Τα μεγάλα κέρδη της γνωστής ιστοσελίδας gamatotv.com που παρείχε παράνομα δωρεάν θέαση κινηματογραφικών ταινιών τελευταίας κυκλοφορίας αναζητούν πλέον οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος οι αστυνομικοί ακολουθούν τη ροή του χρήματος από τράπεζα της Ιρλανδίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διαχειριστών της, σε Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία.
Οι αστυνομικοί επιδίδονται σε ένα αδιάκοπο… Follow the money διαπιστώνοντας το αστρονομικό νούμερο των 930.000 προβολών την ημέρα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τους διαφυγόντες φόρους και ΦΠΑ, που φθάνουν τα 230.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά για τους δικαιούχους ανέρχεται σε 465.000.000 ευρώ.
Οι διαχειριστές της γνωστής ιστοσελίδας, το κλείσιμο της οποίας πριν από 2,5 χρόνια είχε προκαλέσει… διαδήλωση στο Σύνταγμα, υποχρέωναν τον χρήστη πριν την ταινία, να δει υποχρεωτικά 2-3 διαφημίσεις του Youtube ή της Google, διάρκειας 1 λεπτού. Ουσιαστικά υπήρχαν 930.000 κλικ ημερησίως σε αυτές τις διαφημίσεις, με τα κέρδη να υπολογίζονται από 100.000 έως 200.000 ημερησίως.
Οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία, συνέλαβαν έναν 32χρονο στην Κω κατηγορούμενο για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου για τα ίδια αδικήματα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 8-9 άτομα ακόμη, ανάμεσα στους οποίους και οι διαχειριστές του προηγούμενου εντοπισμού, που πιθανότατα βρήκαν τρόπο να είναι «αόρατοι» και μετανάστευσαν στην Αγγλία και Ολλανδία, αξιοποιώντας τα μεγάλα κέρδη τους.
Μέσω της ιστοσελίδας, η θέαση των ταινιών τελευταίας κυκλοφορίας, γινόταν σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 930.000 προβολές, ανά ημέρα. Πριν από 2,5 χρόνια όταν είχε κατέβει και πάλι η ιστοσελίδα, οι χρήστες της ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230.000.000 ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 32χρονου, όπου διαπιστώθηκε `ψηφιακά και προανακριτικά ότι αυτός έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα, αν και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτός είχε αναλάβει πλέον τον ρόλο του «μπροστινού», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι. Όλα τα ευρήματα στάλθηκαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εταιρείες Youtube καιGoogle επιχειρούν να εντοπίσουν τη ροή και τις κινήσεις των χρημάτων προς τους αποδέκτες τους. Αρχικά έχουν εντοπιστεί κάποια «ίχνη» μεταφοράς μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζα της Ιρλανδίας σε άλλες και σε λογαριασμούς διαχειριστών και εξωτερικών συνεργατών σε Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους της αρμοδιότητάς τους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
πηγή: Newsbeast.gr