Διάκριση μαθητών δημοτικού της Ρόδου το διαγωνισμό ρομποτικής “Η δική μου πόλη”

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθηνά την Κυριακή 28 Μαρτίου ο τελικός του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά δημοτικού με τίτλο «Η δική μου πόλη», στον οποίο συμμετείχαν περίπου 400  ομάδες από όλη την επικράτεια.

Από τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν οι τρεις ομάδες που προκρίθηκαν από τον περιφερειακό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμο Ρόδου.

Η ομάδα «Κολοσσός» του 5ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου διακρίθηκε λαμβάνοντας το «Βραβείο Καλύτερης Ιδέας». Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Κλαδογένη Παναγιώτη (Ε’τάξη), Παπανικολάου Αγγελική (Ε’τάξη), Παπανικολάου Φλώρα (Δ’τάξη) και Κλαδογένη Αγγελική (Β’τάξη), η εκπαιδευτικός που τους προετοίμασε είναι η κα. Μονδάνου Βαλασία.

Τα παιδιά που διακρίθηκαν θέλησαν να  λύσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα της πόλης μας για το οποίο γίνονται συχνά αναφορές στον τοπικό τύπο. Στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης φυτρώνουν φυτά με αποτέλεσμα να τα διαβρώνουν.  Έτσι οι μαθητές αποφάσισαν να φτιάξουν μια κατασκευή που να καθαρίζει αυτόματα τα φυτά.

Πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη διάταξη με γρανάζια, τροχαλίες και ιμάντες που μπορεί να κινείται αυτόνομα μπρος πίσω και πάνω κάτω καθαρίζοντας τα φυτά από τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου. Θεωρήθηκε η πιο πρωτότυπη ιδέα από αυτές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από το κοινό.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στις τρεις ομάδες των σχολείων 5ου Δημοτικού και 12ου Δημοτικού πόλεως Ρόδου και 1ου Δημοτικού Κρεμαστής για τη συμμετοχή και την προσπάθεια τους. Ιδιαίτερα στα παιδιά της ομάδας Κολοσσός και στην εκπαιδευτικό τους, που για άλλη μια φορά έφεραν διάκριση στο νησί μας, ο κ. Στέργος Παρδαλός, αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού και Νεολαίας τους συγχαίρει επισημαίνοντας ότι η επίμονή και σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και να ανοίξουν νέους δρόμους μάθησης. Ευχαριστίες εκφράζονται και στον ευγενικό χορηγό Blue Star Ferries που φρόντισε για τις μετακινήσεις των ομάδων προς και από την Αθήνα.