Ύπουλος κίνδυνος από τα καθαριστικά για το αυτοκίνητο – Τι να προσέχετε

Σοκ προκαλεί έκθεση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με την οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υγείας για όσους έρχονται συχνά σε επαφή με τα χημικά καθαριστικά για το πλύσιμο των αυτοκινήτων, δηλαδή για όσους το κάνουν επαγγελματικά, αλλά και για όσους επιλέγουν να πλένουν το αυτοκίνητό τους “στο χέρι” πολύ συχνά.
Στην σχετική έκθεση του CDC, αναλύονται οι εκθέσεις αποζημιώσεων των εργαζομένων σε εταιρείες καθαρισμού για αυτοκίνητο την περίοδο 2001-2013, έδειξε ότι 48 εργαζόμενοι είχαν εγκαύματα από προϊόντα πλυσίματος αυτοκινήτων που περιέχουν τη χημική ουσία υδροφθορικό οξύ. Ένας εργαζόμενος, μάλιστα, πέθανε από κατά λάθος κατάποση μικρής ποσότητας της συγκεκριμένης ουσίας.
Η έρευνα του CDC σημειώνει ότι η έκθεση σε υδροφθορικό οξύ (hydrofluoric acid – HF) “προκαλεί διαβρωτικά χημικά εγκαύματα και δυνητικά θανατηφόρα συστημική τοξικότητα”.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Η έκθεση σε υδροφθορικό οξύ προκαλεί διαβρωτικά χημικά εγκαύματα και δυνητικά θανατηφόρα συστηματική τοξικότητα (…) Επειδή η έκθεση σε HF μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ξεκινούν άμεσα προσπάθειες για να εντοπιστούν λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις στα καθαριστικά προϊόντα με βάση το HF”.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς/τραυματίες ήταν εργαζόμενοι σε αλυσίδες αυτόματου πλυσίματος αυτοκινήτων, σε καταστήματα καθαρισμού αυτοκινήτων “στο χέρι”, εργαζόμενοι σε πλυντήρια φορτηγών, ή και οδηγοί φορτηγών.
Το υδροφθορικό οξύ χρησιμοποιείται για να δώσει λάμψη στο αλουμίνιο και να αφαιρέσει τις βρωμιές στο αυτοκίνητο από την κίνηση στον δρόμο. Το Associated Press ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν εγκαύματα συνήθως στο κεφάλι, τα μάτια ή τα χέρια μετά το χειρισμό των χημικών. Επτά από τους 48 εργάτες εισήχθησαν στο νοσοκομείο, τρεις με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Δύο εργαζόμενοι χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για τα εγκαύματα.
Πηγή : iatropedia.gr

Pin It on Pinterest

Share This