Ησαΐας Παπαϊωάννου: “Καινοτομία, διάθεση και σκληρή δουλειά για να πάει μπροστά η Ρόδος” – Συνέντευξη

Στην  Κυριακάτικη μας βόλτα στον πεζόδρομο της Ρόδου, συναντήσαμε τον Παπαϊωάννου Ησαΐα, έναν δραστήριο νέο που στις προσεχείς εκλογές πήρε την μεγάλη απόφαση να είναι Υποψήφιος Δημοτικός  Σύμβουλος στο πλευρό του Χατζή Χατζηευθυμίου. Οικονομολόγος και Δικηγόρος στο επάγγελμα, με πλούσια εθελοντική δράση στην φοιτητική του πορεία , μένει και εργάζεται πλέον μόνιμα στη Ρόδο. Συζητήσαμε μαζί του και με απλά λόγια, μετατρέποντας τις σκέψεις και το όραμα του σε λέξεις, μας έδωσε την δική του άποψη για την Ρόδο του «αύριο» και πως οι νέοι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο που αγαπάνε μπροστά.

  • Ησαΐα θα θέλαμε  να μας πεις δυο λόγια για τις επαγγελματικές σου και προσωπικές σου ασχολίες.

Ανδριάνα και Πάνο μου σας ευχαριστώ καταρχήν για την δυνατότητα που μου δίνετε να πω κάποια πράγματα για εμένα και να με γνωρίσει ο κόσμος.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πραγματοποιώ την άσκηση μου ως δικηγόρος , λόγω σπουδών έλειπα αρκετά χρόνια από την Ρόδο, κι όπως καταλαβαίνεις έχω δει αρκετές αλλαγές. Αποφάσισα όμως να επιστρέψω δυναμικά πίσω ως δικηγόρος εδώ στον τόπο που μεγάλωσα και να εγκατασταθώ μόνιμα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που για μένα λέγεται τόπος και όχι πολιτική!

Θα ήθελα να σας επισημάνω πως παράλληλα με τις  σπουδές μου ασχολήθηκα με την κατασκευή εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Έτσι με αυτό τον τρόπο προέκυψε και μια προσπάθεια προώθησης της Ρόδου, αλλά και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου. Πιο συγκεκριμένα  η  καινοτόμος εφαρμογή «Rhodes iTour Travel Guide» για iOS και Android συσκευές, απ’ όπου προβάλλονται όλες οι υποδομές και όλες οι ομορφιές του τόπου μας. Κατέκτησε μια μεγάλη αποδοχή του κόσμου και όπως καταλαβαίνετε αυτός είναι και ο στόχος μου για το νησί μας. Να κατακτήσουμε τον τουρισμό και την αγάπη τους.

  • Τι ήταν αυτό που  σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική σε τόσο νεαρή ηλικία;

Σε τοπικό επίπεδο δεν θεωρώ ότι η λέξη «πολιτική» αρμόζει. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν κάποιες κοινωνικό – πολιτικές αλλαγές τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μπήκα στη διαδικασία να συμμετέχω σε κάτι το οποίο πιστεύω. Πιστεύω δηλαδή ότι γίνεται μια προσπάθεια να αφυπνιστεί όλη η νεολαία. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να πάρει θέση, να συμμετέχει και ουσιαστικά να αναλάβει καθήκοντα και να χτίσει κάτι για το μέλλον. Βλέπω ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι δεκτικοί σε συνεργασία και νέες ιδέες, μπορείς να συνεργαστείς μαζί τους. Παλαιότερα δε συνέβαινε αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η απόφαση ήταν εύκολη, αλλά ήταν υπεύθυνη.

  • Ένα κομμάτι της κοινωνίας βλέπει τους νέους στην τοπική αυτοδιοίκηση με επιφυλακτικότητα. Ποια είναι  η γνώμη σου;

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τα νέα παιδιά, τη νέα γενιά, τη δική μας γενιά.  Γενικότερα ναι έχεις δίκιο υπάρχει κάποια επιφύλαξη, αλλά νομίζω πως έχουμε δει και τις αμαρτίες των παλαιότερων γενεών. Αν δεν μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε στα χέρια μας τώρα κάποιες καταστάσεις, βέβαια και με την καθοδήγηση κάποιον παλαιών και έμπειρων, τότε πότε; νομίζω ότι μετά θα είναι αργά. Οι εκλογές της 18ης Μαΐου είναι πολύ σημαντικές γιατί ουσιαστικά θα μας δείξουνε πόσο πιστεύουμε και υλοποιούμε όλες τις δηλώσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς περί νεολαίας και παλαιών πολιτικών, η κοινωνία χρειάζεται νέα πρόσωπα ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απαξίωση απέναντι στους νέους ανθρώπους που τόλμησαν να είναι υποψήφιοι. Δεν ξέρω αν αυτή η απαξίωση θα φανεί και στην κάλπη. Δεν είναι κακό να δώσεις την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο που αγαπάνε. Πρέπει να εκτιμάμε την συμμετοχή τους, να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες τους και μετά να κρίνουμε. Συμμετοχή χρειάζεται η Ρόδος όχι αποχή.

  • Πως μπορεί η νεολαία να αλλάξει τη Ρόδο προς το καλύτερο;

Καινοτομία, όρεξη, διάθεση, σκληρή δουλειά. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά σε αυτό το κομμάτι. Εκτός αυτού όλες οι αλλαγές ξεκινάνε από τη βάση. Η βάση αυτή τη στιγμή της τοπικής κοινωνίας είναι η νεολαία. Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάποιο ερέθισμα στους νέους να συμμετέχουν στα κοινά,  νομίζω τότε ότι όλοι θα δούμε τα πράγματα πιο υπεύθυνα. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πια αμέτοχοι κριτές, να σχολιάζουμε απλά τα κακώς κείμενα, αλλά να συμμετέχουμε ο καθένας με τον τρόπο του ενεργά.

  • Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου μας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα, τα καθημερινά, τα απλά. Αυτά που αντικρίζουμε  όλοι μας στους δρόμους, στη βόλτα μας. Τα περίπλοκα έρχονται στη πορεία. Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία όλοι να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα. Καθαρούς δρόμους, σωστά πεζοδρόμια, καθαρά και κατάλληλα πάρκα, τα αναγκαία για τους πολίτες του νησιού και έπειτα προχωράμε στην ορθή εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων και κτηρίων, την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και στην επιλυση μιας σειράς προβλημάτων που ο Καλλικράτης έχει υπερμεγενθύνει και αναφέρονται διεξοδικά στο πρόγραμμα της παράταξης μας.

  • Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις τον  Χατζή Χατζηευθυμίου και να συστρατευθείς μαζί του;

961330_10202824251702330_53836404_nΟ Χατζής  είναι ένας έμπειρος και έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει δυναμικά το «παρών» στην πολιτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι όλες του οι προγραμματικές δηλώσεις είναι υλοποιήσιμες και έχει αποδείξει στο παρελθόν με τα έργα τα οποία έχει κάνει και φαίνονται, ότι είναι ικανός και μπορεί. Μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

  • Η αποχή του από την τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θεωρείς ότι είναι μειονέκτημα με βάση την εξέλιξη του Καλλικράτη;

Όχι απαραίτητα. Υπήρχαν προφανώς κάποιες δύσκολες συγκυρίες. Δεν μπορώ ομως να απαντήσω γιατί δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές ο Χατζής. Από την μια κυριαρχεί η άποψη  ότι δεν έπρεπε να απέχει την προηγούμενη τετραετία, ότι χάθηκαν τέσσερα χρόνια, από την άλλη όμως συγκρίνοντας τους προηγούμενους αλλά και τους επόμενους δημάρχους, ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο του και φαίνονται ξεκάθαρα τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον διακρίνουν.

  • Αν εκλεγεί η παράταξη σου και εσύ , από ποια θέση θα ήθελες να προσφέρεις στον τόπο σου;

Θα ήθελα να πάρω μια θέση από την οποία με βάση τις δυνατότητες  και τις σπουδές μου, θα μπορώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός.

  • Ησαΐα κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πεις πως ονειρεύεσαι την Ρόδο την επόμενη μέρα των εκλογών;

Η Ρόδος είναι από μόνη της ένα πανέμορφο νησί και το γνωρίζουν όλοι. Εμείς σαν παράταξη και νέοι άνθρωποι δημιουργικοί πάνω από όλα, θα ήθελα να την σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά και να την φέρουμε σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο. Αυτό που πραγματικά της αξίζει και στην Ευρώπη!!  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της πάρα πολλά, που πιστέψτε με είναι τόσα όσα, ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αντιληφθεί.  Τέλος, θέλω ένα νησί καθαρό όμορφο, δημιουργικό, με γνώσεις και ταλέντο για να είναι σε ετοιμότητα να κατακτήσει την κορυφή .. Αυτή που έπρεπε χρόνια τώρα να είναι η θέση της! Και για εμάς αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Με αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Ησαΐας, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών της Στερεάς Ελλάδος και του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», θέλησε να μας μεταδώσει κάποιες από τις σκέψεις του για το πώς φαντάζεται το Σμαραγδένιο νησί μέσα από την προσφορά και την αγάπη των νέων ανθρώπων .

Έχοντας μια πλούσια κοινωνική δράση ως Διεθνής Πρέσβης Υποψήφιων Φοιτητών Ελλάδος στο Queen Mary, ως Εκλεγμένο μέλος του συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, ως επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού «Regional Science Inquiry»,  του περιοδικού «Επιθεώρηση Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και μέσα από πολλές ακόμα δραστηριότητες, έχει αποδείξει ότι ανέκαθεν από πολύ νέος ήταν ενεργός πολίτης με διάθεση για προσφορά και συμμετοχή στα κοινά.

10154921_10202810265872693_2444994690044839334_n

Pin It on Pinterest

Share This