Στράτος Καρίκης: “Σήμερα κλείνουμε την πόρτα στο παλιό, ανοίγουμε το δρόμο στο καινούριο”

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Φίλες και Φίλοι, Ροδίτισσες και Ροδίτες

Χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ, γιατί η σημερινή, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για εμένα και την παράταξή μας.

Έχοντας την ανάγκη να σας καλέσω για να κάνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη αλλαγή για τον τόπο μας, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου σκέψεις για το νησί μας. Για την Ρόδο μας.

Σήμερα θα παραθέσω τις βασικές προτάσεις της παράταξης μας σε τομείς που θεωρώ κατ’ αρχήν σημαντικούς, επιθυμώντας να δώσω το στίγμα των στόχων και των επιδιώξεων μας.

Με την πεποίθηση ότι η κοινή αγάπη για τον τόπο μας αποτελεί κίνητρο για τους συμπολίτες μας, θέλω να προτρέψω από αυτό το βήμα, όλους τους Ροδίτες, να έρθουν να συζητήσουμε τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις, ξεκινώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο για το καλό του νησιού μας, των κατοίκων του αλλά και των επισκεπτών του.

Το πλήρες πρόγραμμα μας στο σύνολο των τομέων του βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο το επόμενο διάστημα, εμπλουτισμένο με τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, πιστεύοντας ότι η συμμετοχή των δημοτών θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα της επιτυχίας.

Θέλουμε οι δημότες και οι άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί μας, να γίνουν “κοινωνοί” όχι μόνο στην διαχείριση των ζητημάτων του τόπου μας, αλλά κυρίως υποστηρικτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας και να λειτουργήσουν σαν ενεργοί πολίτες. 

Στο σημείο αυτό θέλω να πω λίγα λόγια για την παράταξή μας.

Επιλέξαμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, χωρίς κομματικές ταμπέλες, πλαισιωμένο από έμπειρα στελέχη στην πολιτική αλλά και νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και όραμα για δουλειά. Στην παράταξή μας υπάρχουν άνθρωποι καταξιωμένοι στην τοπική μας κοινωνία, έμπειρα στελέχη της πολιτικής αλλά και νέα πρόσωπα που μπαίνουν δυναμικά στη μάχη για να παλέψουν για το αύριο του τόπου μας. Υπάρχουν επίσης ενεργοί πολίτες, άνθρωποι που θέλουν το καλύτερο για το νησί μας που θέλουν την αλλαγή και δεν συμβιβάζονται με τα δεδομένα.

Σύνθημά μας είναι η Ισότιμη συμμετοχή και η Ισόρροπη ανάπτυξη. Θέλουμε ο κάτοικος ακόμη και του πιο απομακρυσμένου χωριού να μην αισθάνεται αποκομμένος από το δήμο. Τα χωριά μας πρέπει να μείνουν ζωντανά και οι κάτοικοι τους επιβάλλεται να έχουν ίση αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς, όπως της καθημερινότητας και της ανάπτυξης.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής δεν περιορίζεται για εμάς μόνο στην πόλη της Ρόδου και στις γειτονιές, αλλά σε κάθε χωριό ξεχωριστά.

Μένουμε μακριά από κόντρες και αντιπαραθέσεις. Δεν κοιτάμε τις πολιτικές αποχρώσεις. Δεν μας αγγίζουν αυτές οι τακτικές. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μας ενώνει το κοινό όραμα για τη Ρόδο μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη Ρόδο που όλοι ονειρευόμαστε. Είναι πλέον καιρός να αποκτήσει το νησί μας την αίγλη που του αξίζει.

Οι εποχές είναι δύσκολες και δεν αφήνουν περιθώρια να επαναπαυόμαστε. Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χρειάζεται πολλή δουλειά με μεθοδικότητα και συντονισμένα.

Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για να δημιουργήσουμε τη Ρόδο που όλοι μας προσδοκούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας. Δεν υποσχόμαστε και δεν περιμένουμε ότι όλα θα είναι εύκολα. Υποσχόμαστε όμως εργατικότητα, μαχητικότητα και δυναμισμό. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί μία πολύ καλή βάση στο δρόμο προς την επιτυχία. Την επιτυχία προς όφελος όλων μας.

Χωρίς πολλά περιττά λόγια, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το ‘Όραμά’ μας επιγραμματικά, μέσα από μια σειρά προτάσεων που θα σας δώσουν το ‘στίγμα’ της παρουσίας μας στα τοπικά δρώμενα.  

1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ

Ο μεγάλος ενιαίος Δήμος απαιτεί αλλαγή του διοικητικού μοντέλου. Οι απαιτήσεις αυξάνονται γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε βάρος στην αποκέντρωση και όχι στον συγκεντρωτισμό.

Η δική μας πρόταση:

1. Εκ νέου κατανομή αρμοδιοτήτων.

2. Απεμπλοκή του δημάρχου από την καθημερινή γραφειοκρατία με εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Αποκλειστική απασχόληση του Δημάρχου με τα θέματα του Δήμου και μη συμμετοχή του σε άλλα συμβούλια ως πρόεδρος όπως για παράδειγμα στη ΔΕΥΑΡ, το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

3. Εποπτεία δράσεων αυτών των οργανισμών. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με τοποθέτηση στους οργανισμούς αυτούς ανθρώπων με κατάλληλη τεχνογνωσία.

4. Αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων με κατανομή αρμοδιοτήτων ανά θεματική ενότητα.

5. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των πρόεδρων και των μελών των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

6. Δημιουργία θέσεων εντεταλμένων συμβούλων με συγκεκριμένο αντικείμενο και τομέα για αποτελεσματικότερη διοίκηση.

2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

1. Συστηματική συνεργασία Δημάρχου με όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου.

2. Καθιέρωση συσκέψεων ανά διεύθυνση παρουσία του Δημάρχου ανά εξάμηνο για προγραμματισμό και απολογισμό δράσεων.

3. Μηνιαία σύσκεψη Δημάρχου με διευθυντές για συντονισμό και επίλυση προβλημάτων.

4. Εκπαίδευση προσωπικού και αξιοποίηση του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

5. Δίκαιη αξιολόγηση μέσω στόχων ανά διεύθυνση και τμήμα.

6. Η αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου κυρίως στηρίζεται στα στελέχη του γι’ αυτό βασική αρχή μας είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο πολίτη – εργαζόμενο του δήμου. Είμαστε κάθετοι ως προς το ότι ο Δήμος μας δεν μπορεί πλέον να δεχθεί οποιαδήποτε υπαγωγή του έστω και για ένα εργαζόμενο σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή απολύσεων. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα αντιδράσουμε δυναμικά μέχρι και με λουκέτο.

7. Συστηματικός προγραμματισμός έργων και προμηθειών για έγκαιρη προμήθεια υλικών.

8. Παρακολούθηση αποτελεσματικότητας υπηρεσιών ανά τρίμηνο.

9. Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών και Επιχειρήσεων – Δημοκρατική Διακυβέρνηση Ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις κατά τόπους σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες και ειδικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με αντικείμενο την εικόνα, την κατάσταση και τις απαιτούμενες ενέργειες έργα και δράσεις σε κάθε δημοτική ενότητα.

10. Ειδική ξεχωριστή συνεδρίαση σε κάθε Δημοτική ενότητα, παρουσία του Δημάρχου και των αρμοδίων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων ανά τρίμηνο για ενημέρωση προγραμματισμό και άμεση επίλυση προβλημάτων.

11. Ενίσχυση του θεσμού της επιτροπής διαβούλευσης για τη συστηματική και ουσιαστική συνεργασία του Δημάρχου με τους φορείς και τους δημότες.

Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

1. Βασική αρχή μας, είναι και πρέπει να καταστεί σαφές ότι δίνουμε σημασία και βάρος στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ΠΟΛΙΤΗ.

2. Επίσης, έμφαση στη συνεργασία και στη σχέση Δήμου-Δημότη.

3. Ανοικτές πόρτες όλων των αιρετών και των υπηρεσιών του δήμου μας για τους πολίτες.

4. Υποστήριξη ενεργών πολιτών και σύμπραξη Δήμου με δημότες σε όλους τους τομείς που υπάρχει ενδιαφέρον.

5. Συνεργασία και στήριξη συλλόγων από το Δήμο για την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.

6. Προώθηση του εθελοντισμού με συστηματική οργάνωση και προγραμματισμό δράσεων σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου.

6. Στήριξη εθελοντικών οργανώσεων και δομών με σημαντική κοινωνική δράση.

7. Προώθηση θεσμού «υιοθεσίας πάρκων» και καθιέρωση ετήσιων βραβείων για τα ωραιότερα πάρκα της πόλης και του χωριού.

8. Άνοιγμα της νομικής υπηρεσίας του δήμου μας για νομική υποστήριξη θεμάτων του τόπου μας πέραν των θεμάτων που άπτονται του πλαισίου του δήμου και της διοίκησης.

9. Ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας με επέκταση του θεσμού των δημοτικών ιατρείων στις δημοτικές ενότητες και στελέχωση τους μέσω πρόσληψης ιατρών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών που έχουν ανάγκη.

10. Συνεργασία Δήμου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Μητρόπολη και όλες τις Εθελοντικές οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

11. Παράλληλα με την παροχή συσσιτίου παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και χορηγούς.

12. Καθιέρωση κάρτας δωρεάν χρήσης συγκοινωνίας ΡΟΔΑ για τους άπορους συμπολίτες μας

13. Καθιέρωση του θεσμού της νομικής υποστήριξης των απόρων συμπολιτών μας.

14. Καθιέρωση μηνιαίας κάρτας στάθμευσης

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η αλλαγή της εικόνας της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού είναι επιβεβλημένη. Η καθαριότητα και το πράσινο αποτελούν πρώτες προτεραιότητες και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στα κακώς κείμενα μπορούν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα της πόλης μας.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:

– Καθαριότητα και Πράσινο

1. Ίδρυση μικρού ευέλικτου συμβουλίου καθημερινότητας με συμμετοχή των βασικών αρμόδιων υπηρεσιών υπό τον έλεγχο του Δημάρχου.

2. Ενίσχυση της αντιμετώπισης των θεμάτων καθημερινότητας με λειτουργία ειδικού γραφείου πλήρως στελεχωμένου με αντικείμενο την καταγραφή των προβλημάτων προς επίλυση, την άμεση επαφή με τους δημότες, την παρακολούθηση διεκπεραίωσης και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

3. Δημιουργία μικτών συνεργείων τεχνικής υπηρεσίας, καθαριότητας και πρασίνου για καθημερινές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην πόλη και σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κάθε χωριό υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο του Δημάρχου.

4. Δημιουργία δύο αποθηκών μία στην ανατολική και μία στη δυτική πλευρά του νησιού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κοινοτήτων με τα απαραίτητα υλικά.

5. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στα τοπικά συμβούλια.

6. Συνεργασία με ΑΕ Δήμου για θέματα καθημερινότητας και άμεσων παρεμβάσεων.

7. Άμεσες παρεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση πόλης με φυτεύσεις και ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους αρχικά της πόλης και στη συνέχεια των συνοικιών και των χωριών. Δωρεάν παροχή φυτών στους δημότες από τα φυτώρια του Δήμου για τον καλλωπισμό των πρασιών.

8. Επισκευή αστικού οδικού δικτύου και πεζοδρομίων. Νέες διαγραμμίσεις. Συστηματική συντήρηση.

9. Βελτίωση παραλιακού μετώπου πόλης Ρόδου Απομάκρυνση οχημάτων και αισθητικές αναπλάσεις σε χαρακτηριστικά σημεία όπως τα «Ελαφάκια» και οι «Μύλους» με σύγχρονη αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας Αξιοποίηση και λειτουργία των τριών μύλων στη μαρίνα του Μανδρακιού.

10. Άμεση επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς και υποχρεωτική εφαρμογή κανονισμού από ιδιοκτήτες καταστημάτων.

12. Τυποποίηση εξοπλισμού μικροπωλητών ως όρου για χορήγηση άδειας.

13. Αυστηρός έλεγχος χωροθέτησης και εμφάνισης – Αυστηρός έλεγχος τήρησης παραχωρήσεων κοινοχρήστων χώρων καταστημάτων.

14. Δημιουργία σημείων στάσης στις περιπατητικές διαδρομές με παγκάκια και πράσινο σε σημεία με ωραία θέα.

15. Παράλληλα είναι απαραίτητη η επίλυση χρόνιων θεμάτων όπως η χωροθέτηση νέας περιοχής καταυλισμού για τους ΡΟΜΑ, κατασκευή των αναγκαίων υποδομών εκτός του αστικού ιστού και στη συνέχεια μετακίνηση τους σε διάστημα έξι μηνών.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Αισθητική αναβάθμιση και ανάπλαση των παραλιών με τυποποίηση του εξοπλισμού και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Φυτεύσεις όπου είναι δυνατό, κατασκευή αποδυτηρίων, διαδρόμων κλπ και απομάκρυνση πλαστικών και κακόγουστων κατασκευών.

Υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένων υλικών για ομπρέλες και ξαπλώστρες ανάλογα με την περιοχή.

Διεκδίκηση γαλάζιας σημαίας σε περισσότερες παραλίες.

Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις παραλίες όπου υπάρχει δυνατότητα.

Απομάκρυνση όλου του εξοπλισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

Συστηματική παρουσία μικρού ένστολου συνεργείου καθαριότητας στη Μεσαιωνική Πόλη σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εικόνας και των υπηρεσιών.

Συνεργασία με τους επιχειρηματίες για την καθαριότητα και ευταξία του μνημείου. Αξιοποίηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων και έλεγχος της κυκλοφορίας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός είναι ο κύριος τομέας της οικονομίας μας και θα δοθεί η ανάλογη έμφαση. Παράλληλα όμως ο Δήμος οφείλει να συνδράμει με όλους τους δυνατούς τρόπους στην οικονομία του νησιού μας στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε σήμερα.

Τουρισμός

Συνεργασία ΠΡΟΤΟΥΡ με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα τουρισμού. Επιλογή από τον ΠΡΟΤΟΥΡ εξειδικευμένων συμβούλων και συνεργατών τουρισμού με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και στόχο την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων για την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ανάπτυξη δράσεων για την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων νησιού και προσέλκυση και μεμονωμένων επισκεπτών για την ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων που πλήττονται από το θεσμό του all inclusive.

Συστηματική διαφήμιση του νησιού σε δυναμικές αγορές με προβολή της τοπικής ταυτότητας για τη σαφή διαφοροποίηση του νησιού μας από τους προορισμούς του μαζικού τουρισμού.

Ενίσχυση και επέκταση των γραφείων πληροφοριών.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1.Συμβολή Δήμου στην τοπική οικονομία-Ίδρυση ειδικού γραφείου υπό την εποπτεία του Δημάρχου για την καταγραφή και την κατεύθυνση ανέργων συμπολιτών μας σε επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους σε συνεργασία με όλους τους εργοδοτικούς φορείς.

2.Συνεργασία με φορείς κατάρτισης για κάλυψη αναγκών αγοράς. Οργάνωση εκδηλώσεων σε συστηματική βάση στο εμπορικό κέντρο για την προσέλκυση των δημοτών.

3.Συνεργασία με τους επιχειρηματίες και δημιουργία ειδικού πληροφοριακού υλικού π.χ για καταλύματα και επιχειρήσεις Μεσαιωνικής πόλης

ΠΡΟΤΟΥΡ

1.Επιλογή Προέδρου με άριστη γνώση του αντικειμένου προερχόμενου από τους εμπλεκόμενους φορείς και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του οργανισμού. 2.Σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων σε συνεργασία με αρμόδια Διεύθυνση Δήμου και όλων των τουριστικών φορέων.

3.Εντατικοποίηση προσπαθειών για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνεδριακού θρησκευτικού, ιατρικού, γαστρονομικού, αθλητικού κλπ – ως μέσου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

4.Έγκαιρος προγραμματισμός ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση στους δημότες αλλά στους επισκέπτες Καθιέρωση δύο μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δύο μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων ανά έτος με παγκόσμια προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών κατά τη μεσαία ή χαμηλή τουριστική περίοδο.

5.Καθιέρωση εβδομαδιαίων εορτών υποδοχής

επισκεπτών σε λιμάνι και αεροδρόμιο σε συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.

6.Ίδρυση γραφείου σύνδεσης πρωτογενούς τομέα με ξενοδοχεία και προώθηση τοπικών προϊόντων.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.Μείωση στο ελάχιστο των τελών του τουριστικού λιμένα και των τελών ύδρευσης κρουαζιερόπλοιων.

2.Προσαρμογή υποδομών στις ανάγκες του θαλάσσιου τουρισμού για την προώθηση του. Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών με στόχο να γίνει η Ρόδος ευρωπαϊκό λιμάνι κύρους.

3.Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία του λιμενικού ταμείου και τοποθέτηση προέδρου με γνώση του αντικειμένου-πρόεδρος δεν θα είναι ο δήμαρχος. 4.Άμεση διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας για παροχή προς αυτές του συνόλου των αιτούμενων υπηρεσιών.

ΔΗΦΟΔΩ

Άμεση συμμόρφωση του Δήμου σε οποιαδήποτε αμετάκλητη απόφαση των αρμοδίων δικαστηρίων σχετικά με το Δημοτικό φόρο ανεξάρτητα από την απώλεια εσόδων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ευθύνη όλων μας και απαιτεί ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση. Ο Δήμος πρέπει να έχει τον κύριο λόγο και ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οργανώσεις και συλλόγους.

1. Θα επιδιώξουμε την θεσμική διασφάλιση της συμμετοχής της αυτοδιοίκησης και των φορέων σε θέματα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

2. Τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και πόρων μέσα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα καθώς και την προώθηση των προγραμματικών συμβάσεων ως εργαλείων κατοχύρωσης για συμπράξεις ώστε να υλοποιηθούν έργα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

3. Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητάς του.

4. Ειδική μέριμνα για τα δάση και τις παραλίες του νησιού μας. Είναι απαραίτητη η προστασία και ανάδειξη τους για το καλό όλων μας.

5. Συντήρηση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και λήψη μέτρων για έκτακτα περιστατικά όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

στ. Εξορθολογική και ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να αποφευχθεί οι καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον όπως η υπεράντληση, η υφαλμύρωση κ.λπ. με παράλληλη ενίσχυση των υφισταμένων γεωτρήσεων και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Δίνουμε βάρος στην ολοκλήρωση και προώθηση έργων με σημαντικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα όπως το Φράγμα Γαδουρά και όπου κρίνεται αναγκαίο στην αντικατάσταση του υδρευτικού και αποχετευτικού δικτύου.

6. Προώθηση και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης με δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας κλαδοδεμάτων για παραγωγή compost. Θεσμοθέτηση κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπως η μείωση των δημοτικών τελών.

7. Προώθηση μελετών ΣΧΟΟΑΠ και ολοκλήρωση ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού για θεσμοθέτηση χρήσεων γης και περιορισμό άναρχης δόμησης.

8. Επίλυση χρόνιων θεμάτων χωροθέτησης όπως αυτό των Ρομά.

9. Ολοκλήρωση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, εφαρμογών και σχεδιασμών οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης με στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

10. Προώθηση αναπλάσεων σε περιοχές που έχουν ανάγκη και επηρεάζουν σημαντικά την τοπική οικονομία όπως το Φαληράκι.

11. Βελτίωση υφισταμένου δομημένου περιβάλλοντος, διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα σε κάθε χωριό και παραδοσιακές περιοχές στα αστικά σύνολα του νησιού, αποτελεί προτεραιότητα. Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου σε κάθε συνοικία και χωριό.

12. Προώθηση μεγάλων έργων και παρακολούθηση εργασιών εξέλιξης με προγραμματισμό και απολογισμό των υπηρεσιών του Δήμου.

13. Ενίσχυση και αναβάθμιση δομών όπως το κυνοκομείο. Εδώ απαιτούνται σοβαρές και τολμηρές παρεμβάσεις με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

14. Ειδική μέριμνα για την προώθηση και ανάδειξη περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για το περιβάλλον και την ιστορία του νησιού μας και τους κατοίκους του όπως το Πάρκο του Ροδινιού και ο Προφήτης Ηλίας που μπορούν να αναδειχθούν ως πόλοι έλξης θεματικού τουρισμού και όχι μόνο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

15.Ανάδειξη και προστασία της περιοχής και των μνημείων της Φιλερήμου.

16.Έμφαση σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, όπου υπάρχει ανάγκη.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Οι υπηρεσίες του Δήμου θα αναβαθμιστούν και θα επεκταθούν ώστε να αγκαλιάσουν όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

1.Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων και επέκτασή τους σε δημοτικές ενότητες με προσλήψεις ιατρών, όπου θεωρείται αναγκαίο. Συνεργασία με το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο και τον Ιατρικό Σύλλογο με στόχο την οργάνωση επισκέψεων στα χωριά που δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

2.Παράλληλη οργάνωση Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής για όλο τον πληθυσμό όπως π.χ. εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

3.Αναβάθμιση των υπαρχόντων παιδικών σταθμών ως προς τις κτιριακές υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες. Επέκταση χρόνου λειτουργίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Λειτουργία ΚΔΑΠ για τις ανάγκες του κοινού.

4. Επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων Προφήτη Ηλία με στόχο να δέχονται παιδιά από το νησί αλλά και άλλες περιοχές.

5. Ενίσχυση των δομών του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών με υπηρεσίες: ιατρικές, νομικές κ.λπ. αστυνομική προστασία για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

6. Συνεργασία με ΟΚΑΝΑ και άλλους φορείς για συντονισμό προσπαθειών ώστε να αποτραπεί η μάστιγα των ναρκωτικών.

7. Ιδιαίτερη έμφαση στην φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας. Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ και δημιουργία νέων σε περιοχές -ανάλογα με τον πληθυσμό. Οργάνωση εκδηλώσεων για την Τρίτη Ηλικία όπως πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής συνάντησης Τρίτης Ηλικίας με στόχο την ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση των ηλικιωμένων και παράλληλη αναβάθμιση νέων μορφών Τουρισμού.

8. Συνέχεια στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ.

9. Φροντίδα και μέριμνα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΑΜΕΑ με διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε χώρους αναψυχής.

10. Ενίσχυση και διάδοση του θεσμού των Κοινωνικών Συνεταιριστών Επιχειρήσεων και αξιοποίησή τους, ως μέσον για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική αγορά. Συμπλήρωση δομών και δράσεων του Δήμου.

11. Στήριξη του έργου των εθελοντικών ομάδων με τη συνδρομή και προβολή των δράσεών τους. Δημιουργία ειδικού συμβουλίου με μέλη εκπροσώπους όλων των εθελοντικών ομάδων με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό δράσεων.

ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στη νέα εποχή που διανύουμε, απαιτείται φροντίδα για την καλύτερη συντήρηση όλων των σχολικών συγκροτημάτων, των αθλητικών χώρων και των αύλειων χώρων του νησιού.

Επίσης, θα προωθήσουμε την διερεύνηση αναγκών αγοράς και σύνδεσή τους με τα προγράμματα διά βίου μάθησης.

Απαιτείται επαναπροσδιορισμός και προώθηση της πολιτικής μας ταυτότητας αλλά και αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου ως μοναδικού φορέα αλλά και παραγωγού πολιτισμού.

Θα προχωρήσουμε σε:

1. Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Σωματείο φροντιστών Δωδεκανήσου θα καθιερώσει μαθήματα με τηλεδιάσκεψη για τους μαθητές των απομακρυσμένων χωριών.

2.Συνεργασία δήμου με φορείς για ενισχυτική διδασκαλία σε άπορους μαθητές.

3.Διοργάνωση ημερίδων με επαγγελματικό προσανατολισμό με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών και εκπαιδευτικών.

4.Στήριξη παιδιών που διακρίνονται σε μαθητικές ολυμπιάδες.

5.Αναλυτική και λεπτομερής καταγραφή των πολιτιστικών δυνάμεων του νησιού και των υφισταμένων υποδομών για τον καλύτερο ετήσιο προγραμματισμό και συντονισμό δράσεων.

6. Καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου Πολιτισμού κάθε φθινόπωρο με στόχο την συνεργασία του Δήμου με συναρμόδιους φορείς και ενιαίο ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεων και όλων των δράσεων.

7. Αξιοποίηση και στήριξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και όλων των πολιτιστικών συλλόγων

8. Ενίσχυση υπαρχόντων καλλιτεχνικών (και θεατρικών) εργαστηρίων και επέκτασή τους σε όλο το νησί.

9.Εκσυγχρονισμός λειτουργίας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κατά τα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων της Ευρώπης.

10. Μετατροπή της Πλατείας 100 Χουρμαδιών σε πάρκο Τέχνης με εικαστικές εγκαταστάσεις και δρώμενα.

11. Ενίσχυση των παραδοσιακών τεχνών και της τοπικής παράδοσης για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των χωριών μας χωριών μας ως συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

12. Συνεργασία με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους για την βελτίωση της οργάνωσης των τοπικών εορτασμών και πανηγυριών ώστε να αναβαθμιστούν σε εκδηλώσεις προσέλκυσης και επισκεπτών για την προβολή των τοπικών εθίμων και την προώθηση της τοπικής και παραδοσιακής κουζίνας και προϊόντων γενικότερα.

13. Καθιέρωση ετήσιων πολιτιστικών δράσεων και θεματικών Φεστιβάλ και παράλληλη σύνδεσή τους με τον Τουρισμό.

14. Ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και προώθησή τους μέσα από Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας -με παράλληλη σύνδεση με Τουριστικές δράσεις.

15. Συνεργασία με συλλόγους ομογενών του εξωτερικού για διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλη διοργάνωση προγραμμάτων επισκέψεων στο νησί μας, για Έλληνες ομογενείς με στόχο τις κοινές δράσεις.

16. Θεσμοθέτηση ετήσιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.

17. Οργάνωση μικρών συναυλιών κλασικής και ποιοτικής μουσικής στις πλατείες της Μεσαιωνικής Πόλης.

18. Συγκέντρωση καλλιτεχνών δρόμου σε σημεία της πόλης και της Μεσαιωνικής Πόλης.

19. Ανάπτυξη Αθλητικού Τουρισμού με αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών.

20. Διοργανώσεις αθλητικών δράσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

21. Ίδρυση παιδικών ακαδημιών σε όλο το νησί.

Φίλες  και  Φίλοι, Ροδίτισσες και Ροδίτες,

σήμερα

Γυρίζουμε  την πλάτη  στο παλιό ,  ανοίγουμε  το δρόμο στο καινούργιο . Βάζουμε  μπροστά  νέους  ανθρώπους, νέες  ιδέες, δημιουργούμε νέα  πραγματικότητα.

Διώχνουμε  μακριά  τον παλαιοκομματισμό και τις διαχωριστικές  , γραμμές,  φέρνουμε  στο νησί μας   την αισθητική που του ταιριάζει.

Καταδικάζουμε αυτούς που χωρίζουν  και «βάφουν»  τους  ανθρώπους με τα πολιτικά χρώματα.

Απογοητεύομαι  όταν συναντώ   ανθρώπους  που συνεργάσθηκα  να είναι αδύναμοι  να  κάνουν υπερβάσεις, να παραμένουν  στο μέτριο  και προβάλλουν  ως  αδυναμία  συνεργασίας  το γεγονός,  ότι ανήκουν  σε άλλους πολιτικούς χώρους και ως άλλοθι   την κομματική πειθαρχία.

Τα χρώματα  αναδεικνύουν  την αισθητική και τη φύση  όχι την ανθρώπινη  ύπαρξη

Απογοητεύομαι να βλέπω  να εκλέγονται  και να συνεχίζουν   την πορεία  τους  στην αυτοδιοίκηση  άνθρωποι χωρίς όραμα,  δυναμική, δυνατότητες, άνθρωποι  που καταδικάζουν  τον  τόπο  μας  στη  μετριότητα.

Ήλθε  η ώρα  να τους βάλουμε   στο  περιθώριο. Να  εκλέξουμε  ανθρώπους  που θέλουν, ξέρουν και μπορούν. Ανθρώπους  με αισθητική, δύναμη  και όραμα.

Λέμε  όχι στο μέτριο  δεν ταιριάζει   στη Ρόδο μας.

Προτείνουμε   ανώτατο όριο  εκλογής   του δημάρχου  στο δήμο  τις δύο (2) θητείες.   Ηθική  δέσμευση μας  να το τηρήσουμε.

Κανένας  δεν είναι  αναντικατάστατος  και πάντα  κάποιος επόμενος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο .

Διδάσκουμε  στα παιδιά μας  αυτές  τις αρχές  με το προσωπικό παράδειγμα  μας .

Οι  Ροδίτες  και οι Ροδίτισσες  λέμε  όχι  σε  κομματικούς  συνδυασμούς , λέμε  όχι  σε αυτούς  που δεν τολμούν   τις υπερβάσεις, λέμε όχι  σε αυτούς  που προτάσσουν το κομματικό συμφέρον   μπροστά   στο συμφέρον   του νησιού και των ανθρώπων  του .

Λέμε  όχι  σ΄αυτούς που είναι  γαντζωμένοι  στην εξουσία .

Θέλουμε τη  Ρόδο που αξίζει   σ’ εμάς  και τα παιδιά μας.

Θέλουμε  τη Ρόδο που αξίζει  στους επισκέπτες μας.

Θέλουμε  τη Ρόδο που μας  άφησαν  οι πατέρες,  οι μητέρες,  οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας .

Θέλουμε  τη Ρόδο παγκόσμιο  κέντρο τουρισμού  και πολιτισμού.

Θέλουμε τη Ρόδο   πρώτη  στην καρδιά  μας  και  στις  πράξεις μας .

Κάνουμε  πράξη  όλα  αυτά  που σκέφτεται  για το  νησί μας  ο κάθε  Ροδίτης  και Ροδίτισσα.

Βάζουμε  τη Ρόδο  μας  στο παγκόσμιο  βάθρο που της αξίζει.

Βάζουμε  ξανά  τη  Ρόδο  στη καρδιά των  επισκεπτών  μας.

Διώχνουμε  μακριά   τον προβληματισμό   και την απογοήτευσή  τους.

Αποκαθιστούμε  την εμπιστοσύνη  των πολιτών  στο δήμο  και τους  διοικούντες.

Ο Δήμαρχος και οι αιρετοί  υπηρετούν  τον τόπο  και τους ανθρώπους του μακριά  από κάθε  σύνδρομο  εξουσίας.   Απλοί  και ταπεινοί.

Πίσω  από τους πολίτες  αλλά  μπροστά   από τα προβλήματα.

Τα πάντα  ανοικτά  και διάφανα  και  κυρίως   ανοιχτές  πόρτες   για  τους πολίτες .

Δίνουμε  τη μάχη  της καθημερινότητας  και την κερδίζουμε.

Αποκαθιστούμε  την  αισθητική  του νησιού μας.

Συνεχίζουμε  ότι  ωραίο  δημιουργήθηκε.

Δεν  μηδενίζουμε   ανθρώπους  και έργα.

Τιμώ  και σέβομαι  τους  αιρετούς  που προσφέρουν  και δημιούργησαν

Προτεραιότητα   το έργο  και η δουλειά,  με χαμηλούς  τόνους  και χωρίς ιδιαίτερη  προβολή.

Εφαρμόζουμε  την αμεσότητα  στις  σχέσης  δημάρχου  και πολιτών.  Ο Δήμαρχος   κοντά  στον πολίτη   και τα προβλήματά  του.

Φίλες  και Φίλοι

Τη συγκίνηση   για τη σημερινή  ωραία συνάντησή μας  διαδέχεται  η δυνατή  και μοναδική  θελησή μας να κάνουμε  πράξη όλα  αυτά που σκεπτόμασθε  και δυστυχώς δεν γίνονται  ,  να  οραματισθούμε  τη Ρόδο  τη δική μας   και των παιδιών μας ,  να αφήσουμε   πίσω το παρελθόν  και να ζωγραφίσουμε   με πράξεις   το παρόν  και το μέλλον  του μοναδικού  τόπου μας .

Δώστε  μας  την ευκαιρία.

Σας  ευχαριστούμε  πολύ για την ζεστή  και μοναδική  παρουσία  σας.

Pin It on Pinterest