Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου του Γαμβρούδη Χ. Χρήστου

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και η κάθε ημέρα πρέπει να είναι «Ημέρα Περιβάλλοντος»,
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα γιορταστεί και φέτος στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), την Πέμπτη 5 Ιουνίου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σηµασία για την ποιότητα ζωής των σηµερινών και των µελλοντικών γενεών. Αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι ο συνδυασµός της προστασίας του περιβάλλοντος µε τη συνεχή οικονοµική ανάπτυξη, κατά έναν βιώσιµο µακροπρόθεσµα τρόπο.
Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς µέλλον πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Η Παγκόσµια Ηµέρα αποτελεί την προσωπική πρόσκληση – πρόκληση για τον καθένα µας για να συµβάλλει στην προστασία του πλανήτη και να µας παροτρύνει να αναλογιστούµε την καθηµερινή µας επίδραση στη Γη , να δραστηριοποιηθούµε έτσι ώστε να βελτιώσουµε τη συµπεριφορά µας απέναντι στο περιβάλλον µας και στο φυσικό κόσµο.
Να γνωρίσουµε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου µας και να το αγαπήσουµε.
Στο πλαίσιο των εορτασμών της 5ης Ιουνίου εντάσσονται οι δράσεις και οι εκδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις του Κόσμου, οι οποίες επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, και θέτουν ως πρωταγωνιστές τα παιδιά, καθώς ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τους διοργανωτές στη μορφωτική παράμετρο η οποία έχει κριθεί ως η πλέον σημαντική.
Δράσεις που κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο, στις διακοπές, στην κοινωνία.
Δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη αλλά αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και δυστυχώς πλέον η συγκριτική «ανταγωνιστικότητα» των πόλεων μας βασίζεται στην καλή τους εικόνα.
Ο φυσικός πλούτος του Νησιού μας, αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα και ίσως την μεγάλη μας ευκαιρία στην προσπάθειά να χαράξουμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία.
Προτάσεις για μια πράσινη καθημερινότητα
Κεντρικοί χώροι στις πόλεις και στα χωριά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εργαστήρια περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση, φυλλάδια κ.α.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με θέμα την ανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, έλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) κλπ.
Διοργάνωση διαγωνισμών ζωγραφικής, Εκθέσεις, πράσινης σημαίας με θέματα όπως :«Προστατεύω το περιβάλλον» ή «Η Γη είναι το σπίτι μας» και καθιέρωση βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Αναγνώσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα, εκθέσεις φωτογραφίας, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις που να επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε παιδιά και ενήλικες να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, μέσα από πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.
Δράσεις των σχολείων σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε όλους τους βαθμούς της Εκπαίδευσης και σχολικές εκδρομές στους υγροτόπους και στα περιηγητικά μονοπάτια του νησιού μας. Η φυσική ομορφιά του νησιού μας είναι μοναδική οπότε ας την αναδείξουμε.
Εμπνεόμαστε από την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει στα “σκουπίδια” μας και δημιουργούμε χρηστικές κατασκευές για τον κήπο, το σπίτι ή τις καθημερινές μας ανάγκες. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα οργανικά σκουπίδια, δημιουργώντας συνοικιακούς κομποστοποιητές, που θα διαχειρίζονται από εμάς και εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς.

Θα πρέπει να δοθεί επιτέλους η αναγκαία έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο Στόχος να είναι η υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής καθημερινότητας, βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο μας και συμβάλλοντας στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Η Ρόδος, είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό.
Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον
Ας μην θυμόμαστε το Περιβάλλον μόνο στις 5 Ιουνίου αλλά ας γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Γαμβρούδης Χ. Χρήστος
Διδάκτωρ Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής
M. Sc Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείριση Περιβάλλοντος
M. Sc Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον
Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων

Pin It on Pinterest

Shares
Share This