“Είναι η Κένυα η Ελλάδα της Αφρικής;”! – Αυτό λένε τα κενυατικά πρωτοσέλιδα (vid)

Στην Κένυα της Αφρικής έχουν γεμίσει τους δρόμους με αφίσες που θέτουν το εξής ερώτημα: “Είναι η Κένυα η Ελλάδα της Αφρικής;”, δείχνοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο το χάλι στο οποίο οδήγησε την χώρα το εγχώριο πολιτικό σύστημα σε αυτή την σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας της.
Με τον μεγάλο υπεύθυνο, της καταστροφής και της οικονομικής υποδούλωσης της χώρας να ακούει στο όνομα “Γιώργος Α.Παπανδρέου” για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και κανέναν από τους διαδόχους του να μην έχει το θάρρος να αντιπαλέψει την ιστορική καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα
Παλαιότερα μεταξύ των Ελλήνων πολιτών υπήρχαν φράσεις όπως “Ουγκάντα είμαστε; Θέλουν να μας κάνουν Ζιμπάμπουε” κι άλλες χαριτωμένες εκφράσεις για αφρικανικά κράτη καθώς πάντοτε υπήρχε η διάχυτη αντίληψη ότι πρόκειται για “failed states” (αποτυχημένα κράτη), κάτι το οποίο όμως τώρα το λένε οι κάτοικοι της Αφρικής για εμάς
Η χώρα έχει γεμίσει με αφίσες που θέτουν αυτό ακριβώς το ερώτημα… 
Τα χρέη βαραίνουν την οικονομία της Κένυας, οι οικονομολόγοι της χώρας ζητάνε να σταματήσει η διαφθορά και οι υψηλές δαπάνες του κράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρεοκοπημένη Ελλάδα!
Μάλιστα το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Κένυας Institute of Certified Public Accountants of Kenya (ICPAK), που είναι κυβερνητική οργάνωση προειδοποίησε πριν μερικές μέρες ότι η Κένυα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια κρίση χρέους παρόμοια με αυτή που έκανε την οικονομία της Ελλάδας να καταρρέυσει, αν η διαφθορά και οι υψηλές δαπάνες του κράτους συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.
Yπάρχουν εκτενείς αναλυτικές αρθρογραφίες στον κενυατικό Τύπο με την Ελλάδα να αποτελεί το “κακό προηγούμενο” και να συγκρίνουν την επλεπλιστική οικονομική κατάσταση της χώρας με αυτή της Ελλάδας
Όμως το χρέος της Κένυας φθάνει τα 23,1 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% του ΑΕΠ της χώρας.
Μπροστά στο 175% του ΑΕΠ και τα 320 δισ. ευρώ που φτάνει το χρέος της Ελλάδας αυτά είναι “ψίχουλα”. Και όμως οι Κενυάτες από τόσο χαμηλή αφετηρία φοβούνται μήπως καταλήξουν  σαν και εμάς.
Υπάρουν κενυατικά πρωτοσέλιδα με το ερώτημα «Is Kenya Africa’s Greece?»
Ενώ και εκπομπές στην κενυατική τηλεόραση οργανώνουν συζητήσεις με θέμα «Is Kenya`s economy becoming Greece`s of Africa as huge debts put weight on Kenyans»
Έτσι μας κατάντησε το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Έχουμε γίνει ρεζίλι ακόμα και των Αφρικανών. Μας γνωρίζουν μέχρι και σε χώρες όπως το Μαλάουι και το Μπουρούντι σαν η χώρα που έχασε την ανεξαρτησία της από τα χρέη της.
Χρέη που δεν τα δημιούργησαν οι πολίτες αλλα η τοπική ελίτ με την ανοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Pin It on Pinterest

Share This