Οι ΗΠΑ δήλωσαν στήριξη στην Ελλάδα! – Μ.Ομπάμα: “Δεν μπορεί κανείς να ξεζουμίζει έναν λαό”!

Σε μία παρέμβαή του που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ιστορική” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα της οικονομικής πολιτικής που προσωποποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, δηλώνοντας τα εξής στην ερώτηση πώς κρίνει την απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διώξει την τρόικα και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος:

“Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ξεζουμίζει έναν λαό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν με μέτρο και να μην προκαλούν εθνική ασφυξία. Η Ελλάδα, που πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη, χρειάζεται αναπτυξιακή προπτική και όχι εκβιασμούς“.

Και συνέχισε “Αυτό που είναι αλήθεια επίσης είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και οι αλλαγές οφείλουν να γίνουν, αλλά με την παρούσα κατάσταση δεν θα αντέξει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.”, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στο CNN ερωτηθείς για την Ελλάδα και τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι η πολιτική λιτότητα είναι αναποτελεσματική.

“Για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές”, είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα του “να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα». Αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο.

Και στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα στις διεθνείς αγορές δήλωσε: “Στις αγορές δεν αρέσει η περίπτωση να φύγει η Ελλάδα. Με απασχολεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, αλλά η αμερικανική εμπειρία μας δείχνει πως μόνο με στρατηγική ανάπτυξης μπορείς να προχωρήσεις και όχι με πίεση σε ένα λαό που δεινοπαθεί ολοένα περισσότερο”.

Οι δηλώσεις έγιναν πριν λίγο στο CNN και ο Μ.Ομπάμα, υπενθύμισε επίσης ότι οι HΠΑ από την αρχή της κρίσης βοηθούν την Ελλάδα. Κλείνοντας είπε ότι “Είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ” προκαταλαμβάνοντας/στέλνοντας μήνυμα στην γερμανική κυβέρνηση…

Συγκεκριμένα: Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακάρια για την κατάσταση στη χώρα μας ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη τονίζοντας ότι “αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές”.

Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα ο Φαρίντ Ζακάρια ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα: “Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η λιτότητα δεν απέδωσε, συμφωνείτε”; 

Και ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε:

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φορών στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.

Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πω αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζωνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της.

Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.

Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πόλος από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”

Η παρέμβαση του Μ.Ομπάμα, είναι και κάτι παραπάνω: Δείχνει ότι ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της κυβέρνησης να λάβει θέση απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει  μεταξύ Ελλάδος και τρόικας.

Οι ΗΠΑ έλαβαν θέση και δεν είναι υπέρ της Γερμανίας. Στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα και την πολιτικής της…

Οι εξελίξεις είναι πραγματικά ραγδαίες…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr