Ημερίδα με θέμα «Η Μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης»

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η Μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, 2014, στις 19:00 στην αίθουσα «Γιώργος Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (Γρ. Λαμπράκη 8, Ρόδος).

Στην ημερίδα, ο Μάρκος Παπακωνσταντής, δικηγόρος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Team Europe, του δικτύου εξειδικευμένων ομιλητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μιλήσει με θέμα «H ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Η εφαρμογή της στην Ελλάδα». Στη συνέχεια, εκ μέρος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ο Σημαιοφόρος Αθανάσιος Μπένος, θα μιλήσει για την πραγματικότητα της παράνομης μετανάστευσης στα Δωδεκάνησα. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

O δικηγόρος Mάρκος Παπακωνσταντής είναι διδάκτωρ ευρωπαϊκού δικαίου. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών και Ερευνών, σε έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές. Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι μέλος του δικτύου εξειδικευμένων ομιλητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Team Europe). Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μαρόκο για θέματα ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Μέχρι τον Ιούλιο του 2014 ήταν πρόεδρος σε δευτεροβάθμια επιτροπή της Αρχής Προσφυγών για το Άσυλο. Διδάσκει στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει στο ΕΚΔΔ, σε πολλά ημεδαπά και αλλοδαπά πανεπιστήμια. Έχει κάνει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει συντάξει μελέτες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων. Είναι μόνιμος συνεργάτης νομικών περιοδικών σε θέματα νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιος Μπένος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ φοιτά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Έχει ενταχθεί ως Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τον Ιανουάριο του 2014, στον τομέα Ασφάλειας, Ανάκρισης, Επιτελικού. Έχει λάβει μέρος σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια σε θέματα όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Εμπορία Ανθρώπων στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Robert Schuman στο Scy-Chazelles της Γαλλίας και με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Europe for citizens”.

Pin It on Pinterest