“Να παραμείνουν τα 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον ΑΗΣ Σορωνής, ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση προβλήματος στην ηλεκτροδότηση της Ρόδου και της Χάλκης”

Να παραμείνουν στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή, τα 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 25,5 ΜW, για να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ρόδου και της Χάλκης, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενόψει της τουριστικής περιόδου, ζητά ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρεται στα προβλήματα που παρατηρούνται στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετές διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές του νησιού.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η τουριστική περίοδος αρχίζει,οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα αυξηθούν και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ζητά να παραμείνουν στο παλαιό εργοστάσιο του ΑΗΣ Σορωνής τα 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 25,5 ΜW, τα οποία είναι απαραίτητα και λειτουργούν για να καλύψουν τις ανάγκες, επισημαίνοντας ότι θα ήταν λάθος να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν πριν από καιρό, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη του ΑΗΣ Σορωνής λειτούργησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του φορτίου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Κόνσολα

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης της Ρόδου-Χάλκης»

Κύριε Υπουργέ,

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, ανέμεναν όλοι ότι θα διασφάλιζε την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Με δεδομένο ότι αρχίζει η τουριστική περίοδος και οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού θα αυξηθούν, πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να παραμείνουν στο παλαιό εργοστάσιο του ΑΗΣ Σορωνής τα 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 25,5 ΜW και ο αεριοστρόβιλος, τα οποία είναι απαραίτητα και λειτουργούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Άλλωστε, στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη λειτούργησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του φορτίου.

Με δεδομένο ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες, αλλά και στους ανθρώπους του τουρισμού, θα ήταν λάθος στην παρούσα φάση να μεταφερθούν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη του ΑΗΣ Σορωνής σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αντίθετα, θα πρέπει να παραμείνουν στη Ρόδο για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες.

Φαντάζομαι ότι, τόσο εσείς, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ,αντιλαμβάνονται πόσο αρνητικές συνέπειες θα έχουν ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για την εικόνα της Ρόδου και Χάλκης, ως τουριστικών προορισμών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν έχει διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ρόδου και της Χάλκης, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

2. Εάν η διοίκηση της ΔΕΗ σχεδιάζει τη μεταφορά των 20 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών του ΑΗΣ Σορωνής σε άλλες περιοχές της χώρας. Αν υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Ρόδου και της Χάλκης, πως θα αντιμετωπιστεί σε μια τέτοια περίπτωση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου