Μια «βόμβα υγείας» για την Κάσο παρακαλώ!

Της Δέσποινας Διαμαντή, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9  

Το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Κάσου περιμένει την ηλεκτροδότησή του. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχοντας αντλήσει κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ για την ολοκλήρωση του, «σκαλώνει» στις 17.000 ευρώ που απαιτούνται για τη μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ που θα δώσει «ρεύμα λειτουργίας» σε μια δομή υγείας.

Ο κατά τ’ άλλα ευαίσθητος στις «υγειονομικές βόμβες» περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, χρειάζεται να εκταμιεύσει αυτό το ποσό από τα ταμεία της Περιφέρειας για την ηλεκτροδότηση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου του νησιού, και να δώσει τη δυνατότητα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών από την Β’ΔΥΠΕ για την αγορά του εξοπλισμού του, χαρίζοντας στους κατοίκους της Κάσου μια «βόμβα υγείας».

Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού βιώνουν εδώ και χρόνια μια μόνιμη ανασφάλεια όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ακούν ακόμα περισσότερα χρόνια υποσχέσεις. Η ιστορία του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου, ξεκινάει από τον Απρίλιο του 2007 όταν ο τότε παντοδύναμος Αριστοτέλης Παυλίδης, σαν Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υποσχόταν στους Κασιώτες ότι θα εντάξει το έργο στην Εγνατία ΑΕ με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Μετά από λίγους μήνες «σκάει» η υπόθεση Μανούση, ο Παυλίδης κουνάει το δάκτυλο στη Βουλή και η Κάσος κουνάει μαντήλι αποχαιρετισμού στο έργο.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να ενταχθεί τον Φεβρουάριο του 2012 από τον τότε Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007-2013, μαζί με το πολυδύναμο της Σύμης και συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκ. ευρώ.

Στον απολογισμό του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου 2013, το έργο αναφέρεται ως ολοκληρωμένο με κόστος 895.000 ευρώ και εγκαινιάζεται εντυπωσιακά, στις 10 Απριλίου 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με περήφανη την πολυπληθή εκπροσώπηση της Δωδεκανησιακής πολιτικής ηγεσίας.

Από τότε παραμένει «ένα πουκάμισο αδειανό» και σκοτεινό με τον μοναδικό γιατρό, τον παθολόγο Νίκο Σιμσερίδη, έναν βορειοελλαδίτη που υπηρετεί τα τελευταία έξι χρόνια στο νησί και μία μαία, να αποτελούν τους μοναδικούς φύλακες της υγείας των κατοίκων, καθώς πριν από δύο χρόνια σταμάτησαν να φθάνουν αγροτικοί γιατροί. Το παλιό ιατρείο με υποτυπώδη εξοπλισμό  εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων με τον γιατρό να ομολογεί ότι τρέμει η καρδιά του σε κάθε σοβαρό περιστατικό που μπορεί να χρειαστεί διακομιδή. Οι αφηγήσεις του για μεταφορές ασθενών σε Ρόδο ή Κρήτη ακόμα και με καΐκια, απλά περιγράφουν την απόλυτη εγκατάλειψη των Κασιωτών στην τύχη τους.

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου, άδειο και σκοτεινό φαίνεται να «περιπαίζει»,αναφέρει γέροντας του νησιού, τους ταλαιπωρημένους κατοίκους που εξαρτούν τη ζωή και την καθημερινότητα τους από τις λιγοστές και προβληματικές προσεγγίσεις πλοίων, και τους περιπαίζει τόσο όσο και ο προβληματισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το ποιος πρέπει να πληρώσει τις 17.000 ευρώ για την ηλεκτροδότηση του. Η μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ φουσκώνει λένε υπερβολικά το λογαριασμό, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν 1000-1500 ευρώ περίπου. Γιατί πρέπει να επιβαρυνθεί η περιφέρεια και όχι η ΔΕΗ με τη μεταφορά του υποσταθμού;

Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη.

Γιατί αν έχουν μια ελπίδα να έχουν τη βασική περίθαλψη υγείας οι κάτοικοι της Κάσου είναι η λειτουργία του Πολυδύναμου ιατρείου.

Για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του.

Για να συνεχίσουν να ζουν σε ένα τόπο που η χώρα για χρόνια ονομάζει «άγονη γραμμή».

Γιατί δεν υπάρχουν άγονα νησιά, αλλά άγονα μυαλά!

πηγή: stokokkino.gr

Pin It on Pinterest