Λίνα Παπατσή: “Διεκδικούμε με σθένος όσα περισσότερα για τα νησιά μας γιατί το αξίζουν”

Η Λίνα Παπατσή, οικονομολόγος στο επάγγελμα και τ. πρόεδρος των “ΚΕΚ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, δηλώνει “παρών” στις προσεχείς εκλογές της 18ης Μαΐου, με την υποψηφιότητα της στο πλευρό του Γιάννη Μαχαιρίδη.Το μεγάλο έργο της μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης προς του νησιώτες δεν πέρασε απαρατήρητο, αντιθέτως το εξήρε όλη η κοινωνία. “Η περιφερειακή αρχή έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, την επομένη κιόλας των εκλογών θα διεκδικήσουμε ακόμα πιο πολλά. Γιατί πραγματικά τα νησιά μας το αξίζουν και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.”

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Λίνας Παπατσή με τον συνδυασμό “Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας”  στο rodosreport.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε να προσφέρετε στον τόπο σας ενεργά και εκλεγμένη από τους πολίτες στο πλευρό του Γιάννη Μαχαιρίδη;

 Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτό που λένε περί του «μικροβίου της ενασχόλησης με τα κοινά». Δεν είναι όμως μόνο αυτό που με ωθεί στο να συμμετέχω σ’ αυτές τις εκλογές. Μετά το «βάπτισμα του πυρός» που πήρα στις προηγούμενες εκλογές και ως εκλεγμένη πλέον Περιφερειακή Σύμβουλος, είχα τη δυνατότητα να είμαι μέρος της ομάδας των ανθρώπων που οραματίζονται και υλοποιούν πράγματα για τον τόπο τους. Έργα πνοής, έργα ουσίας. Έργα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Όλα αυτά θέλω να υπερασπιστώ, διότι γνωρίζω και τον κόπο και το μεράκι που χρειάστηκαν για να γίνουν και δεν μπορώ να τα βλέπω να μηδενίζονται από τη φιλοδοξία εκείνων που νομίζουν πως όλα γίνονται αυτόματα και που πιστεύουν ότι αν αναλάβουν εκείνοι θα ανοίξουν οι κρουνοί των πόρων και θα μπορούν να ξαναφτιάξουν τα επτά θαύματα του κόσμου.

Με απόλυτη ειλικρίνεια θέλω να πω σε όλους τους νησιώτες πως στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν διεκδικήσαμε με σθένος όσα περισσότερα για τα νησιά μας. Επειδή όμως έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, την επομένη κιόλας των εκλογών θα διεκδικήσουμε ακόμα πιο πολλά. Γιατί πραγματικά τα νησιά μας το αξίζουν και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

 • Τελέσατε πρόεδρος των «ΚΕΚ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Πως πιστεύετε ότι επιδρούν αυτά τα προγράμματα κατάρτισης στην κοινωνία των νησιών μας; Υπάρχει προοπτική συνέχειας τους;

 Ένα πρόγραμμα θεωρείται επιτυχημένο όταν επιτύχει τους βασικούς του στόχους. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της προέδρου του «ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» η πρωτεύουσα στόχευση που θέσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου, τους οποίους θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω για την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους, ήταν να παρέχουμε στους κατοίκους των νησιών μας την όσο το δυνατόν αρτιότερη και ποιοτικότερη κατάρτιση. Να τους δώσουμε όπλα για να παλέψουν μέσα στην κρίση. Να γνωρίσουν πρακτικές, να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα των επισκεπτών μας, να μάθουν τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που τους δίνουν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο αποδοτικοί στις επιχειρήσεις τους. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν από την τεράστια συμμετοχή στα προγράμματά μας. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρακολούθησαν μέχρι τέλους τα σεμινάριά μας. Αυτό όμως που πραγματικά μας έδωσε ένα αίσθημα χαράς ήταν πως είδαμε αυτές τις πρακτικές που διδάχθηκαν στα προγράμματα να εφαρμόζονται στις τοπικές επιχειρήσεις των νησιών μας.

Απ’ αυτή τη σκοπιά λοιπόν τα προγράμματα αυτά κρίνονται άκρως επιτυχημένα και θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα ώστε να καταρτίσουμε ακόμα πιο πολλούς συμπολίτες μας. Άλλωστε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή απέδειξε έμπρακτα ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο των νησιών μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι τους και εκεί θα συνεχίσει να επενδύει.

 • Οι Ρώσοι θεωρούνται το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή μας, που αποτελεί την ναυαρχίδα του τουριστικού κλάδου. Τα ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πως μπορούν να συνδράμουν στον καταρτισμό όσων ασχολούνται με αυτόν τον τομέα για καλύτερη προβολή του τόπου μας.

 Πέραν από τις επαφές που έγιναν με αρμόδιες αρχές από μεριάς της Περιφέρειας, το ΚΕΚ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» έχει ήδη πραγματοποιήσει σεμινάρια εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, στα οποία η ζήτηση ήταν πέραν από αυξημένη. Επιπλέον διοργανώσαμε μια ημερίδα κατά την οποία αναπτύχθηκαν θέματα που άπτονται με την κουλτούρα των Ρώσων τουριστών, τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τους προσεγγίσει ένας επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού. Ανάλογες ημερίδες θα διοργανωθούν και στο μέλλον, πάντα σε συνεργασία με ειδικούς και επιστήμονες.

 • Πως κρίνετε την θητεία της Περιφερειακής αρχής την τετραετία που πέρασε; Θα συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο ή θα εστιάσετε σε τομείς που διαπιστώσατε ότι χρήζουν βελτίωσης;

 Παρότι δύσκολη και πολύ σύντομη, μόλις τρία χρόνια, η θητεία που διανύσαμε ως Περιφερειακή Αρχή ήταν σημαντική και έχει να επιδείξει ένα ουσιαστικό και επιτυχημένο έργο. Κατά την τριετία αυτή εκτός από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με αίσθημα ευθύνης και συνεχείς διεκδικήσεις, πετύχαμε την ομαλή μετάβαση από τον παλιό στο νέο θεσμό, την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τη σωστή οργάνωση της. Διεκδικήσαμε και κατακτήσαμε πρόσθετους πόρους καθώς και την πρωτιά πανελλαδικά, σε απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ, βήματα μεγάλα και σταθερά που εγγυούνται την ομαλή της πορεία και συνέχεια.

 • Βλέπετε διαφορές σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτές τις εκλογές κατά τη γνώμη σας;

Θεωρώ ότι η χρονική συγκυρία στην οποία συντελούνται αυτές οι εκλογές είναι αρκετή για να καταλάβουμε πόσο δύσκολες είναι. Η χώρα μαστίζεται από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ στη σύγχρονη εποχή, ο κοινωνικός ιστός έχει υποστεί μεγάλες πληγές και λογικό είναι να υπάρχει και απογοήτευση από μέρους των πολιτών αλλά και καχυποψία προς το πρόσωπο των πολιτικών. Δεν θα ακούσετε από εμένα ευχολόγια και ωραιοποιήσεις. Αυτό που έχω να πω όμως είναι ότι οι πάντες κρινόμαστε τόσο από τα λεγόμενα μας όσο και από τις πράξεις μας.  Η θητεία που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο απαιτητική, θα έχει ακόμα λιγότερους πόρους και συν τοις άλλοις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα πιο ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, γι’ αυτό απαιτούνται αξιοκρατικές και αντικειμενικές επιλογές, ικανές να αντεπεξέλθουν σ’ αυτές τις συνθήκες. Είμαι σίγουρη πως οι πολίτες θα κάνουν τις σωστές επιλογές και δεν θα δώσουν χαρακτήρα καλλιστείων στις εκλογές.

• Με την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία σας, ποιος τομέας πιστεύετε ότι σας «αγγίζει» περισσότερο, ώστε να προσφέρετε ακόμα πιο πολλά στο κοινωνικό σύνολο αν εκλεγείτε;

 Μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Να αφουγκραστώ τις αγωνίες τους, να γνωρίσω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τους και να έχω μια εμπεριστατωμένη άποψη για τις καταστάσεις που βιώνουν οι νησιώτες μας. Επειδή ακριβώς η ουσία της πολιτικής είναι να είμαστε χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο χωρίς προϋποθέσεις, ο τομέας που με αγγίζει περισσότερο είναι εκείνος που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η κρίση. Νομίζω πως δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να ξαναφέρνεις το χαμόγελο σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι το έχασαν για πάντα. Γι’ αυτό το χαμόγελο θέλω να αγωνιστώ. Γιατί στο τέλος της μέρας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι.

Pin It on Pinterest