Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους των πολύ μικρών ακριτικών νησιών, είναι αντεθνική πολιτική. Ντροπή, δεν χρειαζόμαστε άλλους Εφιάλτες

Μίκα Ιατρίδη: «Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους των πολύ μικρών ακριτικών νησιών, είναι αντεθνική πολιτική. Ντροπή, δεν χρειαζόμαστε άλλους Εφιάλτες».

Στο Μαράθι και τους Αρκιούς βρέθηκε η Μίκα Ιατρίδη, στο πλαίσιο των επισκέψεων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η βουλευτής Δωδεκανήσου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα δύο νησιά, η Μίκα Ιατρίδη συνομίλησε με τους κατοίκους τους, οι οποίοι και την ενημέρωσαν για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 700 ευρώ.

Το γεγονός αυτό τους έχει φέρει σε απόγνωση και τους έχει προκαλέσει την οργή, με δεδομένο ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών είναι ελάχιστοι και δίνουν, καθημερινά, αγώνα επιβίωσης για να κρατήσουν τα μικρά ακριτικά νησιά ζωντανά.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

«Φαίνεται ότι το σχέδιο της Τρόικας για την εκκένωση των νησιών με πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η συγκυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπεται που επιβάλλει υπέρογκα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ στους μόνιμους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν και να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο μας.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή η πολιτική απέναντι στους ακρίτες, οι οποίοι βρίσκονται μιαν ανάσα από την Τουρκία, κινείται στα όρια της προδοσίας. Είναι, ξεκάθαρα, μια αντεθνική πολιτική.

Για αυτό το λόγο, κατέθεσα σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και του ζήτησα να απαλλαγούν οι κάτοικοι των πολύ μικρών νησιών από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Αρκετά με τους λογιστές της Τρόικας και τους δανειστές.

Η παραμονή των κατοίκων στα νησιά είναι εθνική επιταγή, ανυπολόγιστης αξίας».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απαλλαγή των κατοίκων των πολύ μικρών νησιών από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ».

Οι κάτοικοι των πολύ μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, όπως, μεταξύ άλλων, οι Αρκοί, το Μαράθι, το Αγαθονήσι, η Ψέριμος, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι, κρατούν με την παρουσία τους ζωντανή την ακριτική αυτή περιοχή, με προφανή τη σημασία για τη χάραξη της εθνικής μας πολιτικής, απέναντι στις γνωστές βλέψεις της γειτονικής χώρας.

Η παραμονή των μόνιμων κατοίκων στα νησιά αυτά δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ δεν έχουν και τη στήριξη της πολιτείας. Αντίθετα, η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιβάλλει και στους κατοίκους αυτών των νησιών την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, προφανώς ως δείγμα «αναγνώρισης» για την παραμονή τους στα ακριτικά αυτά νησιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 700 ευρώ, ακόμα και για πολύ μικρά κτίσματα.

Με δεδομένο ότι η εθνική πολιτική στα ανατολικά μας σύνορα εξαρτάται άμεσα από την παρουσία μόνιμων κατοίκων σε αυτά. Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι αυτών των πολύ μικρών νησιών κάνουν αγώνα για την επιβίωση τους. Με δεδομένο ότι τα έσοδα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, από τα νησιά αυτά είναι ελάχιστα, έως μηδαμινά για το κράτος, αλλά η παραμονή των κατοίκων σε αυτά είναι ανεκτίμητης, εθνικά, αξίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Μελετάται να δοθεί πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, στους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, ώστε να μην ερημώσουν τα νησιά αυτά;
Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Pin It on Pinterest