Μίκα Ιατρίδη: «Το φαινόμενο του κατευθυνόμενου εμπορίου πρέπει να σταματήσει»

Συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στον εμπορικό κόσμο της Δωδεκανήσου και τους κυρίους Παναγιώτη Καραγιάννη και Νίκο Κουκούλη, προέδρους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, αντίστοιχα, η Μίκα Ιατρίδη κατέθεσε ερώτηση για την έξαρση του φαινομένου του κατευθυνόμενου εμπορίου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του κατευθυνόμενου εμπορίου αποτέλεσε κεντρικό θέμα της συνάντησης που είχε η Μίκα Ιατρίδη την Παρασκευή με τους επικεφαλής των δυο φορέων των εμπόρων στα Δωδεκάνησα.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα φαινόμενο να εξαλειφθεί, να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός, να μην δυσφημείται στους τουρίστες η Δωδεκάνησος να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η απώλεια εσόδων για το κράτος και η κείμενη νομοθεσία να γίνει πιο αυστηρή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Οικονομικών
Τουρισμού

Θέμα: «Σε έξαρση το κατευθυνόμενο εμπόριο στα Δωδεκάνησα».

Σύμφωνα με συνεχείς καταγγελίες των εμπόρων στα Δωδεκάνησα και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου το φαινόμενο του κατευθυνόμενου εμπορίου βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Ουσιαστικά, το κατευθυνόμενο εμπόριο λειτουργεί σε όλες τις εκφάνσεις των τουριστικών υπηρεσιών όπως εκδρομές, επισκέψεις σε εστιατόρια, εκθέσεις κεραμικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης χρυσαφικών και κοσμημάτων, καταστήματα πώλησης γουναρικών.

Χαρακτηριστικό της έξαρσης του φαινομένου είναι ότι έμπορος από την αλλοδαπή έκανε αντιποίηση του ονόματος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών προκειμένου να πουλήσει τα προϊόντα του.

Επειδή αυτές οι πρακτικές δυσφημούν την τουριστική εικόνα της Ρόδου, προφανώς και των άλλων τουριστικών περιοχών. Επειδή με τις πρακτικές αυτές δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ, λόγω καταβολής προμηθειών οι τιμές των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών είναι υψηλές. Επειδή η διακίνηση των προμηθειών αυτών συνιστά τεράστια φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων για το κράτος.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του κατευθυνόμενου εμπορίου;
2. Σχεδιάζουν την αυστηροποίηση της κείμενης νομοθεσίας, όπως έχει ζητηθεί από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου;
3. Ποια άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή;
4. Σε ποια μέτρα ενημέρωσης των τουριστών σκοπεύουν να καταλήξουν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυσφήμηση της τουριστικής εικόνας της χώρας;
Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Pin It on Pinterest