Ερωτήσεις της ΔΗΜΑΡ για θέματα συντήρησης και αξιοποίησης των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μονολίθου,καθώς και τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονολίθου

Ερωτήσεις Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα  συντήρησης και αξιοποίησης των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου  και την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μονολίθου,καθώς και τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονολίθου.
Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας,αλλά και της οικονομικής της ανάπτυξης,εφόσον τα ιστορικά μνημεία του νησιού μας έχουν καθιερωθεί ως πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.
Η συντήρηση και η ανάδειξη των μνημείων αυτών χρειάζεται να αποτελέσει μέριμνα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του αρμόδιου Υπουργείου.
Το φαινόμενο εγκατάλειψης τους δεν είναι μόνο αισθητικά θλιβερό,αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι στενά συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού,ειδικά όταν αυτά εμφανίζουν στατικά προβλήματα.
Για το λόγο αυτό και έπειτα από πρωτοβουλία της Τ.Ο ΔΗΜΑΡ Ρόδου,οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Αναγνωστάκης Δημήτρης (Βουλευτής Εύβοιας) και Κυρίτσης Γιώργος (Βουλευτής Τρικάλων),κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι ερωτήσεις αφορούν στα θέματα της συντήρησης και αξιοποίησης των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου  και στην αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μονολίθου,καθώς και στη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονολίθου.
Επισυνάπτονται οι σχετικές ερωτήσεις.
                                                                     Η Γραμματέας Τ.Ο ΔΗΜΑΡ Ρόδου
                                                                                    Ιωάννα Μαρίνου
——————————————————-
Θέμα: «Σχετικά με τη συντήρηση και την αξιοποίηση των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου».

Η Ρόδος είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς με την πόλη της να έχει καθιερωθεί ως προορισμός εξέχουσας πολιτισμικής και οικολογικής αξίας.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μείγμα αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, όπου αναπτύσσονται εμπορικές, τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ περιλαμβάνει και κατοικήσιμες περιοχές.
Στα όριά της υπάρχουν πολλά ακίνητα του Δημοσίου (μνημεία, καταστήματα, κατοικίες) των οποίων τη διαχείριση έχει στη συντριπτική πλειοψηφία το Τ.Α.Π.Α. Όσα εξ’ αυτών χρησιμοποιούνται από Δημόσιες Υπηρεσίες, είτε είναι μισθωμένα σε φορείς είτε σε ιδιώτες, βρίσκονται παρά τα προβλήματα συντήρησής τους σε οριακά ανεκτή κατάσταση. Όσα εξ αυτών όμως παραμένουν κενά, αντιμετωπίζουν σοβαρά στατικά προβλήματα, ενώ πολλά έχουν καταρρεύσει.
Το 1985, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Τ.Α.Π.Α. και του Δήμου Ρόδου, με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης, τη διενέργεια ανασκαφικών εργασιών, την εκτέλεση έργων επείγοντος χαρακτήρα, τη σύνταξη μελετών συντήρησης και προστασίας, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η σύμβαση έληξε το 2004 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε η ισχύς της.
Σήμερα, το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια επεκτείνεται σε όλη σχεδόν τη Μεσαιωνική Πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα.
Οι κάτοικοι είναι άκρως θορυβημένοι με την κατάσταση και ζητούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς ανησυχούν για την ασφάλειά τους, δεδομένου ότι ακόμη και στα κατοικημένα σπίτια εντοπίζονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επειδή η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει ενταχθεί -από το 1988- στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,

Επειδή η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καίρια στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και επειδή συνιστά μέρος του αστικού οικοσυστήματος που θα πρέπει να προστατεύεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και το μέλλον των ιστορικών πόλεων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των ακινήτων που διαχειρίζεται το Τ.Α.Π.Α. στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;
2. Πόσα είναι τα ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που διαθέτει στην κατοχή του το Τ.Α.Π.Α.; Πόσα από αυτά εκμισθώνονται και τί έσοδα αποφέρουν;
3. Προτίθεται να προβεί άμεσα σε υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ρόδου για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και εάν ναι, με ποιες δεσμεύσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Κυρίτσης Γιώργος

———————————————-
Θέμα: «Αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου και συντήρησης του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο σε μια σειρά από ζητήματα, με σημαντικότερο, ωστόσο, εκείνο του Μεσαιωνικού Κάστρου της περιοχής.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο μεσαιωνικό μνημείο -εντός του περιβόλου του σώζονται τμήματα από τους πύργους, τις στοές, τις δεξαμενές, καθώς και ο ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα- η κατασκευή του οποίου, όπως μαρτυρεί ο φθαρμένος θυρεός πάνω από την πύλη, ανάγεται στο 1476 επί Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ορισμένα από τα τοιχία του έχουν πέσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιολόγων. Η κατάρρευση τμήματος της τοιχοποιίας του και η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες -τη στιγμή που καταγράφεται άνοδος της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητάς του- έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό.
Η εγκατάλειψη του Κάστρου Μονόλιθου δεν είναι ωστόσο, το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής. Σημαντικό θεωρείται και το ζήτημα της κακής συντήρησης του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί πίσω από το Κάστρο στις οργανωμένες παραλίες Αλική και Φούρνους.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα συνέβη ένα ακόμη ατύχημα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες καταγράφηκαν τουλάχιστον 4-5 παρόμοια ατυχήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση του Μεσαιωνικού Κάστρου Μονόλιθου στη Ρόδο;
2. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται στη Ρόδο πολιτιστικές δράσεις, όπως οι «Γιορτές των Κάστρων» που αποτελούν σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί και στις οποίες παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα, έχουν καταγραφεί από την αρμόδια 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προβλήματα αναφορικά με τη συντήρηση των λοιπών κάστρων (Αρχαγγέλου, Κρητηνίας, Ασκληπειού) στο νησί; Εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα εργασιών συντήρησής τους;
3. Δεδομένων των ατυχημάτων που έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κυρίτσης Γιώργος

Pin It on Pinterest