“Πράξη ακραίου παραλογισμού και οπισθοδρόμησης η διακοπή του προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο»”

Την έντονη αντίδραση του Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, προκάλεσε η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργού Παιδείας, κ. Μπαλτά, να καταργήσει το πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο», προκειμένου να διοχετεύσει σε προσλήψεις τους πόρους του προγράμματος.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι η διακοπή του προγράμματος αποτελεί πράξη οπισθοδρόμησης και αδιαφορίας απέναντι στο μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο της Ψηφιακής Παιδείας. Παράλληλα, τονίζει ότι τα χρήματα του προγράμματος (174 εκ. ευρώ) δεν μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς και αν δεν απορροφηθούν, θα χαθούν οριστικά για τη χώρα μας.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να διακόψει το πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο» αποτελεί πράξη ακραίου παραλογισμού και οπισθοδρόμησης.

Απεμπολεί ένα μεγάλο και κοινό ευρωπαϊκό στόχο, την Ψηφιακή Παιδεία και καταδικάζει τη χώρα μας σε υστέρηση.

Αγνοεί ότι τα χρήματα του προγράμματος, που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, δεν μπορούν να διατεθούν για κανένα άλλο σκοπό και ιδιαίτερα για προσλήψεις, όπως πιθανολογείται.

Αν δεν απορροφηθούν θα χαθούν οριστικά και πρέπει να επισημάνω ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο» συνδέεται με συνολικές πιστώσεις 250 εκ. ευρώ, που έχουν διατεθεί για εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την προμήθεια κινητών εργαστηρίων και διαδραστικών συστημάτων και Η/Υ σε όλα τα σχολεία της χώρας  αλλά και τη δημιουργία διαδραστικών μαθημάτων.

Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να παρέμβει προσωπικά για να εμποδίσει την καταστροφική αυτή επιλογή του Υπουργού του. Το πρόγραμμα Ψηφιακό Σχολείο πρέπει να συνεχιστεί και κυρίως να επιταχυνθεί γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Συνέχιση και επιτάχυνση των διαδικασιών του προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο»

Κύριε Υπουργέ,

Δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο και στο διαδίκτυο, αναφέρονται στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να διακόψει το πρόγραμμα «Ψηφιακό Σχολείο» και να διαθέσει αλλού τους πόρους και τις πιστώσεις του προγράμματος. Ορισμένοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για διοχέτευση αυτών των πόρων σε προσλήψεις.

Η Ψηφιακή Παιδεία αποτελεί ένα μεγάλο και κοινό ευρωπαϊκό στόχο από τον οποίο η χώρα μας δεν μπορεί να αποσπαστεί.

Το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας» συνολικού προϋπολογισμού 174 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή το 2014.

Αφορά στην προμήθεια κινητών εργαστηρίων, διαδραστικών συστημάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα σχολεία ενώ σχετίζεται και με πρόσθετες πιστώσεις που αφορούν σε εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ανάπτυξη διαδραστικών μαθημάτων.

Σας επισημαίνω ότι δεν μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς και ανάγκες οι πόροι του προγράμματος.

Αν δεν απορροφηθούν, τότε θα χαθούν ενώ υπάρχει κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Σε αυτή τη φάση προέχει η συνέχιση αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματος. Πρέπει να παραμεριστεί κάθε σκέψη για τη διακοπή του.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Εάν είναι στις προθέσεις του η διακοπή του προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο»
  2. Με δεδομένο ότι μέχρι τις 31.12 πρέπει να ολοκληρωθεί το 33% της πρώτης φάσης υλοποίησης, προϋπολογισμού 42,8 εκ. ευρώ, ποιος είναι ο δείκτης προόδου και υλοποίησης και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επιτάχυνση τους;
  3. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη δεύτερη φάση υλοποίησης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου