Κύμα οργής και αγανάκτησης στο τελευταίο αντίο για τον 15χρονο Μπερκίν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν δυναμικό παρών στην κηδεία του νεαρού που έχασε τη ζωή του μετά από εννέα μήνες που είχε πέσει σε κώμα εξαιτίας χτυπήματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Φυσικά τα επεισόδια δεν έλειψαν και για ακόμα μία φορά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.
Μάχες με δακρυγόνα
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο ο οποίος υπέκυψε χθες στα τραύματα που είχε υποστεί από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και επιχείρησαν να αποκλείσουν την κυκλοφορία, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες τους περιέλουσαν με χημικά, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και πολλοί άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία. «Το κράτος δολοφόνος πρέπει να λογοδοτήσει», έγραφε ένα από τα πανό που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές.
Στις στάσεις των λεωφορείων, οι διαδηλωτές κόλλησαν αφίσες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες εικονίζεται ως το σκίτσο του “δολοφόνου” του Μπερκίν Ελβάν: “επικίνδυνος και επιθετικός”, γράφουν οι αφίσες αυτές.
Ο θάνατος, χθες, Τρίτη, του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013, αναζωπύρωσε την αμφισβήτηση σε βάρος του Ερντογάν, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Η τελετή ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν πανό με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και πλακάτ με τη φωτογραφία του εφήβου, με την οργή εμφανή μετά τις συγκρούσεις της περασμένης νύχτας και περιορισμένης, μέχρι στιγμής, ένταση, όπως περιστατικά αντεγκλήσεων με άνδρες της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στη διαδρομή της πορείας. Την ίδια στιγμή η οργή κατά του Ρετζέςπ Ταγίπ Ερντογάν ξεχείλιζε και παράλληλα με την κηδεία, συγκεντρώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις για τον 15χρονο.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες, την φωτογραφία του νεαρού, ενώ άλλα κράδαιναν ψωμιά, καθώς ο 15χρονος έφηβος είχε βρεθεί στη μέση συγκρούσεων πηγαίνοντας στο φούρνο.
Και οδοφράγματα στους δρόμους
Ομάδες εξαγριωμένων διαδηλωτών έστησαν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβιτικό τζεμεβί που θα γινόταν η τελετή της κηδεία. Αμέσως μετά ο κόσμος ξεκίνησε την πομπή μέχρι το τζαμί του Σισλί. Μετά το Σισλί, η πορεία φτάσει στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου και θα ταφεί ο 15χρονος.
Μετά την ταφή σχεδιάζεται πορεία προς το πάρκο Γκεζί, από όπου είχαν ξεκινήσει οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού.
Η αστυνομία, σύμφωνα με την Hurriyet, προτίθεται να επιτρέψει την πορεία μεταξύ της κηδείας και της ταφής αλλά όχι την συγκέντρωση προς το πάρκο Γκεζί.
«Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα»
«Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη» είπε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον χθεσινό θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.
Ο νεαρός είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από δακρυγόνο, κατά τις διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε παρέμενε σε κώμα.
Η κηδεία του Μπερκίν ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και αυτή την ώρα δεκάδες χιλιάδες συνοδεύουν τη σορό του προς το νεκροταφείο της περιοχής Φερίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη.
Σε σημερινή ομιλία του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008 στην Αθήνα. Θέμα, το οποίο παρουσιάζουν αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα, σε αντιπαραβολή με τον θάνατο του Μπερκίν. Αφού είπε το τι συνέβη στην Ελλάδα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει εκείνος το περασμένο καλοκαίρι, ότι ο ίδιος είχε δώσει τις οδηγίες για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Σημειώνεται ότι με τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν, ο αριθμός των νέων, που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας κατά τα επεισόδια που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανέρχεται στους εννιά.
Η μητέρα του