Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, για την ενίσχυση με προσωπικό των μικρών νησιωτικών δήμων

ΘΕΜΑ: ‘’Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, για την ενίσχυση με προσωπικό των μικρών νησιωτικών δήμων’’

Με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, συναντήθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θέτοντας το θέμα της ενίσχυσης με προσωπικό των μικρών νησιωτικών δήμων, αλλά και των δήμων σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε στο Υπουργό Εσωτερικών το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί μικροί δήμοι, σε σημείο που να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους.
Η εκχώρηση των νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) απαιτεί προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν και να εξυπηρετείται ο πολίτης.
Επιπρόσθετα, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, πολλοί νησιωτικοί δήμοι έχουν μείνει με έναν ή και με δύο υπαλλήλους και η απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο, τους αναγκάζει να υπολειτουργούν.
Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ντινόπουλο, να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Καλλικράτη, που να εξαιρεί τους δήμους των μικρών νησιών από την απαγόρευση των προσλήψεων.
Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχουν πιεστικές ανάγκες, που σχετίζονται με τη λειτουργία αυτών των δήμων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε στις επικείμενες προσλήψεις 700 ατόμων στο δημόσιο, που εντάσσονται στην αναλογία ένας προς πέντε, να προκηρυχτούν κατά προτεραιότητα, θέσεις προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Σε τοποθέτηση του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Δεν είναι είδηση ούτε νέα διαπίστωση ότι ο Καλλικράτης «στήθηκε με απόλυτη προχειρότητα, κάτι που διαπιστώθηκε από την πρώτη μέρα.
Χρειάζεται μια τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, στην οποία πρέπει να εντάσσεται η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Είναι οξύμωρο να αναμένουμε να υπάρξει λύση από την ενδοδημοτική κινητικότητα¨, αφού πολύ δύσκολα θα επιλέξει να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος σε ένα μικρό νησί. Αντίθετα, επειδή οι περισσότεροι δήμοι στα νησιά, είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λειτουργούν με την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των αιρετών που προσφέρουν ακόμα και προσωπική εργασία, απαιτείται να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση αυτών των δήμων με το αναγκαίο προσωπικό.
Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και ο κ.Ντινόπουλος δεσμεύθηκε να δώσει λύση».

Pin It on Pinterest