Αλλάζουν τα δεδομένα στον καρκίνο του παχέος εντέρου: Τι γίνεται με βιταμίνη D και ασβέστιο

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο, επί της ουσίας δεν έχει καμία επίδραση στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, παρά τις περί του αντιθέτου επιστημονικές αντιλήψεις μέχρι σήμερα.
Αυτά τα δύο συμπληρώματα είναι από τα πιο δημοφιλή γενικότερα στην προληπτική ιατρική για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε ίνες σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και περιορισμό των οινοπνευματωδών ποτών.
Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 2.259 άτομα ηλικίας 45-75 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τουλάχιστον ενός αδενώματος στο σώμα τους. Τους ζητήθηκε να λαμβάνουν χάπια των 1.200 mg ασβεστίου και των 1.000 IU βιταμίνης D. Επίσης, μερικοί έπαιρναν μόνο το ένα από αυτά, άλλοι και τα δύο, ενώ μερικοί δεν πήραν κανενός είδους συμπλήρωμα. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων για περίπου 5 έτη.
Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, επειδή αποδείχτηκε πως η βιταμίνη D ή/και το ασβέστιο ΔΕΝ βοηθούν στην πρόληψη της επανεμφάνισης των προκαρκινικών πολυπόδων του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές, σε δεύτερο στάδιο στην μελέτη, εξέτασαν τις περιπτώσεις ατόμων που είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τα προηγούμενα 3-5 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα 43-45% ποσοστό πιθανοτήτων να αναπτύξουν ένα νέο πολύποδα, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν τα συμπληρώματα ή όχι.
Όπως είπε ο Barnett Kramer, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του τμήματος πρόληψης του καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, “υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι η βιταμίνη D δεν συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου”.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η βιταμίνη D δεν παίζει κανένα προληπτικό ρόλο στους ασθενείς με προχωρημένα στάδια του συγκεκριμένου καρκίνου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι και τα δύο συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται με τη γνώση ότι δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D παραμένουν καλά συμπληρώματα για να κρατήσει τα οστά σας πιο δυνατά και για άλλες λειτουργίες στον οργανισμό, αλλά όχι για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγή : iatropedia.gr

Pin It on Pinterest

Share This