Οι μαγειρεμένες ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

Οι μαγειρεμένες με ελαιόλαδο ντομάτες προστατεύουν των ανθρώπινο οργανισμό από τις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η…
στεφανιαία νόσος

και διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του παχέος εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγο, σύμφωνα με αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα λιπίδια ορού καθώς και η οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών μειώνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο.

Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ιδιαίτερα μαγειρεμένων με ελαιόλαδο ντοματών.

Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο (Levy et al 1995). Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτόν, η καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπενίου και του ελαιολάδου αποδίδει ένα πραματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας.

«Σύντροφοι» της ντομάτας

Η ντομάτα ασκεί ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η πρόσληψή της συνιστάται με τον κατάλληλο συνδυασμό μπαχαρικών, όπως είναι το κύμινο, ο κουρκουμάς και οι κόκκοι της μουστάρδας, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις πιθανές βλαπτικές της επιδράσεις. Επιπρόσθετα, η προσθήκη ελαιολάδου στην ντομάτα κατά το μαγείρεμα ή τη σαλάτα πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και με την προσθήκη ελιάς ή κάπαρης, συνηθισμένης πρακτικής κατά την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας.

Πώς να προφυλάξουμε την ντομάτα από οξείδωση

Είναι σημαντικό να κόβουμε τη ντομάτα σε μεγάλα τεμάχια, ώστε να προφυλάσσουμε τη βιταμίνη C από την οξείδωση, καθώς και να αποφεύγουμε τη χρήση μαχαιριού (κόψιμο της ντομάτας με το χέρι, όπου αυτό είναι δυνατόν), διότι το μέταλλο μπορεί να οξειδώσει τις βιταμίνες που περιέχει.

Το μαγείρεμα της ντομάτας στον ατμό είναι προτιμότερο, καθώς διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες από κάθε άλλο είδος μαγειρέματος.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

logodiatrofis.gr.

Pin It on Pinterest