Δήλωση επικεφαλής Ροδοκόκκινου Δ. Γάκη για την αξιολόγηση στους ΟΤΑ

Με αφορμή την προσπάθεια επέκτασης και εφαρμογής της αξιολόγησης των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ροδοκόκκινο Δημήτρης Γάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η συγκριτική αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον στόχο της εξυγίανσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού βασικός σκοπός ενός αξιόπιστου συστήματος δεν είναι ο εντοπισμός του λιγότερο παραγωγικού υπαλλήλου, αλλά η παρακίνηση όλων των υπαλλήλων, μέσω της επιμόρφωσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγικότητας. Δεν υπάρχει, όμως, καμία πρόβλεψη για επιμόρφωση. Η αυθαίρετη οριοθέτηση του ποσοστού 15% των υπαλλήλων, που θα πρέπει υποχρεωτικά να κριθούν ως ανεπαρκείς, υποκρύπτει μια οριζόντια ρύθμιση όχι για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου έργου, όπως θα έπρεπε, αλλά για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, που μεθοδεύεται διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο εξαντλητικού ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων.
Δεν διαφωνούμε πως η αξιολόγηση είναι αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όμως, μια σοβαρή αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού προϋποθέτει την τήρηση της στοχοθεσίας, δηλαδή το να τίθενται στόχοι ανά οργανική μονάδα και αντικείμενο και να αξιολογούνται οι υπάλληλοι σύμφωνα με την επίτευξη αυτών των συγκεκριμένων στόχων. Σήμερα όμως, υπάρχει απουσία στοχοθεσίας σε επίπεδο διεύθυνσης, τμήματος, υπαλλήλου, αφού ο ν. 3230/2004 για τη διοίκηση μέσω στόχων δεν έγινε ποτέ υποχρεωτικός και επαφίεται κυρίως στη διακριτική ευχέρεια των υπηρεσιών μέχρι τώρα αν θα την εφαρμόσουν. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η απόδοση των υπαλλήλων σε σχέση με τους υπηρεσιακούς στόχους, τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από το νόμο αξιολόγηση των δομών σε όλους τους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα, και δεν έχουν καθοριστεί οι προβλεπόμενοι στόχοι.
Εκείνο όμως στο οποίο καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε είναι αν αποδεχόματε το θεσμικό πλαίσιο και κατ´  επέκταση τα αποτελέσματα που παράγει αυτόυ του είδους η ¨αξιολόγηση¨.
Επειδή θεωρούμε ότι στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής ¨υποψηφίων απολυμένων¨ για να υλοποιήσουν την αντεργατική πολιτική τους στάση, εμείς στεκόμαστε απέναντί τους και θα πολεμήσουμε μέχρι να υπάρξει πολιτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Ψηφίζουμε ΟΧΙ στον προτεινόμενο τρόπο αξιολόγησης, επιμένοντας στη δική μας πρόταση όπως αναφέρεται παραπάνω και η οποία είναι σε διαφορετική κατεύθυνση και με την πρόταση της πλειοψηφίας και της παράταξης του κ. Χατζημάρκου αλλά και με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.»
Το Γραφείο Τύπου

Pin It on Pinterest