Προτάσεις απο την Κατερίνα Κουμεντή για τους “μικρούς πολίτες” της Ρόδου

Η πολιτική διαμορφώνεται έτσι ώστε να απαντά στις ανάγκες των πολιτών της πόλης. Απευθύνεται στους ενήλικες, στους «μεγάλους» και κάθε παράταξη διαμορφώνει τις προγραμματικές της δηλώσεις με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων! Θεμιτές διαδικασίες που όμως παραλείπουν να συνυπολογίσουν και έναν άλλο «μικρό» πολίτη που μπορεί να μην έχει γνώση των πραγμάτων, αλλά λέει αλήθειες!

Ποιος υπολογίζει τη φωνή των παιδιών; Ποιος υπολογίζει τις ανάγκες των νέων; Ποιος λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς τους; Ποιος μπαίνει στη θέση τους; Ποιος βάζει προτεραιότητα το μέλλον τους;

Ο Χατζής Χατζηευθυμίου, ήδη από την παρουσίαση του συνδυασμού ΡΟ.ΔΗ. (Ροδιακή Δημιουργία), εγκωμίασε την προσπάθεια-πρόταση των παιδιών του Ροδίων Παιδεία για τη γέφυρα Κρεμαστής και πριν λίγες μέρες τα συνάντησε για να ακούσει από κοντά την πρωτοποριακή πρότασή τους.

Ακόμα μία φωνή παιδιών ακούστηκε μέσα από ένα άρθρο – ανοιχτή επιστολή, αυτή των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Ρόδου! Μια ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους δημάρχους σε σχέση με τα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Αν και ο καθόλα αρμόδιος να απαντήσει είναι ο κ. Χατζής νομίζω ότι απάντηση στα ερωτήματά τους για την πολιτική της παράταξης στα θέματα περιβάλλοντος είναι όλα όσα έκανε την περίοδο 2006-10 που ήταν δήμαρχος και ενίσχυσε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της καθαριότητας, έκανε τρόπο ζωής την ανακύκλωση, ενίσχυσε το πράσινο και διαμόρφωσε πάρκα καθιστώντας τη Ρόδο «πράσινη πόλη».

Τι γίνεται όμως και με τη φωνή των πιο μικρών παιδιών; Λόγω του λειτουργήματός μου γνωρίζω τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού στις διαδικασίες μάθησης. Συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην κατάκτηση δεξιοτήτων και ενισχύει τη λειτουργία μάθησης. Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, στην άθλησή τους και αποτελεί παράλληλα τρόπο διασκέδασης!

Ο κατεξοχήν διαμορφωμένος χώρος για να παίξει το παιδί μέσα σε μία πόλη είναι η παιδική χαρά! Πώς είναι άραγε οι παιδικές χαρές του δήμου μας; Αρκεί μόνο μία φωτογραφία για κάθε μία απ αυτές για να διαπιστώσουμε την απόλυτη αδιαφορία. Όποια παιδική χαρά της Ρόδου κι αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας έχουμε στο νου αγριόχορτα, σπασμένα παγκάκια, σκουριασμένες κούνιες, απορρίμματα παντού, χώροι που περισσότερο αποτελούν σκουπιδότοπους και μέρη για περιθωριακούς παρά παιδικές χαρές!

Η Ροδιακή Δημιουργία (ΡΟ.ΔΗ.), ο Χατζής Χατζηευθυμίου και όλοι όσοι στελεχώνουμε το συνδυασμό θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την τραγική κατάσταση για το νησί μας γιατί τα πάρκα και οι παιδικές χαρές  πρέπει να επιστρέψουν πάλι στους πολίτες και τα παιδιά τους. Η γειτονιά και η καθημερινότητα του πολίτη και του μικρού παιδιού πρέπει να γίνει βιώσιμη, ευχάριστη, όμορφη. Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να γίνει μια χαρτογράφηση των παιδικών χαρών και να διαμορφωθεί σχέδιο ανάπλασής τους ανάλογα με τις γειτονιές που εξυπηρετούν. Σε καιρούς όπου η οικονομική κρίση έχει καθηλώσει τον πολίτη, ο δήμος πρέπει να παρέχει δωρεάν τα αυτονόητα στους πολίτες. Πέρα απ’ αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αξία του παραδοσιακού παιχνιδιού που αξιοποιεί ό,τι του δίνει η φύση κι όχι ό,τι του παρέχει έτοιμο ο σημερινός τεχνικός πολιτισμός.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η παιδική χαρά στην περιοχή Κοδριγκτώνος και Βενετοκλέων. Ένας αρκετά μεγάλος χώρος που διαθέτει παιδική χαρά, παραδοσιακό μύλο, κτίσμα για εστιατόριο, μεγάλο χώρο πρασίνου! Στο πίσω μέρος φιλοξενείται και ένα από τα ΚΕΠ του δήμου. Όλο μαζί θα μπορούσε να αποτελέσει «πνεύμονα» ζωής, πολιτισμική ανάπτυξη και αισθητική ομορφιά για την περιοχή και εν γένει την πόλη της Ρόδου.

Συγκεκριμένα για την ανάπλασή του μπορούν να ακολουθηθούν τα εξής:

  • Διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος θα φέρει την επιτυχία του εγχειρήματος. Ομάδα επιστημόνων, αρχιτέκτονας, παιδαγωγός και καλλιτέχνης, θα δουλέψουν πάνω στις σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού, στην ασφάλεια και στην παιδαγωγική ποιότητα της παιδικής χαράς και του χώρου εν γένει.
  • Θα υπάρχει μελέτη έτσι ώστε ο εξοπλισμός να λαμβάνει υπόψη τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις ασφαλείας για υπαίθριους παιχνιδότοπους (στα πρότυπα ΕΕ) και θα εξασφαλίζεται η σωστή πρακτική εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας τους.
  •  Επίσης, η παιδαγωγική ποιότητα του χώρου, είναι βασικό κριτήριο του πόσο ασφαλής είναι, γιατί αν τα παιδιά  πλήττουν θα χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό κατά τρόπο επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Ο χώρος λοιπόν μπορεί να οργανωθεί και να διαμορφωθεί ανάλογα με τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (νήπια – μικρά παιδιά – μεγάλα παιδιά), αφού έχουν διαφορετικές ανάγκες από ένα παιχνιδότοπο.
  • Θα μπορεί να αποτελέσει ένα θεματικό παιχνιδότοπο περιβαλλοντικής, όπου το παιχνίδι γίνεται με σκοπό τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη φύση ενώ και οι παιχνιδοκατασκευές να είναι φτιαγμένες από τοπικά υλικά.
  • Θα ληφθούν υπόψη και οι συνοδοί, άτομα τρίτης ηλικίας, και έτσι ο χώρος θα είναι διαμορφωμένος φιλικά και γι’ αυτούς, ώστε να επιτρέπει την άνετη επίβλεψη των παιδιών.

Παρόμοιες πολιτικές θα αναπτυχθούν και στις άλλες παιδικές χαρές ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου τους. Αυτό που γίνεται προτεραιότητα για τη Ροδιακή Δημιουργία (ΡΟ.ΔΗ.) είναι η γειτονιά και η καθημερινότητα του πολίτη. Καθαριότητα, περιβάλλον, πράσινο, πάρκα, παιδικές χαρές, ενισχύονται και διαμορφώνονται έτσι ώστε ο πολίτης της Ρόδου και τα μικρά παιδιά της να νιώθουν ότι η πόλη τους τους υπόσχεται ένα βιώσιμο μέλλον!

ΚΟΥΜΕΝΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Δασκάλα

Υποψήφια τοπική σύμβουλος Δ.Δ. Ρόδου

με την παράταξη ΡΟ.ΔΗ. του Χατζή Χατζηευθυμίου

Pin It on Pinterest