Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες αναβίωσε και φέτος στην Κρητηνία ! Πλούσιο φωτορεπορτάζ & ΒΙΝΤΕΟ

Χορηγός επικοινωνίας rodosreport.gr

 Για 7η συνεχή χρονιά αναβίωσε, πλήθους κόσμου,  στην Κρητηνία το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, την Δευτέρα 24 Μαρτίου, παραμονή της Εθνικής Εορτής της Παλιγγενεσίας, με τη στήριξη όλων των φορέων και κατοίκων του χωριού.

Το έθιμο αυτό, χάνεται πίσω στο χρόνο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Έλληνες με αναμμένες δάδες, συμβόλιζαν  την Ανάσταση του Έθνους και την απελευθέρωση από τους Τούρκους που είχε συνδυαστεί με την Ανάσταση του Χριστού. Η φωτιά συμβόλιζε το φως, την αναγέννηση της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, με τις λαμπαδηφορίες  ,διέδωσαν την απελευθέρωση του Έθνους σε κάθε άκρη της γης.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, επισκέπτες με δυο πούλμαν βρέθηκαν στην Εκκλησία του Άη Γιώργη απ’ όπου ξεκίνησε η εκδήλωση με με τον πανηγυρικό εσπερινό. Στη συνέχεια με αναμμένες δάδες, έγινε περιφορά των εικόνων στο χωριό και κατέληξαν στην πλατεία όπου ακολούθησαν ποιήματα από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου που έκλεψαν την παράσταση. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς  από τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας και κέρασμα με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας, ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Καρίκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Λίνα Παπατσή, ο Σάκης Στάγκας, ο Στέφανος Δράκος , ο Γιώργος Αλεξίου, ο Γιώργος Τζεδάκης και πολλοί άλλοι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας  ζωντάνεψε και πάλιμε έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπως μας έχει συνηθίσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και στις νεότερες γενιές. Για ακόμα μια φορά το βλέμμα του νησιού, ενόψει της Εθνικής εορτής  της 25ης Μαρτίου, ήταν στραμμένο στην Κρητηνία.

Χορηγός επικοινωνίας rodosreport.gr

 

Pin It on Pinterest