Πανορμίτης Μοσκιού: “Είμαστε κομμάτι του απλού κόσμου που ελπίζει ακόμα”

Ακολουθεί η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Σύμης Πανορμίτη Μοσκιού από την χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “ΠΛΑΖΑ της Ρόδου”

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Φίλες και φίλοι της Σύμης,

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την σημερινή σας παρουσία. Η Σύμη μπορεί να είναι το σπίτι μας… αλλά η Ρόδος αποτελεί σίγουρα το δεύτερο σπίτι μας!

 

Εδώ και τρεις μήνες, οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα συμμετέχοντας σε μια εκλογική αναμέτρηση για να αλλάξει εικόνα η Σύμης μας.

 

Για όλους εμάς, η Σύμη δεν είναι απλά τόπος κατοικίας ή καταγωγής, αλλά αποτελεί τρόπο ζωής. Γεννηθήκαμε στη Σύμη, ζούμε και δημιουργούμε για το νησί μας, και όπου κι αν μας έφερε η ζωή να μένουμε, μας ενώνει όλους η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο.

 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Σύμη έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας για να επιστρέψει ο τόπος μας στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την πρωτοπορία.

 

Είναι μία πρόκληση που εγώ και οι συνεργάτες μου αναλάβαμε με μοναδικό γνώμονα την  αγάπη μας για το νησί που μεγαλώνουμε, και με μεγάλη χαρά βλέπω δίπλα μας απόψε τόσους πολλούς φίλους… φίλους που παίξαμε στην ίδια γειτονιά και πήγαμε στο ίδιο σχολείο, φίλους που αγαπούν το νησί τους και θέλουν να το δουν να μεγαλουργεί.

 

Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε εμπειρία από προεκλογικές αναμετρήσεις, πορεκλογικές ομιλίες, και προεκλογικά… «τάματα» που τέτοιες μέρες είναι πολύ της μόδας, και παρακαλώ να μας συγχωρήσετε λάθη και παραλήψεις.

 

Συμμετέχουμε όμως σε μια εκλογική αναμέτρηση που αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε, και ελπίζουμε ότι με την δική σας βοήθεια και συμμετοχή, θα τα καταφέρουμε.

 

Δυστυχώς, ο αγώνας μας δεν ήταν και δεν είναι εύκολος.

 

Πιέσεις, εκφοβισμοί, απειλές, εκβιασμοί και ψεύδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λεγόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης… με πολλά εισαγωγικά βεβαίως όσον αφορά στον όρο αντιπαράθεση.

 

Ο απερχόμενος δήμαρχος και οι συν αυτώ αυλικοί του και άλλοι παρατρεχάμενοι, ίσως να νομίζουν ότι με απειλές και εκβιασμούς μπορούν να εκφοβίσουν τον κόσμο, ενώ παράλληλα σιωπούν και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι το διάλογο και τη δημόσια αντιπαράθεση.

 

Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν το αλάθητο του Πάπα, και ότι έχουν την αποκλειστικότητα στις τύχες του νησιού μας.

 

Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν το Δήμο στην τσέπη τους και το μόνο που τους απασχολεί είναι το πως θα απαξιώσουν και πολεμήσουν κάθε διαφορετική φωνή που λέει την αλήθεια για το που πραγματικά βρισκόμαστε ως νησί, και το πως θα διατηρήσουν προνόμια και καρέκλες.

 

Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον κατήφορο.

 

Κοιτάμε μπροστά και με συγκεκριμένες προτάσεις θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο της απραξίας και του ρουσφετιού που υπονομεύει το νησί μας εδώ και χρόνια, και θα βαδίσουμε προς το μέλλον, υπεύθυνα και ειλικρινά.

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν θα γίνουμε πρεσβευτές ουτοπιστικών λύσεων σε μια εποχή με δεδομένες δυσκολίες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μείνουμε αδρανείς και μοιρολάτρες, αλλά θα εκμεταλευτούμε κάθε κίνηση και κάθε δράση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις.

 

Η Σύμη έχει ανάγκηαπό ένα δημο που παίρνει πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού μας, με μέτρα για την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, και την προστασία και ανακούφιση των ασθενέστερων.

 

Η μάστιγα της ανεργίας επηρεάζει ολοένα και περισσότερες οικογένειες, ειδικά στους νέους που δεν έχουν δυνατότητες και επιλογές πέραν από αυτή του μπορεί να τους προσφέρει ο Δήμος.

 

Δεν λέμε φυσικά να τους πάρουμε στο Δήμο και να γίνουν όλοι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά μέσα από σοβαρές δημοτικές επενδύσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος που θα εξυπερετούν τους Συμιακούς και τους επισκέπτες, προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας στους νέους μας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές και στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν πραγματικά.

 

Χωρίς ανταποδόσεις και χωρίς απώτερους σκοπούς ή άλλες φιλοδοξίες.

 

Οι συνεργάτες μου κι εγώ  πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πρέπει να είναι συνεχής και η παρουσίαση του προγράμματός μας να αποτελέσει την αρχή για τη νέα Σύμη που οραματιζόμαστε.

 

Το πρόγραμμά μας είναι δημιούργημα της Συμιακής κοινωνίας που αγωνιά για ένα καλύτερο αύριο, που αναζητά αλλαγή πολιτικής στην πράξη, που έχει βαρεθεί τα προεκλογικά σλόγκαν και τις υπερβολές, και που οραματίζεται μαζί μας μια δίκαιη, αξιοκρατική, και ομορφότερη Σύμη.

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που απόψε μου δίνεται η ευκαιρία να σας παρουσιάσω για πρώτη φορά δημόσια, τις βασκές κατευθύνσεις της προγραμματικής πρότασης της Παράταξής μας «ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΗ – ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ», οι συνεργάτες μου κι εγώ ετοιμάσαμε και θα θέσουμε στην κρίση του Συμιακού λαού στις 18 του Μάη.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Οι απαιτούμενες υποδομές στον τόπο μας πρέπει να αποτελούν μέρος ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και οι προτεινόμενες δράσεις να αποφασίζονται ύστερα από ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι αποσπασματικές δράσεις, η μυστικοπάθεια και η παρουσίαση δήθεν «εμπνευσμένων» λύσεων ως πανάκεια για ψηφοθηρικούς και μόνο σκοπούς.

 

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύμη είναι το πρόβλημα της αποχέτευσης και της ύδρευσης και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

 

Από παιδάκι ακούω για λύσεις, αλλά τα λύμματα βγαίνουν ακόμα στους δρόμους πριν πέσουν στη θάλασσα παρά τους υποτιθέμενους βιολογικούς που θα έλυναν το πρόβλημα, ενώ το νερό ακόμα έρχεται με υδροφόρες και δίνεται με δελτίο παρά τις αφαλατώσεις που θα μας έκαναν αυτάρκεις.

 

Η πρότασή μας για την ύδερευση & την αποχέτευση περιλαμβάνει:

 

 • Ορθολογική μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αυτοματοποίηση διανομής νερού με τηλεμετρία και ασύρματο έλεγχο για συνεχή και αποτελεσματική ύδρευση όλου του οικισμού, ιδιαίτερα στις ξεχασμένες από την απερχόμενη δημοτική αρχή περιοχές του Πεδιού και του Νημποριού.

 

 • Πλήρη εκμετάλλευση όλων των υπαρχόντων δεξαμενών νερού εντός και εκτός πόλης στο σύστημα διάθεσης/αποθήκευσης.

 

 • Αξιολόγηση και όπου χρειάζεται αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου, και την κατασκευή βρόχων διανομής με βάση τη φυσική υψομετρία, ώστε να γίνεται διανομή με φυσική ροή, χωρίς αντλίες και με συγκεκριμένη πίεση ανά περιοχή.

 

 • Καθαρισμός και σωστή αξιοποίηση των μικρών λιμνίσκων στις περιοχές Χαμές, Τσαγκριά, και Αγίων Αναργύρων.

 

 • Μέριμνα για τη λήψη αδειοδοτήσεων σε τρέχουσες μελέτες αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων, ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ένα σύχρονο αποχετευτικό έργο που θα βάλει τέλος στην απαράδεκτη σημερινή κατάσταση που υπονομεύει την υγεία μας και μας ντροπιάζει.

Φίλες και φίλοι,

 

Σήμερα, ο Δήμος της Σύμης βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και διοικητική κρίση.

 

Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και αλλαγές για να λειτουργήσει ο Δήμος με διαφάνεια, αξιοκρατία και σωστό προγραμματισμό, για το συμφέρον όλων αναιξεραίτως των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων οπαδών και φίλων, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι παίζουν σοβαρό ρόλο στην επικοινωνία με τους πολίτες και πρέπει να πάψουν να αποτελούν σύστημα συλλογής ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια των εκλογών και μετέπειτα απλοί ψηφοφόροι και ακόλουθοι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων.

 

Να μπει επιτέλους φραγμός στη λογική της αγκίστρωσης σε θέσεις εξουσίας ως μέσο αυτοπροβολής και βιοπορισμού που τόσο ταλαιπωρεί τον τόπο μας.

 

Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι βιοποριστική απασχόληση, αλλά πρέπει να αποτελεί ανιδιοτελή προσφορά.

 

Η δημοτική αρχή δεν είναι επάγγελμα, αλλά αξίωμα.

 

Η πρότασή μας για τη δημοτική διοίκηση περιλαμβάνει:

 

 • Ορισμό ποσοστού αντιμισθίας του αντιδημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν θα εισπράττεται, αλλά θα προορίζεται για κοινωνικούς σκοπούς.

 

 • Αποσυμφόρηση του υπερ-συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων που απολαμβάνει ο Δήμαρχος.

 

 • Ουσιαστική συμμετοχή των αντιδημάρχων στις διαδικασίες διοίκησης με συγκεκριμένα και πραγματικά καθήκοντα.

 

 • Συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων στη διαχείριση θεμάτων με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες.

 

 • Πλήρης αναδιοργάνωση και νοικοκύρεμα των εξόδων με ορθολογική ιεράρχηση και σχεδιασμό πενταετίας.

 

 • Να σταματήσει η λήψη αποφάσεων χωρίς αντίκρισμα, χωρίς νομικό έρεισμα, ή απλώς ψηφοθηρικών. Πλήρης και γραπτή αιτιολόγηση κάθε απόφασης με διαφάνεια.

 

 • Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για κάθε θέμα και όχι στείρα αντιπαράθεση ή ρουσφέτι.

 

 • Αποσυμφόρηση του Δημοτικού Καταστήματος από τις υπηρεσίες ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Δημάρχου/Συμβουλίων και υπηρεσιών, με διακριτή, παράλληλη και ανεξάρτητη λειτουργία.

 

 • Καλύτερη οργάνωση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και έγκρισης εγγράφων που χορηγούνται από το Δήμο για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Φίλες και φίλοι,

 

Το φυσικό κάλος της Σύμης αποτελεί τον κύριο μοχλό τουριστικής ανάπτυξης και εισροής χρήματος.

 

Έχουμε υποχρέωσηνα αναδείξουμε την πλούσια παράδοση της Σύμης μας, τις γειτονιές, τα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα παραδοσιακά καφενεία και τα σοκάκια που έχουν χάσει τη λάμψη τους.

 

Έχουμε ευθύνη να συμφωνήσουμε σ’ ένα μακρόπνοο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που θα προστατεύει και θα προβάλει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, χωρίς να αντιμάχεται την καλαισθησία και την ποιότητα της ζωής μας προς όφελος του εφήμερου κέρδους και της άναρχης ανάπτυξης.

 

Πρέπει να σταματήσουμε τον κατήφορο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που θεωρεί εαυτούς ειδικούς επί παντός επιστητού, που παίρνει αποσπασματικές αποφάσεις στο πόδι ή στα καφενεία, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και σχεδιασμό.

 

Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και δεν υποστηρίζεται από ανθρώπους που έχουν επενδύσει ή θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον.

 

Χρειάζεται ειλικρινής συνεργασία του Δήμου με τοπικούς φορείς, καταστηματάρχες, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, εστιάτορες, τουριστικούς πράκτορες και όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, για μια σοβαρή τουριστική πολιτική που θα προβάλει τις ομορφιές της Σύμης μας και θα βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της.

 

Η πρότασή μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει:

 

 • Καθαρισμό, πρόσβαση μέσω ομαλών περιπατητικών μονοματιών, και ανάδειξη αρχαιολογικών και παραδοσικών χώρων στις περιοχές Κάστρο, Ποντικόκαστρο, Δώδεκα Σπήλαια, Μύλοι, Καταρράκτης, Σταυρός του Πολέμου, στα πατητήρια κρασιού στον Κουρκουνιώτη,  και στο μνημείο του Δράκου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε όλα τα μνημεία της Σύμης να ξαναβρούν τη χαμένη τους αίγλη και αρχοντιά.

 

 • Διεύρυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου και τη μείωση της εποχικότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσχόληση περισσότερων Συμιακών.

 

 • Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με προσήλωση στη στόχευση επισκεπτών υψηλού επιπέδου που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

 • Προβολή των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, των κτηρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και των μουσείων του νησιού μας.

 

 • Μέριμνα για την επιστροφή του Έλληνα τουρίστα και εν γένει του τουρίστα που έρχεται αυτοβούλως και όχι ως μέρος οργανωμένου σχήματος, πράγμα που έχει εκλείψει λόγω της πτώσης στην ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

 

 • Σύσταση Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού και διεθνών σχέσεων . Ο Οργανισμός Τουρισμού θα καταρτίζει την τουριστική  πολιτική της Σύμης, θα σχεδιάζει δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού μας, θα μεριμνά για την αδελφοποίηση με πόλεις του εξωτερικού,  την προώθηση των Συμιακών προϊόντων, και την επαγγελματική ενημέρωση επιχειρηματιών και των υπαλλήλων τους μέσω τουριστικών σεμιναρίων.

 

 • Δημιουργία τουριστικού λογοτύπου που θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Σύμης για την προβολή της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 • Ουσιαστική, συνεχής και επαγγελματική προβολή του νησιού με σοβαρή παρουσία σε εκθέσεις, και καταχωρήσεις σε ορθολογικά επιλεγμένα έντυπα.

 

 • Επένδυση στην πληροφόρηση μέσω διαδικτύου με πραγματική αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Σύμης για την πλήρη και συνεχή πληροφόρηση δημοτών και επισκεπτών.

 

 • Λειτουργία δημοτικού τουριστικού περιπτέρου που θα προσφέρει πληροφόρηση στους επισκέπτες και θα παρέχει τουριστικό υλικό.

 

 • Εκμετάλλευση των υπαρχόντων (πολλών και εξαιρετικά σημαντικών) μη Ελλήνων φίλων ή κατοίκων του νησιού, με συμμετοχή τους σε δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης και καταγραφή των απόψεών τους.

 

 • Ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών για τουριστικά προγράμματα χρηματοδότησης.

 

 • Προβολή και προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων με ευθύνη του Δήμου, ενίσχυση των προσπαθειών για τη σύσταση ομάδων αγροτικών συνεταιρισμών, δημιουργία προϊόντων Π.Ο.Π., και προώθηση τοπικής ταυτότητας και επιχειρηματικότητας.

 

 • Δημιουργία δημοτικών εργαστηρίων κεραμικής, αγιογραφίας, ζωγραφικής και εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών (π.χ. αργαλειού, ξυλογλυπτικής).

 

 • Διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης του νησιού, όπως με υδροπλάνο και ελικόπτερο, και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

 

 • Δράσεις για υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού: ιατρικού, συνεδριακού, αγροτουρισμού, θρησκευτικού, ορειβατικού, περιπατητικού, κλπ.

 

 • Έμφαση στον αθλητικό τουρισμό που έχει  μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, κυρίως σε ότι αφορά στην αγωνιστική πτυχή και προετοιμασία ομάδων και αθλητών στη Σύμη.

 

 • Δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων και σύγχρονου camping.

 

 • Αξιοποίηση και εξωραϊσμός των παραλιών του νησιού ώστε να γίνουν πιο εύκολα και πιο οικονομικά προσβάσιμες.

 

 • Προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων με οργανωμένη δράση και όχι ευχολόγια.

 

 • Ενδυνάμωση των σχέσεων με παροικίες Συμιακών ανά τον κόσμο, και δημιουργία δικτύου υποστήριξης των αιτημάτων του Δήμου και προσφορά τεχνογνωσίας.

 

 • Συμφωνία Δήμου και επιχειρηματιών για μείωση των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, με την προϋπόθεση να υπάρξει εκ μέρους τους μείωση τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Φίλες και φίλοι,

 

Το ακτοπλοϊκό είναι ένα απ’ τα θέματα που μας «καίει» στη Σύμη.

 

Η απομόνωση του χειμώνα είναι αβάσταχτη και όσοι ζούμε στη Σύμη όλο το χρόνο τη βιώνουμε στο πετσί μας και αγανακτούμε με την έλλειψη υποδομών, την εγκατάλειξη και την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για να βγούμε επιτέλους από την απομόνωση και να αισθανθούμε ασφαλείς στον τόπο μας.

 

Όλοι οι πλοιοκτήτες θέλουν να δουλεύουν το καλοκαίρι, και καλά κάνουν, αλλά μόλις έρθει ο Νοέμβρης κατεβάζουν ρολά!

 

Όπως γνωρίζεται πολύ καλά, η Σύμη του χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με την κοσμοπολίτικη αρχόντισσα του καλοκαιριού, και οι ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι τεράστιες.

Είχαμε δικά μας πλοία που τώρα εξυπερετούν την Αίγινα και τις Σποράδες με τη συγκατάθεση του Δήμου που συμφώνησε στο λεγόμενο «σχέδιο εξυγίανσης» χωρίς να προτείνει ή να απαιτήσει εναλλακτικές λύσεις.

 

Έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα, κάνοντας το σταυρό μας το χειμώνα μη συμβεί κανά κακό, περιμένοντας να έρθει το καλοκαίρι με τα καράβια του.

 

Η δρομολόγηση πλοίων στα μικρά νησιά δεν μπορεί να γίνεται με μόνο γνώμονα το οικονομικό κέρδος από την εξυπηρέτηση των τουριστών, αλλά πρώτα και κύρια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

 

Ο νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται, και τόσο το Κράτος όσο και η απερχόμενη δημοτική Αρχή φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Η πρότασή μας για το ακτοπλοϊκό περιλαμβάνει:

 

 • Απαίτηση να διανυκτερεύει πλοίο στη Σύμη χειμώνα-καλοκαίρι. Όσοι κερδίζουν από τη Σύμη το καλοκαίρι, έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν ουσιαστικά τη Σύμη και το χειμώνα.

 

 • Αξιολόγηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΑΝΕΣ και δημόσια διαβούλευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Δήμου στο μετοχικό δυναμικό της πάλαι ποτέ εταιρείας «λαϊκής βάσης».

 

 • Σοβαρή συζήτηση, ουσιαστική συνεργασία αλλά και σημαντική πίεση προς το υπουργείο, την περιφέρεια και πάνω απ’ όλα τους πλοιοκτήτες, χωρίς αγκυλώσεις και ψευτοδιλλήματα με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι μικροπολιτικών συμφερόντων.

 

 • Απαίτηση για εφαρμογή του νόμου σε όσα πλοία δηλώνουν ετήσια δρομολόγηση, αλλά μένουν δεμένα κάθε χειμώνα κρατώντας το νησί μας στην απομόνωση.

Φίλες και φίλοι,

 

Έχουμε χρέος να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Σύμη, στους ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση, αίσθηση και διάθεση προσφοράς, σε όσους δεν υπηρετούν σκοπιμότητες και θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους.

 

Η Σύμη είναι από τα λίγα νησιά που σε αναλογία πληθυσμού έχει τόσα πολλά νέα παιδιά. Πρέπει όμως να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, να τους εμπιστευτούμε και να τους δώσουμε διεξόδους και κίνητρα για να μείνουνε στον τόπο τους και να προσφέρουν στο νησί μας.

 

Μαζικός αθλητισμός και πολιτισμός είναι έννοιες ξεχασμένες από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

 

Η ομάδα ποδοσφαίρου απαξιώθηκε και σταμάτησε να υπάρχει. Η ομάδα μπάσκετ συνεχίζει χάρη στην αγάπη δέκα παιδιών που βάζουν μόνοι τους τα έξοδα. Ο στίβος χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες προπόνησης και να δωθούν περισσότερες δυνατότητες για τη διοργάνωση αγώνων στη Σύμη.

Όσο για πολιτισμό, είχαμε το πρώτο και καλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά με προχειρότητες, σπατάλες και αντιπαλότητες, ο απερχόμενος δήμαρχος το ‘κλείσε κι αυτό.

 

Ας είναι καλά οι σύλλογοι του νησιού που ασχολούνται ακόμα με τον πολιτισμό της Σύμης.

Η πρότασή μας για την κοινωνία και τον πολιτισμό περιλαμβάνει:

 

 • Σύσταση δημοτικού Γραφείου Εθελοντισμού, που θα οργανώνει και θα συντονίζει τους εθελοντές που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο σε τομείς όπως κοινωνική παρέμβαση, πολιτισμός, καθαριότητα, μελέτες, έρευνα, ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, αθλητισμός, προστασία περιβάλλοντος, τουρισμός, κλπ.

 

 • Στήριξη των κτηνοτρόφων για τη σύσταση τυροκομείων και σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων.

 

 • Πλήρης συνεργασία του Δήμου με τη διεύθυνση του ιατρείου Σύμης ώστε να γίνονται συντονισμένες και από κοινού ενέργειες ώστε να αναβαθμιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες, και να σταματήσει η απαξίωση του ιατρείου από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

 

 • Επαναπροσέγγιση και ανασχεδιασμός της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας με την ίδρυση δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.

 

 • Σύσταση ηλεκτρονικών δημοτικών υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου όπου οι δημότες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά πολλές από τις συναλλαγές τους με το Δήμο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δημοτών με το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.

 

 • Εξορθολογισμός προτεραιοτήτων και στόχων ώστε να ξαναδώσουμε πνοή και αξιοπρέπεια στο Φεστιβάλ Σύμης που από φορέας διαφήμισης και προβολής του νησιού μας, από πρότυπο πολιτισμού, εθελοντισμού και συλλογικής προσπάθειας, αφέθηκε στην προχειρότητα, την αντιπαλότητα, την προσωπική προβολή, την υποκουλτούρα, την απαξίωση και την ανυπαρξία του σήμερα.

 

 • Επαναφορά του Φεστιβάλ Σύμης στην αρχική εθελοντική και πολυμορφική του υπόσταση, με την συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα έχει ως κύριο μέλημα την οργάνωση ενός ποιοτικού φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει όλα τα είδη, από παραδοσιακό, ελληνικό έντεχνο και ροκ, μέχρι χορό και μπαλέτο, κλασσική μουσκική, τζαζ, και διεθνές ρεπερτόριο.

 

 • Επανασύσταση του Ωδείου με πλήρη χρηματοδότηση, δημιουργία τμήματος βυζαντινής μουσικής καθώς και  παραδοσιακών και λαικών οργάνων.

 

 • Κατασκευή θεατρικής σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, του Ωδείου και των θεατρικών ομάδων.

 

 • Δημιουργία δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

 

 • Ουσιαστική εκμετάλλευση του Αναγνωστηρίου με καταγραφή και προβολή των υπάρχοντων συγγραμμάτων.

 

 • Επένδυση στην οργάνωση και ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού για να δώσουμε διέξοδο στα νέα παιδιά, μακρυά από το νάρκωμα της νωχελικότητας, της ευτελούς χειραγώγησης και του αποπροσανατολισμού.

 

 • Ουσιαστική (και οικονομική) υποστήριξη του ΑΟΣ και όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό (στίβος, μπάσκετ, ποδόσφαιρο), με σωστή ιεράρχηση των δημοτικών πόρων.

 

 • Συνεργασία με οικολογικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς και οργανώσεις για δράσεις που αποσκοπούν στην εκπαίδευση των παιδιών μας που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα του νησιού μας.

 

 • Ανακύκλωση προϊόντων με στόχο, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος με τη μεταφορά προϊόντων ανακύκλωσης εκτός του νησιού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

 

Ήρθε επιτέλους η ώρα να βάλουμε φραγμό σε κάθε λογής «έργα βιτρίνας», προχειρότητες και δουλειές «του ποδαριού», και να δώσουμε προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, όπως απαιτεί ο κάθε δημότης από τη δημοτική του αρχή.

 

Οι υπάρχουσες οιποδομές χρήζουν άμεσης υποστήριξης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

 

Η πρότασή μας περιλαμβάνει:

 

 • Ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης όλων των υποδομών του Δήμου (κτίρια, δρόμοι, κλπ.) και οργάνωση των δημοτικών υπαλλήλων για την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών.

 

 • Σύνταξη τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες προμηθειών και έργων και όχι για ανάγκες εντυπωσιασμού του κόσμου και των ψηφοφόρων.

 

 • Έγκαιρη και πραγματική καταγραφή των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης πριν τη σύνταξη προϋπολογισμού και συνακόλουθη οργάνωση εκτέλεσης ανά περιοχή/γειτονιά, αντί για ρουσφετολογική εκτέλεση έργων ατομικού ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

 • Ειδική μέριμνα διαχείρισης του ΧΥΤΑ με εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και δενδροφυτεύεσεις περιμετρικά για την πλήρη απομόνωση της εγκατάστασης.

 

 • Εξορθολογισμός της αποκομιδής σκουπιδιών και της επίλυσης του εργασιακού προβλήματος του απασχολούμενου προσωπικού στον κλάδο της καθαριότητας.

 

 • Κίνητρα και παρότρυνση για τη δημιουργία τοπικής εταιρείας από Συμιακούς που να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δήμου με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για το Δήμο και την ταυτόχρονη απασχόληση Συμιακών υπαλλήλων καθαριότητας με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μεισθούς πείνας.

 

 • Πραγματική συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και το Λιμενικό Ταμείο και βελτιστοποίηση της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής για προσέλκυση περισσότερων τουριστικών σκαφών με την  αντικατάσταση πίλλαρ και εγκατάσταση αγκυροβολίου σκαφών.

 

 • Αξιοποίηση της αγορασμένης, ακριβοπληρωμένης και ξεχασμένης από την απερχόμενη δημοτική αρχή πλωτής προβλήτας που έχει εγκαταληφθεί στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης στο Νημποριό.

 

 • Πλήρης αξιοποίηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ιδιώτες και το Δήμο.

 

 • Ενέργειες για βελτιστοποίηση και πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ, με ανανέωση εξοπλισμού, αντιθορυβικές διατάξεις και ασφάλεια.

 

 • Συντήρηση και αναβάθμιση του ελικοδρομίου.

 

 • Συντήρηση, αποτελεσματική σήμανση και σωστός φωτισμός των δρόμων από ειδικό συνεργείο και με αποκλειστικό ρόλο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που πρέπει πλέον να πάψουν να

αντιμετωπίζονται επιπόλαια και να παραμένουν κουκουλωμένα με πρόχειρες και συχνά επικίνδυνες κατασκευές.

Οι υπάρχουσες υποδομές, όμως, δεν επαρκούν και η Σύμη έχει ανάγκη μιας σειράς νέων έργων.

 

Η πρότασή μας περιλαμβάνει:

 

 • Διαπλάτυνση του λιμανιού σε όλο το τμήμα από το Ρολόι έως το ΝΟΣ και από το Πέταλο ως τα Κασαπιά που θα επιφέρει ασφάλεια στη μετακίνηση, καλύτερη κυκλοφορία, τουριστική εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου και ανάπτυξη.

 

 • Άμεση εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και με χρηματοδότηση του παραπάνω έργου από το ΕΣΠΑ.

 

 • Εκπόνηση ολοκληρωμένης και όχι προεκλογικού τύπου μελέτης για τη αποσυμφόρηση του κεντρικού παραλιακού δρόμου του Γυαλού, τη διασύνδεση των οικισμών καθώς και την πρόσβαση σε απομακρυσμένα μέρη της Σύμης.

 

 • Κατασκευή ή επισκευή των μουράγιων με τα μπλόκα που υπάρχουν στη παραλία του Άη Γιώργη του Δησάλωνα και στο Πέταλο, στις παραλίες:  Άη Νικόλα, Νανού,  Δησάλωνα, Μαραθούντα, Σεσκλί, Πανορμίτη, Μπαλούντα, Άη Βασίλη, Άη Φιλήμονα, Γαδαρόμαντρα, Τολί.

 

 • Συντήρηση και επισκευή των περιπατητικών μονοπατιών σε Μύλους-Ποντικόκαστρο και Άη Φιλήμονα-Άη Μηλιανό.

 

 • Διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ για τη διάνοιξη δρόμων: προς Βιγλή και Αρμάκια, από Ελικοδρόμιο προς Συκίδη, από Άη Φανούρη προς Αγία Ελικωνή, από Αγίους Αναργύρους προς Θεολόγο, από Θεολόγο προς Άη Φιλήμονα, από Χαμές προς το Σωτήρη το Μικρό, από Παναΐδι προς τον Σταυρό του Πολέμου, καθώς και ο δρόμος προς τον Άη Βασίλη.

 

 • Δημιουργία νόμιμων δασικών οδών πρόσβασης σε απομακρυσμένα μονύδρια και περιοχές.

 

 • Άμεση εκπόνηση μελέτης διασύνδεσης του νέου λιμανιού με τις κεντρικές αρτηρίες. Το έργο πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το λιμάνι και όχι αργότερα για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και εξοικονόμηση πόρων.

 

 • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυροπροστασίας που να επεκτείνεται σε όλους τους οικισμούς της Σύμης, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια τόσο για τα δάση του νησιού μας όσο και για τις περιουσίες τους.

 

 • Υποστήριξη διοργάνωσης αγώνων Moto-Cross και διάθεση χώρου με δυνατότητα φιλοξενίας τέτοιου είδους αγωνιστικών εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και την προβολή της Σύμης.

 

 • Κατασκευή νέας δεξαμενής νερού στην περιοχή Πότι, Τζέρες και Θεολόγο, με επέκταση του δυκτίου ύδρευσης στην περιοχή Τσαγκριά, Πότι και Χαμές.

 

 • Δημιουργία ζώνης προστασίας ψαρέματος με την εγκατάσταση τεχνητών χώρων αναπαραγωγής και προστασίας ψαριών για τον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων.

 

 • Επέκταση του ηλεκτροφωτισμού οδών σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

 

 • Αξιοποίηση από το Δήμο του οικοπέδου του «ΣΟΦΟΚΛΗ».

 

Φίλες και φίλοι,

 

Οι Συμιακοί είμαστε φιλόζωοι άνθρωποι και η φροντίδα και προστασία των ζώων της Σύμης βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του προγράμματός μας.

 

Ο Δήμος έχει υποχρέωση με βάση τη νομοθεσία να μεριμνήσει για τα αδέσποτα ζώα, κάτι για το οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή ουδέποτε ενδιαφέρθηκε παρά τις προτάσεις που της έγιναν.

 

Άμεσος στόχος μας είναι η δημιουργία καταφύγιου ζώων σε εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με μόνιμο διαχειριστή και την απαραίτητη κτηνιατρική υποστήριξη για εξέταση, στείρωση, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση των ζώων.

 

Το δημοτικό καταφύγιο ζώων θα απασχολεί το αναγκαίο προσωπικό το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων από περιοχές του νησιού στο χώρο του καταφυγείου, την καταγραφή τους, την καθημερινή σίτισή τους και την συνεχή καθαριότητα του χώρου.

 

Ο χώρος του δημοτικού  καταφυγίου  θα είναι προσιτός στο κοινό, και θα λειτουργήσει πρόγραμμα υιοθεσίας των ζώων που θα φιλοξενούνται εκεί.

Αγαπητοί φίλοι,

 

Οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τα νησιά μας ως «πρόβλημα» και τους νησιωτικούς δήμους ως προέκταση της κρατικής εξουσίας και ως φορείς υλοποίησης των μνημονιακών τους πολιτικών.

 

Σκοπός τους δεν είναι η προάσπιση της νησιωτικότητας όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά ο ακρωτηριασμός και η χειραγώγηση των νησιωτικών δήμων.

 

Μόνο με πίεση, επιχειρήματα, αγώνα και συνεργασία με άλλους δήμους, φορείς, και οργανώσεις μπορούμε ν’ αντιδράσουμε και να πετύχουμε την αλλαγή αυτής της πολιτικής.

 

Ήρθε η στιγμή να αντιληφθούν όλοι ότι η τοπική εξουσία έχει δύναμη, αρκεί να έχει τη διάθεση και τη θέληση να πετύχει.

 

Διεκδικούμε ανυποχώρητα κάθε υποχρέωση του Κράτους στους πόρους που μας ανήκουν και στις υπηρεσίες που δικαιούμαστε, για να ζούμε στον τόπο μας ως ισάξιοι Έλληνες και όχι ως πολίτες δεύτερης διαλογής.

Δεν περιμένουμεόμως ούτε ελεημοσύνες, ούτε σωτήρες. Δημιουργούμε το μέλλον με τις δικές μας δυνάμεις, με τους δικούς μας αναξιοποίητους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Σας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους, συνταξιδιώτες στο όραμα, για να υπερβούμε τις ανούσιες διαχωριστικές γραμμές, και να αναδείξουμε τους αξιότερους ανθρώπους του νησιού στο Δημοτικό μας  Συμβούλιο.

Σας θέλουμε στην πρώτη γραμμή πριν και μετά τις εκλογές, με λόγο και φωνή μέσα στις τακτικές Λαϊκές Συνελεύσεις που θα γίνουν θεσμός, θα παρεμβαίνουν με τις αποφάσεις τους και θα συμπληρώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Φίλες και φίλοι,
Οι καιροί δεν περιμένουν.

 

Οφείλουμε να συμπορευτούμε με τις αλλαγές, να αντιδράσουμε, να συγκρουστούμε, να πάρουμε την απόφαση και να βγούμε μπροστά. Να ξεφύγουμε απ’ τον φαύλο κύκλο της παθητικότητας, της αδράνειας και του ωχαδερφισμού.

Δεσμευόμαστε ν’ αγωνιστούμε συλλογικά και ουσιαστικά για μια Σύμη πρωτοπόρα και ζωντανή, μια Σύμη με ενεργούς και απαιτητικούς πολίτες, μια Σύμη δίπλα σε όποιον διεκδικεί ένα καλύτερο παρόν και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε κομμάτι του απλού κόσμου που ελπίζει ακόμα.

 

Του προβληματισμένου κόσμου που αγωνιά για το μέλλον του, την εργασία του, την τύχη των παιδιών του.

 

Του κουρασμένου κόσμου της παλαιο-κομματικής γραμμής.

 

Του οργισμένου κόσμου του ξύλινου πολιτικού λόγου.

 

Του επαναστατημένου κόσμου που ανυπομονεί για το νέο που έρχεται.

 

Αγαπημένοι μου φίλοι,
Η Σύμη είναι το σπίτι μας και αξίζει να μας παροτρύνει και να μας παρασύρει στην αισιοδοξία και τη δημιουργία.

Προχωράμε μαζ!

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη Σύμη που λατρεύουμε!
Δεν θα κουραστώ να το λέω και να το φωνάζω:
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ φίλοι μου…

 

Και πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα…

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΗ!
Να ‘στε καλά… καλό σας βράδυ!

Pin It on Pinterest