Καταργούνται και στη Ρόδο οι μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ από 1η Οκτωβρίου

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, αναμένεται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε ότι η Ρόδος θα είναι στην πρώτη ομάδα νησιών που καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Οι δεσμεύσεις ότι τα απομακρυσμένα νησιά από την Ηπειρωτική χώρα και η Ρόδος δε θα συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα , πήγαν περίπατο για ακόμα μια φορά.

H πρώτη ομάδα νησιών που οι μειωμένοι συντελεστές θα καταργηθούν άμεσα είναι:
1. Ρόδος

2, Μύκονος,

3. Σαντορίνη,
3. Πάρος,
5. Νάξος,
6. Σκιάθος

Οι κάτοικοι θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται με τον υπερμειωμένο από 6% να πηγαίνει στο 9%, τον χαμηλό από το 9% στο 13%, όπου θα ενταχθούν και τα ξενοδοχεία, και ο βασικός από το 16% στο 23%.

Το μέτρο, όπως καθορίζει το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιουνίου και την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. 

» Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

» Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια». 

Pin It on Pinterest