Να αναγράφονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Ε9, ως ειδικά κτήρια για να υπαχθούν στο καθεστώς φορολόγησης, όπως προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, την οποία κοινοποίησε και στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αντικείμενο της ερώτησης είναι η άνιση αντιμετώπιση που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και αφορά στην αναγραφή των ακινήτων αυτών στο Ε9, ως επαγγελματική στέγη.

Η μη αναγραφή τους ως ειδικά κτήρια στο Ε9, αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί με εγκύκλιο ή νομοθετική ρύθμιση το συγκεκριμένο ζήτημα, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ισχύει ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας, όπως ισχύει για όλα τα άλλα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει ως άνιση την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων αφού αν δεν υπάρξει αναγραφή τους, ως ειδικά κτήρια στο Ε9, κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο, αυξημένο κατά 2000%.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει άμεση ρύθμιση αλλά και ερμηνευτική εγκύκλιος που να ρυθμίζει το ζήτημα με τρόπο απόλυτο.

Δηλαδή, να δηλώνονται ως ειδικά κτήρια τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Ε9, για να τυγχάνουν της έκπτωσης φόρου των ειδικών κτηρίων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: ”Αναγραφή στο Ε9 των ενοικιαζομένων δωματίων, ως ειδικών κτηρίων, όπως ισχύει και για τα ξενοδοχειακά καταλύματα”

Κύριε Υπουργέ,

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, που σχετίζεται με τον τρόπο και το είδος της αναγραφής των καταλυμάτων τους στο Ε9 που πρόκειται να υποβάλουν.

Υπάρχει ένα ασαφές νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν τους επιτρέπει να αναγράφουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ως ειδικά κτήρια στο Ε9 προκειμένου να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση που έχουν και τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Αν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ή αναμόρφωση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων κινδυνεύουν να τους καταλογιστεί ένας υπέρογκος φόρος αυξημένος έως και κατά 2000%.

Αυτό συμβαίνει γιατί με το ισχύουν πλαίσιο τα ακίνητα αυτά, δηλαδή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατατάσσονται με βάση την οικοδομική τους άδεια.

Στο μεταξύ, όμως, οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, εδώ και πολλά χρόνια, πληρώνουν φόρους για τη λειτουργία τους ως τουριστικών καταλυμάτων και έχουν και το ειδικό σήμα, που προβλεπόταν για αυτές τις περιπτώσεις.

Προκύπτει, συνεπώς, ζήτημα άνισης αντιμετώπισης σε σχέση με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν τα ξενοδοχεία, τα οποία μπορούν να αναγράφονται στο Ε9 ως ειδικά κτήρια και να κάνουν χρήση του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, έχοντας έκπτωση φόρου.

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων δωματίων, αποτελεί μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που πρέπει να στηριχθούν, απαιτείται η άμεση αποκατάσταση αυτής της ανισότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ή να προχωρήσει σε αλλαγή του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αναγράφονται στο Ε9, ως ειδικά κτήρια τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο ερωτών Βουλευτής

Pin It on Pinterest