Μύρισε Καλύμνικος αέρας» στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ένωσης

Ιδιαίτερη αξία είχαν τα συγχαρητήρια που δόθηκαν στο δ.σ. της Ένωσης από τους παρευρισκόμενους, ανώτερα στελέχη της Εκκλησίας, ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικούς εκπροσώπους του τόπου μας, αυτοδιοικητικούς, εθελοντές του πολιτισμού, Καλύμνιους και φίλους της Καλύμνου.

«Χαίρομαι πολύ, που δεν χωράμε στην αίθουσα» δήλωσε παρουσιάζοντας τη βραδιά, η Πρόεδρος δ.σ. Μαρία Βάλλα, που ξεκίνησε με βίντεο της Καλύμνου – δημιουργία της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής – το οποίο αναδεικνύει τα υπέροχα τοπία, τη γαστρονομία και τις ομορφιές του νησιού και ταξιδεύει μέσω του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος, εκπροσωπώντας το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου, ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα, ενώ ακολούθησαν Καλύμνικα κάλαντα από το δ.σ. της Ένωσης, όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές προσφέροντας χειροποίητα κεράσματα στον κόσμο, με την παρουσία του Δημάρχου Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή, που παρά το βαρύ πρόγραμμά του λόγω της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών, Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κάλυμνο, μετέβη στη Ρόδο, για να παραστεί στην εκδήλωση.

Με την εικόνα του Εν Καλύμνω Αγίου Σάββα, τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Καλύμνου. Την εικόνα, παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, που αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για το νησί, (π.χ. την πιστοποίηση του μελιού).

Με ιδιαίτερη ευλάβεια, παρέλαβε επίσης την εικόνα του Αγίου Σάββα και ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος τιμήθηκε για τη συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου με την Ένωση. Ο ίδιος, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε παραχώρηση κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος στα παροικιακά σωματεία, ώστε, με την παρουσία τους, να ζωντανέψει δημιουργικά η παράδοση, στο κέντρο της Ρόδου.

Στο Δήμαρχο Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή, παραδόθηκε τιμητικά η εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας, ως ιερό έμβλημα της Ρόδου. Ο κ. Γαλουζής, αναφερόμενος στη μεγάλη παροικιακή οικογένεια που αριθμεί περίπου 110.000 Καλύμνιους ανά τον κόσμο, τόνισε την αγαστή συνεργασία του δήμου με τα παροικιακά σωματεία και δημοσιοποίησε την επίσημη εξουσιοδότησή του προς την Πρόεδρο Μαρία Βάλλα, προκειμένου η ίδια, να τον εκπροσωπεί υποστηρικτικά σε υπηρεσίες και κέντρα αποφάσεων, για επίλυση ζητημάτων της Καλύμνου.

Στον Πρόεδρο Παροικιακών Σωματείων Δωδεκανήσου Νίκο Κωνσταντινίδη, για την παραδοσιακή αποτελεσματικότητα και τη συμβολή στην ανάπτυξη της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, δόθηκε η εικόνα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μιχάλης Ζεμπιλάς, τιμήθηκε με την εικόνα του Πανορμίτη Σύμης, για την τεράστια δραστηριότητα και προσφορά του στη διάδοση της Καλυμνιακής παράδοσης. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στον εθελοντισμό όσων ασχολούνται με τους πολιτιστικούς συλλόγους και ζήτησε από το δήμαρχο να είναι αποτελεσματικός στην παραχώρηση κτιρίου για τους Συλλόγους.

Η εκδήλωση, συνεχίστηκε παραδοσιακά, με πρωταγωνιστές το χορευτικό τμήμα, τη δασκάλα χορού Ελένη Κουμέντου, με τη συνοδεία της ορχήστρας «Μανουσάκια» και Καλύμνικα τραγούδια από τη δικηγόρο Κατερίνα Μαραγκού.

Εντύπωση προκάλεσε, ο καθηγητής ζαχαροπλαστικής Άρης Ατσάς, και μέλος του δ.σ. ο οποίος μοίρασε στον κόσμο – όπως παλιά – την παραδοσιακή, χειροποίητη καρύδα, αλλά και ο περίπατος ανάμεσα στα τραπέζια του χορευτικού συγκροτήματος, που τραγουδούσαν το «Μέρα μέρωσε, τώρα η αυγή χαράζει»… συνοδεύοντας τη φωνή της Κατερίνας Μαραγκού.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου πατήρ Ιωάννης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου, η πρώην βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ. Στέφανος Δράκος και η αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου.

Επίσης, Ο Συνταγματάρχης Καλμανίδης Κοσμάς ως εκπρόσωπος του Στρατηγού της 95 ΑΔΤΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου Νίκος Κωνσταντινίδης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου Χρυσούλα Παρασκευά, του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Φωτεινή Αναστασιάδη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαχανιάς Θέκλα Διακογεωργίου, Καλύμνιοι της διασποράς και φίλοι της Καλύμνου.

Ένα δυναμικό ξεκίνημα με στοχοποιημένες δράσεις συνεχίζεται και τη νέα χρονιά για την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» το δ.σ. του οποίου, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την προσφορά, στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων τις ακόλουθες τοπικές επιχειρήσεις με αλφαβητική σειρά:

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ, Δ., & ΣΙΑ Ο.Ε., ΑΡΓΩ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, ΑΣΠΡΑΚΗΣ- ΚΟΛΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΝ ΡΟΔΟΥ ΑΒΕΕ, ΒΑΓΙΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΚΗ ΡΟΔΟΥ, ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΤΟ ΘΑΡΡΙ», ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΔΙΜΕΛΛΗΣ ΑΠ. & ΣΙΑ ΕΒΕΕ- ΤΡΟΦΟΣΥΝΘΕΣΗ, ΔΥΝΑΜΙΣ ΡΟΔΟΥ Ε.Π.Ε., ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε., ΚΟΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., MILA BY LOUIZIDIS, ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗ, ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ Α.Ε., ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΣΟΡΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., SKEVOS TRAVEL – ΣΚΕΥΟΣ ΜΟΥΓΚΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., ΣΤΑΜΑΤΙΚΟΣ, Κ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ Π. Ο.Ε., ΤΣΙΣΙΜΟΙΡΗΣ Μ.& Δ. Ο.Ε., STEAM CAFÉ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Μ. & Κ. Ο.Ε.

Ευχαριστεί με ευλάβεια, τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Μερκούριο του Αγίου Γεωργίου Κάτω, για τη λαμπρή τελετή – θρησκευτική και παραδοσιακή – που διοργανώνει κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την εκάστοτε Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, την ημέρα εορτής του Εν Καλύμνω Αγίου Σάββα.

Επίσης, τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Καλλίνικο, ιερέα του Αγίου Γεωργίου Άνω, για την προσφορά της σύγχρονης αίθουσας και τη φιλοξενία, στην παρουσίαση βιβλίου του Προέδρου Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» και στην τελετή αδελφοποίησης με το Σύλλογο Κασιωτών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ειλικρινή εκτίμηση στους συναδέλφους δημοσιογράφους και στα ΜΜΕ που στήριξαν αληθινά και αποτελεσματικά, την όλη δράση, καθώς χωρίς αυτούς, καμία προσπάθεια δεν δημοσιοποιείται και δεν αξιοποιείται.

Το παραδοσιακό, μουσικό συγκρότημα «Τα Μανουσάκια» καθώς και τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, Μαυρουδή Μανώλη του Ιωάννη, Μαυρουδή Μανώλη του Γεωργίου, Μαυρουδή Γεώργιο και Ροδίτη Ιωάννη, που όλο αυτό το διάστημα, από το ξεκίνημα της Ένωσής μας, πλαισιώνουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις μας.

Το παραδοσιακό, πολυπολιτισμικό σχήμα (καλλιτεχνικό, εικαστικό, μουσικό, χορευτικό) των Ομάδων «ΕΛΕΝΗ» και ιδιαιτέρως τη δασκάλα χορού, Ελένη Κουμέντου – Μαραγκού, η οποία παραδίδει μαθήματα χορού και καλύμνικης παράδοσης, κάθε Τρίτη 7.00 – 9.00 μ.μ. στις αίθουσες του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ρόδου, Διαγοριδών 3. Επίσης, τους χορευτές του συγκροτήματός μας.

Τέλος, η Πρόεδρος, ευχαριστεί τους συνεργάτες της, μέλη του δ.σ. Βασίλη Μπόλκα, Δέσποινα – Νταίζη Καμπούρη, Χρυσάνθη Τηλιακού, Νομική Βάλλα – Σκόνη, Νικήτα Μπόλκα, Ειρήνη Ξενάκη, Αναστάσιο Κουντούρη, Άρη Ατσά, Κατερίνα Δράκου και τα αρωγά μέλη, Γιάννη Γαλουζή (δήμαρχο Καλυμνίων) Άρη Σουλούνια, Δημήτρη Καλλικάτζαρο (Πρόεδρο Ένωσης Καλυμνίων Αθηνών – Πειραιώς, Φωτεινή Τηλιακού, Γεώργιο Κουκιαϊνη (το πρώτο ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης), Νίκο Οικονόμου, Ηλία Καθοπούλη, Γιάννη Τσαγκάρη, Άρτεμις Πετράκη, Καλλιόπη Γερακιού, Παναγιώτη Νικολή, Μανώλη Κουντούρη, Λίτσα Μοσκιού.

Επόμενες δράσεις της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, είναι τα ρεβίθια φούρνου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας και η συμμετοχή σε όλες τις χειμερινές εκδηλώσεις της Ένωσης Καλυμνίων Αθηνών – Πειραιώς και στις δράσεις του δήμου Καλύμνου, εντός και εκτός του νησιού.

Ως εκπρόσωπος, στις αυριανές εκδηλώσεις του δήμου Καλυμνίων ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Θεοφανείων, ορίζεται η Φωτεινή Τηλιακού.

Pin It on Pinterest

Share This