Κικίλιας: Η Ελλάδα είναι στους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως – Αυξάνεται ο χειμερινός τουρισμός

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλας, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη το βράδυ της Πέμπτης (9/2) και αναφέρθηκε στο πόσο πετυχημένη ήταν η προηγούμενη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μεταξύ άλλων μίλησε για τις εκλογές την αναβάθμιση των υποδομών, του οδικού δικτύου και των επενδύσεων, καθώς επίσης και τους λόγους της έλλειψης εργαζομένων την καλοκαιρινή σεζόν.

«Τα έσοδα έφτασαν περίπου τα 18 δισ.»

«Ήταν μια πάρα πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό. Υπερβήκαμε τα προϋπολογισθέντα έσοδα από το υπουργείο Οικονομικών κατά 3 δισ., 18 δισ. έσοδα περίπου από τον τουρισμό και μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε:

«Ο τουρισμός είναι δραστηριότητα οικονομική και αναπτυξιακή, 12 μήνες το χρόνο και να δώσω γρήγορα δύο στοιχεία για του λόγου το αληθές. Τον Ιανουάριο λοιπόν, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” είχαμε αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το ’19 των αφίξεων. Διακινήθηκαν 1,44 εκατομμύρια επιβάτες.

«Τον Δεκέμβρη είχαμε αύξηση 8% αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων στην Αθήνα έναντι του Δεκέμβρη του ’19 και η τελευταία πτήση από την Αμερική απευθείας ήρθε 10 Ιανουαρίου θυμίζω και ξανά ξεκινάει 11 Μαρτίου, 58 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα συν 2 από τον Καναδά, συν από την Ανοιχτή Αυστραλία, συν από το Ισραήλ στις Σκανδιναβικές χώρες. Πρώτος προορισμός από τη Γαλλία με τους δύο πρώτους από τη Μεγάλη Βρετανία, πρώτος από τη Γερμανία, πρώτος σε οδικό τουρισμό από τη Ρουμανία. Πολύ μεγάλη στήριξη στην ελληνική οικονομία, στη μέση ελληνική οικογένεια, στη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση».

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ζητάμε μόνιμα να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Το 2022 φέραμε την έναρξη της σεζόν κάπου στα μέσα με αρχές Απριλίου, με πολύ μεγάλα προβλήματα, γιατί είχαμε πανδημία Γενάρη και Φλεβάρη και πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης μετά από 80 χρόνια. Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση…».

Αναφορικά με το ποιές περιοχές αφορά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Κικίλιας είπε: «Όλες. Στην Κρήτη τον Δεκέμβρη, την Πρωτοχρονιά κάνανε μπάνιο, οι πτήσεις δεν σταμάτησαν. Οι γερμανικές εταιρείες ταξίδεψαν μέχρι το τέλος της χρονιάς και ξανά ξεκινούν στις αρχές Μαρτίου οι πτήσεις για τη Ρόδο, έχει 27% αύξηση το 2022 σε σχέση με το ’19, τα Ιόνια Νησιά, η Κεφαλονιά 23% αύξηση, η Κέρκυρα επίσης, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχε πληρότητα, η Σύμη, η Χάλκη – μικρά νησιά – η Νάξος 95% αύξηση τουρισμού από την Αμερική και τελείωσε το Νοέμβρη. Προορισμοί που δεν ήταν τουριστικοί».

«Η Σύρος είναι τουριστικό νησί, η Τήνος τεράστια άνθηση, για την Πάρο. Δεν το συζητάω για τη Σέριφο, για τη Νίσυρο. Να πούμε για την Ήπειρο. Πριν από 18 χρόνια ήταν η πιο φτωχή περιφέρεια στην Ευρώπη. Ήταν στα όρια της φτώχειας οι κάτοικοί της. Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια και Γιάννενα έγιναν χειμερινοί προορισμοί και πρέπει να εστιάσουμε στην άνθησή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις τιμές του τουρισμού, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Καλώς από τη στιγμή που ανεβαίνει ο ποιοτικός τουρισμός στην Ελλάδααυξήθηκε η μέση δαπάνη κατά 8% σε κάθε ταξιδιώτη φέτος. Με μικρότερα νούμερα (ταξιδιωτών) έχουμε μεγαλύτερα έσοδα».

Ο ανταγωνισμός

Κληθείς να απαντήσει εάν τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν ανταγωνιστές στη Μεσόγειο, οι οποίοι ακριβώς λόγω του ότι δεν είναι στο ευρώ, δεν έχουν τις ίδιες τιμές, δήλωσε: «Πρέπει να προσφέρουμε πραγματικό ποιοτικό τουρισμό και ποιοτικές υπηρεσίες, την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε από την προσφορά και την ποιότητα σε σχέση με τις τιμές, αλλά να είμαστε ανταγωνιστικοί. Από κει και πέρα θέλω να σας πω ότι ναι, πλέον προσελκύουμε πιο υψηλού επιπέδου ταξιδιώτες και τουρίστες απ’ ότι η Τουρκία για παράδειγμα. Νομίζω ότι είμαστε πλέον στα 5 κορυφαία brands στον πλανήτη. Η Ελλάδα είναι επιλογή στις 5 πρώτες στον κόσμο, οπότε και κάποια κρίση να αντιμετωπίζει ο λαός, βλέπετε ότι πρώτα απ όλα αγοράζουν Ελλάδα, ψηφίζουν Ελλάδα».

Κλείνοντας, απαντώντας στο εάν οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική περίοδο, ο υπουργός Τουρισμού, είπε: «Είναι ένα ερώτημα που έχει πολύ ενδιαφέρον. Εξήγησα σε όλους ότι όσο νωρίς και να πάνε οι εκλογές ή όσο αργά διεξαχθούν θα έχουμε τουριστική περίοδο, γιατί ξεκινάει από τις αρχές του Μαρτίου στην Αθήνα και δεν έχει σταματήσει καθόλου. Δεν θα επηρεάσουν οι εκλογές τουριστική περίοδο. Επαναλαμβάνω, είναι τόσο υγιείς και σημαντικές οι βάσεις που έχουμε βάλει στον ελληνικό τουρισμό – όλοι μαζί οι ιδιώτες, ο ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού, οι επενδυτές, οι εγχώριοι, οι καταστηματάρχες που όποιος έρχεται στην Ελλάδα ξανάρχεται πάντα, όποιος δεν έρχεται είναι όνειρό του να έρθει και γι’ αυτό και το 2023 περιμένουμε και τα πρώτα σημάδια για μια πάρα πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο».

Pin It on Pinterest

Share This