«Μαζική υποχώρηση των Ρώσων» – Δεν μπορούν να κρατήσουν τις πόλεις

Οι αλλεπάλληλες Ρωσικές αποτυχίες στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εισβολής, έφεραν την αναμενόμενη υποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων καθώς με τόσες απώλειες ήταν αδύνατο να κρατήσουν υπο έλεγχο τις περιοχές που είχαν καταλάβει. Μένει να δούμε αν πρόκειται για οριστική υποχώρηση ή ανασύνταξη δυνάμεων.

Σύμφωνα με τοπικές αρχές και Ουκρανούς δημοσιογράφους, ο ρωσικός στρατός έχει αποχωρήσει από την περιφέρεια του Κιέβου.

Προ ολίγου, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπούτσα, κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

«Η 31η Μαρτίου θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης μας … ως η ημέρα απελευθέρωσής της από τις ρωσικές (δυνάμεις)» ανέφερε ο Ανατόλι Φεντόρουκ σε ένα βίντεο που φαίνεται ότι έχει γυριστεί έξω από το δημαρχείο της Μπούτσα.

Ο ρεπόρτερ της Kyiv Independent Ίλια Πονομαρένκο, έγραψε σε ένα tweet του: «Απλώς έφυγαν (σ.σ. οι ρωσικές δυνάμεις) χωρίς να πετύχουν τίποτα. Περιμέναμε από τους Ρώσους να εδραιωθούν για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενισχύσει το Ντονμπάς, αλλά φεύγουν μαζικά (…)».

Ο ίδιος κοινοποιεί φωτογραφία και από άλλη πόλη πλησίον του Κιέβου, της Μποροντιάνκα, η οποία φέρεται να εγκαταλείφθηκε από τους Ρώσους στρατιώτες, ενώ ισχυρίζεται, παράλληλα, πως ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να ανακαταλαμβάνει πόλεις και υποδομές που είχαν βρεθεί υπό ρωσική κατοχή.

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ολεξέι Σορόκιν επίσης ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν «μαζικά» από την περιφέρεια του Κιέβου. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Οι Ρώσοι υποχωρούν μαζικά από την Περιφέρεια Κιέβου. Η Μπούτσα, το Χόστομελ και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά βρίσκονται τώρα υπό την ουκρανική σημαία. Καθοριστική ήττα για τη Ρωσία κοντά στο Κίεβο».

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι, επισήμως, η ουκρανική κυβέρνηση μιλά για πιθανή ανασύνταξη και όχι υποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση των ΗΠΑ, η οποία έγινε γνωστή χθες, Πέμπτη, από την πλευρά του Πενταγώνου.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This