Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για την έλλειψη πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην Τήλο

ΘΕΜΑ: ‘’Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για την έλλειψη πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην Τήλο’’

Το ζήτημα της έλλειψης ενός πλωτού σκάφους για τις αυξημένες ανάγκες του Λιμενικού Σταθμού Τήλου αλλά και για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη να εφοδιαστεί άμεσα ο Λιμενικός Σταθμός Τήλου με πλωτό σκάφος και παράλληλη ενίσχυση προσωπικού.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Δεν περιποιεί τιμή για την Πολιτεία να αναγκάζεται το Λιμενικό Σώμα να ζητά τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών αλλά και αλιευτικών για να αντιμετωπίζει προβλήματα στην Τήλο.
Σε μια περιοχή που η παράνομη μετανάστευση βρίσκεται σε έξαρση, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να εφοδιάσει με μέσα και υποδομές το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια. Άμεσα πρέπει να διατεθεί ένα πλωτό σκάφος για τις ανάγκες του Λιμενικού Σταθμού στην Τήλο».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

E Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: ‘’Άμεση διάθεση ενός πλωτού σκάφους στο Λιμενικό Σταθμό Τήλου και ενίσχυση του προσωπικού’’

Κύριε Υπουργέ,
Η έξαρση της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, απαιτεί την ενίσχυση με μέσα, υποδομές και με παράλληλη ενίσχυση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος το οποίο καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση, αλλά και να διεκπεραιώσει επιχειρήσεις διάσωσης.
Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την κάλυψη των κενών θέσεων στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα.
Στην Τήλο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς, ο Λιμενικός Σταθμός του νησιού δεν διαθέτει πλωτό σκάφος προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτες συνθήκες και ανάγκες και σε περιστατικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκάζεται να «επιστρατεύσει» ιδιωτικά και αλιευτικά σκάφη σε περίπτωση που απαιτηθεί παρέμβασή του στο θαλάσσιο χώρο. Ήδη, μέσα στο χρόνο αυτό υπήρχαν 13 περιστατικά, κατά τα οποία απαιτήθηκε η παρέμβαση με πλωτό μέσο, στο χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σταθμού Τήλου.
Με αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι ο Λιμενικός Σταθμός Τήλου δεν έχει τα μέσα για να ανταποκριθεί, πλήρως, στα καθήκοντά του, να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση και να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και αν προτίθεται να ενισχύσει το Λιμενικό Σταθμό Τήλου με ένα πλωτό σκάφος του Λ.Σ., το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του αλλά και τις αναγκαίες πιστώσεις για τη συντήρηση και την κίνησή του.

Ο ερωτών Βουλευτής

Pin It on Pinterest