Μητσοτάκης καλεί Ερντογάν να απαντήσει για τον χάρτη-πρόκληση του Μπαχτσελί: Ξεκαθάρισε τη θέση σου

Τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει για τον χάρτη-πρόκληση του Μπαχτσελί καλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος όλα στην Τουρκία, παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια πρόκληση ή αληθινός στόχος;», γράφει ο πρωθυπουργός και καλεί τον Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με «τις τελευταίες γελοιότητες του μικρότερου εταίρου του στο συνασπισμό».

Ξεκάθαρη απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη νέα πρόκληση του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε: «Πρώτα απ’ όλα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του και πρέπει να πάρει θέση αν είναι παραλήρημα η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Αναδεικνύεται ότι είναι αυτοί οι ίδιοι χάρτες της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν το βάσιμο της ελληνική επιχειρηματολογίας».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και απειλεί με αβάσιμους και ανιστόρητους ισχυρισμούς την ώρα που ο πλανήτης ταλανίζεται από τον αναθεωρητισμό. Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται δεν τρομοκρατείται δεν πανικοβάλλεται και τα εθνικά μας δίκαια είναι προστατευμένα. Αδιαπέραστη ασπίδα μας το διεθνές δίκαιο και η εθνική ομοψυχία».

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη νέα αδιανόητη τουρκική πρόκληση κατά της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας» κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ «καταδίκασε και χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την πρόσφατη ενέργεια του κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε και φωτογραφήθηκε δίπλα σε χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικό έδαφος το μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα και κατηγορηματικά στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου» και «σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου η Τουρκία να απέχει από κάθε πρόκληση καθώς και από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που προσβάλλουν την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της ΕΕ».

Σημειώνεται πως οι ακροδεξιοί εθνικιστές στην Τουρκία, οι Γκρίζοι Λύκοι, δημοσίευσαν τον χάρτη – πρόκληση του Μπαχτσελί που έδειχνε τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη, και έστειλαν μηνύματα στα… ελληνικά μέσω Twitter.

«Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε στον Αρχηγό μας Devlet Bahçeli τον χάρτη μας», έγραψαν αρχικά. Συνέχισαν λέγοντας πως «το νησί της Κρήτης, το οποίο καταλήφθηκε με τα τετελεσμένα απο την Ελλάδα πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και κρατήθηκε αιχμάλωτο εντός των συνόρων του ελληνικού κράτους παρά την παράδοση άλλων βαλκανικών κρατών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού πατρίδα και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε άλλο tweet, πάντα στα ελληνικά, σημείωναν: «Όπως είπε ο αρχηγός μας Bahçeli: Για άλλη μια φορά φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι το τουρκικό έθνος έχει τη δύναμη να υπενθυμίσει στο ελληνικό κράτος πώς να καταστρέψει την Αθήνα και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και έκανε το… σόου με τον χάρτη, όταν συναντήθηκε με τον τυπικό αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο Γιλντιρίμ δώρισε τον πίνακα με τις τουρκικές αξιώσεις στον Μπαχτσελί, ο οποίος δέχτηκε να τον κρατήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του, ώστε να κυκλοφορήσουν οι συγκεκριμένες εικόνες στα social media.

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στην πρόκληση του εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η Αθήνα τόνισε για αυτή την πρόκληση: «Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This