Βίντεο: Λιονταρόψαρο-δηλητηριώδες ψάρι πιάστηκε στην θάλασσα της Ρόδου

Το δηλητηριώδες ψάρι που βάζει σε κίνδυνο τη μοναδική βιοποικιλότητα της Μεσογείου, πλήττει την αλιεία και συχνά απειλεί τη δημόσια υγεία, πιάστηκε από ψαράδες στη Ρόδο.

Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, ήρθε η ώρα του άκρως επικίνδυνου λεοντόψαρου, που είναι δηλητηριώδες είδος από την Ερυθρά Θάλασσα να περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο Pterois miles, το οποίο… μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο από ντοκιμαντέρ και ενυδρεία.

Τα αγκάθια του λιονταρόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί.

Το εν λόγω άκρως επικίνδυνο ψάρι πιάστηκε από τους ψαράδες Μαρίνο και Οσμάν Καραοσμάν ανοιχτά της Λίνδου στη περιοχή Ψάλτος και σε βάθος 20m περίπου.

Τώρα πλέον βρίσκεται στις δεξαμενές του Ενυδρείου της Ρόδου και μπορούν να το δουν οι επισκέπτες μαζί με ένα ακόμη ψάρι της ίδιας οικογένειας που πιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο Σμαραγδένιο Νησί επίσης.

ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ-1

Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρόσφατη εμφάνισή του στην περιοχή της Ρόδου ανακοινώθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

 

Κρίνουν μάλιστα «απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων, καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα».

Οι επιστήμονες περίμεναν την άφιξή του και στις θάλασσές μας καθώς είναι είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι δηλητηριώδες και  έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει επιθετικές κινήσεις.

Το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον το ψάρι θανατωθεί.

Ποτέ δεν το πιάνουμε με τα χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά.

Είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό ψάρι,  η άφιξή του όμως στη Μεσόγειο απειλεί και τις κυπριακές και τις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για ένα ψάρι που τρώει ό,τι ζει κοντά σε βράχια ακόμα και 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του.

Είναι ένα από τα πλέον ταχέως αναπτυσσόμενα είδη, καθώς ένα και μόνο θηλυκό μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να γεννήσει δύο εκατομμύρια αβγά, κάθε τέσσερις ημέρες.

Δείτε το video:

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.

13278146_1038017386275939_924558050_n

allaksogolies.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest