Ενημερωτικό Δελτίο για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα Υγείας των νησιών μας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός Σύλλογος όλης της νησιωτικής Ελλάδας και παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με διάφορες εξαγγελίες ορισμένων θεσμικών προσώπων θεωρεί υποχρέωση του, την σωστή ενημέρωση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για το σύστημα υγείας των νησιών μας.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν τα θέματα υγείας για πίστωση πολιτικού χρόνου αφού εν μέσω θέρους και καλοκαιρινής ραστώνης ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος Λεωνίδας εξήγγειλε πως προχωρά με γοργά βήματα στην υλοποίηση της δημιουργίας Ομάδας Δράσης για το Αιγαίο (Task Force).
Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε δια του διαδικτυακού τύπου για την νέα έμπνευση την οποία συνοπτικά σας την παρουσιάζουμε:
Η Ομάδα Κρούσης, αναμένεται να στελεχωθεί με 60 – 80 γιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ θα έχει ως βάση της το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου της Αθήνας “ΚΑΤ”, το οποίο ως γνωστόν εφημερεύει καθημερινά.
Η Ομάδα αυτή , θα μπορεί να μεταβαίνει σε νησιά του Αιγαίου προκειμένου να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει επίσης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ του Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει σε επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.
Μετά τα όσα διαβάσαμε διερωτόμαστε:
Έχει κοστολογηθεί η συγκεκριμένη πρόταση;
Είναι μια άλλη περιστασιακή αθηνοκεντρική ιατρική ομάδα στις υπηρεσίες των νησιών μας;
Επισημαίνουμε ότι το Νοσοκομείο ΚΑΤ το οποίο εδρεύει στα βόρεια προάστια της Αττικής ούτε καν υπάγεται στην ίδια υγειονομική περιφέρεια των νησιών του Αιγαίου (Β’ ΥΠΕ) .
Με περιστασιακό ‘’καλοκαιρινό εθελοντισμό’’ και επισκέψεις διαφόρων ιατρικών ομάδων που δρουν αυτοβούλως ή χρηματοδοτούνται από διάφορα υπουργεία καταστρατηγώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τους θεσμούς που οι ίδιοι ψήφισαν δεν λύνονται τα καθημερινά ιατρικά προβλήματα αλλά μάλλον δημιουργούν νέα αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια των νησιωτών μας.

Είναι αδύνατον μέσα σε λίγες ώρες και πολλές φορές χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό να επιλέγουν θεραπείες για χρόνια νοσήματα που χρήζουν τακτικής ιατρικής παρακολούθησης.

Είναι αδύνατον χωρίς να υπάρχει κανένα σταθερό σύστημα καταγραφής των εξεταζόμενων ασθενών ώστε να υπάρχει μια επιστημονική συνέχεια και να αξιολογούνται διαχρονικά και μελλοντικά από τους μόνιμους ιατρούς των νησιών που αυτή τη στιγμή αλλά και τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπάρχουν ή ακόμα από τις επόμενες εθελοντικές ομάδες, δημιουργώντας σύγχυση και αβεβαιότητα στους κατοίκους γύρω από την κατάσταση της υγείας τους.

Ο ΙΣΡ έχει διαπιστώσει ότι ο μέσος κάτοικος των νησιών που προσφεύγει στις εθελοντικές αυτές ομάδες να διαθέτει 2 έως και 3 διαφορετικές θεραπείες για το ίδιο νόσημα !

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου δεν περιοριζόμαστε μόνο στην κριτική των πρόχειρων αποφάσεων των Διοικούντων αλλά καταθέτουμε προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της Υγείας στα νησιά μας.

Ξεκινάμε σε μερικές μέρες τη Δημιουργία Ινστιτούτου Οργάνωσης και Προαγωγής  Υπηρεσιών Υγείας Νήσων Αιγαίου από κοινού με τους Δημάρχους και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των νησιών μας καθώς και με τους φορείς και τα άτομα που ασχολούνται με τον τομέα Υγείας κάθε Δήμου.
Προτείνουμε:
Στελέχωση όλων των νησιών με υποχρεωτική διετή θητεία όλων των ειδικευμένων γενικών οικογενειακών ιατρών μετά τη λήψη της ιατρικής τους ειδικότητας.
Διάθεση πόρων μέσω ΕΣΠΑ, φορολογικών κινήτρων , καθώς και επιδοτήσεις για ιατρικό εξοπλισμό σε αυτοαπασχολούμενους ιατρούς για τη δημιουργία νέων Ιατρείων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ στα νησιά του Αιγαίου.
Δημιουργία ενός κέντρου  Επιχειρήσεων Επειγουσών καταστάσεων και  Τηλεϊατρικής με έδρα τη νήσο Ρόδο για άμεσες παρεμβάσεις τόσο σε επείγοντα όσο και χρόνια περιστατικά καθώς και την περιοδική επιστημονική εξέλιξη όλων των συναδέλφων με συνεχιζόμενη εκπαίδευση & ενημερώσεις.
Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου κάθε μόνιμου κατοίκου των νησιών μας με καταγραφή πλήρους ιατρικού ιστορικού (Κάρτα Υγείας ασφαλισμένου) στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι ιατρικές επισκέψεις, οι εξετάσεις, τα εμβόλια, οι θεραπείες, οι νέες διαγνώσεις, οι νοσηλείες, οι μετακινήσεις και όλο το ιατρικό γίγνεσθαι τους νησιώτη κατοίκου.
Τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας τις έχουμε καταγράψει και έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι κακοπληρωμένοι Ιατροί και επιστημονικά ανοχύρωτοι, δεν μπορούν να καλύπτουν άλλο τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια.
Η υγεία των νησιωτών μας στηρίζεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ιατρών όπου υπερβάλλοντας εαυτόν, µε περισσή αυταπάρνηση και ζήλο, με 24ωρη καθημερινή κάλυψη «κρατούν ζωντανά» ακόμα τα νησιά μας και τους κατοίκους τους.

Για τον ΙΣΡ

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς

Pin It on Pinterest