“Ευκαιρία για θεσμικές ανατροπές στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση”

Γράφει ο Στράτος Καρίκης

Ευκαιρία για θεσμικές ανατροπές στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση

Ιδιαίτερα κρίσιμη η περίοδος που ακολουθεί και νομίζω ότι είναι ευκαιρία να τεθούν σημαντικά θέματα , που απασχολούν επί σειρά ετών την πατρίδα μας. Νομίζω ότι η επερχόμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά από μία περίοδο κρίσης και μερικής αμφισβήτησης του θεσμού, μας δίνει την ευκαιρία δεδομένης και της αναγκαίας πλέον συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι μπροστά μας, να τεθούν σοβαρά θεσμικά ζητήματα που απασχολούν για πολλά χρόνια όλους τους πολίτες άσχετα αν το εκφράζουν ή όχι. Πιστεύω ότι οι καταστάσεις πλέον είναι ώριμες.
Η περίοδος της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας που φεύγει σίγουρα χαρακτηρίσθηκε από πολλά προβλήματα και θέματα που αμφισβήτησαν το θεσμό. Ένα θεσμό που συνταγματικά καθορίσθηκε να μην έχει σοβαρές δυνατότητες ενώ βέβαια σίγουρα ευθύνη έχουν και τα πρόσωπα. Σοβαρό θέμα βέβαια και η ιδιαίτερα υψηλή αποζημίωση του Προέδρου σε μία δύσκολη περίοδο για όλους και η αποδοχή της από το σημερινό πρόεδρο γεγονός που τον αποδυνάμωσε περισσότερο.
Είναι σίγουρο ότι ο θεσμός πρέπει να περάσει σε νέα βάση, και όλοι να προβληματισθούμε είτε για ενδυνάμωσή του με την πρόβλεψη εκλογής του από το λαό ,είτε προς άλλη κατεύθυνση, πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να μη συνδέεται με τη θητεία της βουλής και την πρόκληση εκλογών .
Αν παραμείνει ο θεσμός ως έχει σίγουρα θα γνωρίσει περαιτέρω υποβάθμιση, καθώς καθίσταται δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να εκλέγονται οι καλύτεροι. Οι ισορροπίες είναι τρομακτικές. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ευθύνη του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας να κερδίζει ο ίδιος τους Έλληνες με τις πρακτικές και τη συμπεριφορά του. Σε κάθε περίπτωση οι τελούντες την αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να τολμήσουν.
Σοβαρό θέμα επίσης η θητεία των βουλευτών , καθώς πιστεύω ότι και σ΄αυτή την περίπτωση ο λαός μας πλέον πιστεύει ακράδαντα, ότι η μακροχρόνια παρουσία τους στη βουλή τους κάνει «επαγγελματίες» με όλες τις δυσμενείς συνέπειες και κυρίως τη διαφθορά και τις σχέσεις με συμφέροντα. Κυρίως όμως θα τόνιζα ότι λειτουργεί για πολλούς λόγους αποτρεπτικά από την ενασχόληση με τα κοινά νέων ανθρώπων και επιτυχημένων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε ανανέωση προσώπων γενικότερα αλλά και στα νησιά μας και αυτό είναι θετικό . Πρέπει να πάψει το φαινόμενο ανθρώπων που «γεννιούνται» και «πεθαίνουν» στα έδρανα της Βουλής .
Σοβαρή πρόταση προς συζήτηση μπορεί να είναι η συνολική θητεία δώδεκα ετών αλλά και η μείωση του αριθμού τους.
Σοβαρό θέμα που με απασχολεί προσωπικά με την ενασχόληση μου στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι και η θητεία των τοπικών αρχόντων. Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα παρατηρούνται και με την πολυετή παρουσία ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και εδώ οι βασικές αρχές της ανανέωσης προσώπων και ειδικά της αρχής «ουδείς αναντικατάστατος» πρέπει να εφαρμοσθούν στην πράξη.
Θεωρώ ότι δύο θητείες είναι αρκετές για να πράξει ένας δήμαρχος έργο στο τόπο του. Δέκα χρόνια είναι αρκετά. Για τους δημοτικούς συμβούλους θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το όριο των τριών θητειών. Και εδώ δεν πρέπει να εμφανίζονται φαινόμενα επαγγελματιών. Το ίδιο και στις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Αυτές οι τομές είναι σημαντικό να γίνουν στο τόπο μας. Τώρα είναι η ευκαιρία. Είναι δύσκολο καθώς καμία πολιτική εξουσία μέχρι σήμερα δεν ήθελε και δεν μπόρεσε να τις εφαρμόσει. Η αμφισβήτηση «των πολιτικών» σήμερα έχει και καλές συνέπειες. Πλέον δεν καμαρώνουν για την πολυετή παρουσία τους στα κοινά
O κόσμος ασκεί κριτική και πολλές φορές σκληρή και κάνει καλά. Οι αλλαγές αυτές είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοσθούν. Άλλωστε φωτεινό παράδειγμα ότι στην πολιτική περίοδο μετά το 1974 κανένας πρωθυπουργός μας δεν παρέμεινε άνω των δύο συνεχόμενων θητειών όσο και αν προσπάθησε να κερδίσει πάνω από δύο συνεχόμενες εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1974, 1977, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου 1981, 1985, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1990, Κωνσταντίνος Σημίτης 1996, 2000 , Κωνσταντίνος Καραμανλής 2004, 2007, Γεώργιος Παπανδρέου 2009, Αντώνιος Σαμαράς 2012.
Ελπίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί το πολιτικό θάρρος , η τόλμη , η εντιμότητα η ταπεινοφροσύνη και το ξεπέρασμα των προσωπικών συμφερόντων που απαιτείται ώστε σαν κοινωνία και πολιτεία να βαδίσουμε μπροστά, να ξεφύγουμε οριστικά από σημαντικές παθογένειες του παρελθόντος που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν.
Για όλα τα παραπάνω την παρούσα τοποθέτηση την κοινοποιώ στο δήμαρχο της Ρόδου και στο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μας, ώστε το επόμενο διάστημα αμέσως μόλις προχωρήσουν όπως ελπίζω τα σημαντικά θέματα του νησιού μας στο δημοτικό συμβούλιο, να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου ο δήμος Ρόδου πρώτος να στείλει το μήνυμα ελπίζω σαφές και καθαρό και για ένα τόσο σοβαρό θεσμικό θέμα, ικανοποιώντας πιστεύω κοινό αίτημα όλων των πολιτών του νησιού και της χώρας.

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΡΙΚΗΣ
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης
ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ

Pin It on Pinterest