Μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο αγιογράφο «ΘΕΟΦΑΝΗ τον ΕΛΛΗΝΑ»,


Ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον μεγάλο αγιογράφο «ΘΕΟΦΑΝΗ τον ΕΛΛΗΝΑ», έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαίου, στα πλαίσια του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016, με τη συμμετοχή Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Την εκδήλωση έχει ξεχωρίσει και στηρίζει ως μία από τις μεγαλύτερες τους φετινού καλοκαιριού, το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Περιγραφή του έργου:

Το έργο »ΘΕΟΦΆΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά γραμμένη για μεικτή χορωδία και ορχήστρα δωματίου. Ένα μουσικό οδοιπορικό που ακολουθεί και αποτυπώνει σε ήχους την ζωή του θεμελιωτή της Ρωσικής αγιογραφίας Θεοφάνη και δασκάλου του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Λίγα λόγια για τον Θεοφάνη τον Έλληνα: Ο Θεοφάνης (13401410) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και φιλοτέχνησε τα πρώτα του έργα. Σύντομα όμως αποφάσισε να εγκαταλείψει την γενέτειρά του και να ξεκινήσει έναμακρύ ταξίδι στην γη των Ρως με πρώτο σταθμό την Κριμαία και προορισμό το Μεγάλο Νόβγκοροντ, πόλη η οποία υπήρξε το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Ρωσίας. Τελευταίος σταθμός της πορείας του η Μόσχα, όπου αγιογράφησε τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Κρεμλίνο! Η τεχνοτροπία του θεωρείται απαράμιλλη σε έκφραση και οι σύγχρονοί του τον περιέγραφαν με θαυμασμό ως «ζωγράφο με σκούπα», αναφερόμενοι στην ικανότητά του να δημιουργεί τοιχογραφίες πολύ μεγάλου μεγέθους, καθώς και ως «ευρυμαθή της φιλοσοφίας» λόγω της βαθιάς μόρφωσής του. Πολλές από τις τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες αυτές στους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νόβγκοροντ), της Θείας Γέννησης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού (Κρεμλίνο της Μόσχας). 

Το έργο του Σάββα Καρατζιά σκιαγραφεί μουσικά την πορεία του Θεοφάνη από την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην πρωτεύουσα τηςκατοπινής Ρωσικής αυτοκρατορίας, μια πορεία που υποδηλώνει την μεταλαμπάδευση του Βυζαντινού πολιτισμού στη Ρωσία και που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Για το μεγάλο μουσικό έργο ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς θα συνεργαστεί με το σχήμα St. Petersburg Virtuosi Chamber Ensemble (το σχήμα Virtuosi Chamber Ensemble αποτελούν μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Αγίας Πετρούπολης και της Φολαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης) καθώς και η χορωδία “Lege ArtisChamber Choir.

Το έργο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», στα πλαίσια του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016, θα προβληθεί ανάλογα από τις δύο χώρες για το πρωτότυπο του θέματος και τη μεγάλη σημασία του στη Ρωσική παράδοση. Στη Ρόδο, θα μας ταξιδεύσει στα χρόνια που ο Θεοφάνης ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για να διασχίσει ένα μεγάλο μέρος της Ρωσίας και να αφήσει μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που θαυμάζουμε σήμερα. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έχει επιλέξει την διοργάνωση για να μεταφέρει την ξεχωριστή βυζαντινή πολιτιστική παράδοση και την διαδρομή της, μέσα από το έργο του Σάββα Καρατζιά, τόσο στους Ροδίτες όσο και στους επισκέπτες του νησιού, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ήδη τον Θεοφάνη τον Έλληνα και τα θαυμαστά έργα του στις εκκλησίες της Ρωσίας.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια