Συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις» ο ελληνικός τουρισμός

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στην Αθήνα, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσε αύξηση 23% στις αφίξεις πτήσεων του εξωτερικού. Στις Κυκλάδες το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 13%.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η Αθήνα κατέγραψε άνοδο 26% και οι Κυκλάδες 14%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη παρατηρήθηκε μία οριακή πτώση, 2% και 1% αντίστοιχα.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι αφίξεις πτήσεων του εξωτερικού σ’ όλα τα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 6%.

  • Ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία: η κίνηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη στα ίδια ποσοστά περίπου (9,7% τον Αύγουστο και 9,2% το οκτάμηνο).
  • Εισερχόμενος οδικός τουρισμός: Στο οκτάμηνο παρουσιάζεται άνοδος +10%
  • Αεροπορική κίνηση εσωτερικού: Η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση 25% τον Αύγουστο και 28% το οκτάμηνο. Μέρος της αύξησης αυτής προφανώς οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.
  • Ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού: Τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική. Η Κρήτη εμφανίζει μείωση 13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
  • Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 84,3%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%.  Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό  κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Η Κύπρος  υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.

 

Πηγή : naftemporiki

 

Pin It on Pinterest