ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ‘’Να εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος για τον ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια’’

Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών και κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος για τον ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ώστε να αντιμετωπιστούν όπως τα ξενοδοχειακά καταλύματα και όχι όπως οι κατοικίες.
Το θέμα είχε λυθεί με την τροπολογία που κατατέθηκε αλλά ανέκυψε εκ νέου με την απόφαση που επικαλείται το άρθρο 8, το οποίο, όμως, παραπέμπει σε έντυπο από το οποίο προκύπτει εξαίρεση των ενοικιαζόμενων δωματίων σε σχέση με τα ξενοδοχεία.
Σε δήλωση του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Η βούληση του νομοθέτη, έτσι όπως εκφράστηκε με την τροπολογία που ψηφίστηκε, είναι σαφής και προβλέπει να φορολογηθούν με τον ΕΝΦΙΑ, ως ξενοδοχειακά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι ως κατοικίες, κάτι που οδηγούσε σε υπέρογκες χρεώσεις.
Αυτό που προέχει τώρα και το οποίο ζήτησα, είναι να εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που να αναφέρει ρητά ότι σε ό, τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο φόρος για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή που ισχύει και για τα ξενοδοχεία».
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ρόδος, 19 Σεπτεμβρίου 2014
Προς:
Αξιότιμο Κύριο
Γκίκα Χαρδούβελη,
Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση:
Αξιότιμη Κυρία
Αικατερίνη Σαββαΐδου,
Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Κύριε Υπουργέ,

Όπως καλώς γνωρίζετε με τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Τουρισμού και ψηφίστηκε στη Βουλή, ρυθμίστηκε ο τρόπος φορολόγησης με τον ΕΝΦΙΑ των ενοικιαζομένων δωματίων τα οποία πλέον θα φορολογούνται όπως τα ξενοδοχεία.
Ήταν μια επιβεβλημένη ρύθμιση, αφού διαφορετικά θα προέκυπταν υπέρογκες χρεώσεις και θα φορολογούνταν ως κατοικίες.
Υπάρχει σύγχυση, ως προς την εφαρμογή αφού το άρθρο 8, της απόφασης στην οποία αναφέρεται ο νόμος, παραπέμπει στο έντυπο Κ6 που αναφέρει μεν τα ξενοδοχειακά καταλύματα αλλά εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Με δεδομένο ότι προκαλείται αναστάτωση και ανησυχία, πρέπει άμεσα να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που θα αναφέρει ρητά ότι ο ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα υπολογίζεται με τον ίδιο συντελεστή που ισχύει και για τα ξενοδοχεία και τα κτήρια των ειδικών κατηγοριών.
Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε την επείγουσα σημασία της παρέμβασης που πρέπει να γίνει.

Pin It on Pinterest