Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση πρότασης μαθητών των εκπαιδευτηρίων “Ροδίων Παιδεία” για την αυξημένη ασφάλεια της λειτουργίας της γέφυρας Κρεμαστής που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 4ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο επιστήμης και τεχνολογίας «ACSTAC». Την παρουσίαση προλόγισε ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Κυριάκος Κυριακούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των μαθητών για την σκληρή δουλειά τους και την δημιουργικότητα τους, αλλά και την σύνδεση της πρότασης με ένα μείζον θέμα που απασχολεί τη Ρόδο.
Με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα του περασμένου Νοέμβριου και τον απολογισμό της φονικής κακοκαιρίας για τον τόπο μας, οι μαθητές προβληματίστηκαν και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ομίλου αυτοματισμού με υπεύθυνο τον καθηγητή Ευρυπίδη Αναγνωστάκη, ανέπτυξαν μέσα σε δυο εβδομάδες την ιδέα «Αύξηση ασφάλειας γέφυρας με χρήση εφαρμογών αυτοματισμού» και μέσα στους επόμενους δυο μήνες, η ιδέα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός μακετίστα και ενός ηλεκτρολόγου.
Οι μαθητές παρουσίασαν με μια πολύ λεπτομερή μακέτα ακριβείας την πρόταση τους και το σύστημα που δημιούργησαν, του οποίου το κόστος εάν εφαρμοστεί στην πραγματικότητα δε θα ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ και η εγκατάσταση του είναι άμεση. Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα που εντοπίζει τη στάθμη του νερού, μια μπάρα που κλείνει το δρόμο σε περίπτωση πλημμύρας, δυο φανάρια τα οποία ρυθμίζουν την κυκλοφορία της γέφυρας από μονή σε διπλή, έναν φάρο και μια σειρήνα τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς από το ρεύμα αεροδρόμιο προς Ρόδο. Επίσης είναι ένα gsm modem που λειτουργεί σαν κινητό και το κύκλωμα τροφοδοσίας για ηλεκτρικό ρεύμα.
Με το που μπουν εμπόδια στο δρόμο ή η ροή νερού είναι αυξημένη, αυτομάτως η μπάρα κατεβαίνει και ο φάρος και η σειρήνα προειδοποιεί τον κόσμο. Έτσι μπαίνουν σε λειτουργία τα φανάρια που ελέγχουν πλέον τη διπλή κυκλοφορία στη γέφυρα. Οι αρχές ειδοποιούνται από το gsm modem όταν υπάρχει κίνδυνος και όταν η κατάσταση ομαλοποιείται. Όσο για την τροφοδοσία ρεύματος που πρέπει να υπάρχει επί 24ωρου βάσεως υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι, μέσω της ΔΕΗ, μέσω ενός στύλου φωτισμού που θα φορτίζει μια μπαταρία ή ενός φωτοβολταϊκού.
Η πρόταση των μαθητών είναι λεπτομερής, ακριβής και στην ανοιχτή ημέρα επιστήμης, θα προσκληθούν όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς ώστε να τους παρουσιαστεί και αν το θεωρούν εφικτό να την υλοποιήσουν στην πραγματικότητα. Σήμερα είδαμε μαθητές της πρώτης και της δευτέρας λυκείου που με αγάπη για την επιστήμη αλλά και τον τόπο τους, αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους και βρήκαν τη λύση σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για τη Ρόδο που εξαιτίας της κακής κατασκευής του , κόστισε τη ζωή σε 2 συνανθρώπους μας.
Οι μαθητές που δούλεψαν για την πρόταση αυτή και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι: Από την πρώτη λυκείου Παπαγεωργίου Γιώργος, Φαλτσέτας Χρήστος, Θοδωρής Κόκκαλης, Τσίννας Κωνσταντίνος, Ειρήνη, Κάσδαγλη και από τη δευτέρα λυκείου Δήμητρα Μακρή. Επίσης στην εργασία συμμετείχαν η Κωνστνατινίδη Αλεξία και η Κωνσταντινίδη Τατιάνα.
rodosreport.gr