Κυριακή 16 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Κυριακή 16 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Η Ταχύτητα Σκοτώνει – Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτήν.

Συντονιστείτε: http://worlddayofremembrance.org/

Ενημερωθείτε.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο

• Κατανυκτική Συναυλία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 20.00 με το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο», μουσική Αντώνης Κυζούλης, Διεύθυνση φωνητικού συνόλου Άντζελα Σπανού.
• Στον εξωτερικό χώρο του Καθεδρικού Ναού θα τοποθετηθούν κεριά με την βοήθεια σκηνοθέτη.
• Σε κεντρική πλατεία της Ρόδου θα τοποθετηθούν οχήματα από τροχαία και με την βοήθεια σκηνοθέτη θα αναπτυχτεί μια τροχαία σύγκρουση με θύμα, θα αναρτηθεί το BANNER για την Ημέρα Μνήμης.
• Η Διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας ΡΟΔΟΣ , αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά τη θέση του Χρυσού Χορηγού στην ομάδα και την παραχώρησε δωρεάν στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ. Ο αγώνας που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου 2014, θα είναι στη μνήμη όλων των θυμάτων των τροχαίων και οι ποδοσφαιριστές θα εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας όλοι κράνη, υποστηρίζοντας την Καμπάνια « Η Ρόδος φοράει το κράνος της» και από τα μεγάφωνα θα ακούγεται το ραδιοφωνικό σποτ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2014. Εθελοντές και Διοίκηση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα είναι παρόντες.
• Στο κεντρικό παρτέρι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου το οποίο μας παραχωρήθηκε κατόπιν αιτήματός μας και είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Θυμάτων, θα τοποθετηθούν πολλά μικρά καντηλάκια στην θεματική ενότητα των πεταλούδων καθώς και η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
• Τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η ΣΥΦΑΚ και όλα τα ΜΜΕ της Ρόδου.

Γιατί μια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για θύματα της οδικής κυκλοφορίας (WDR) συνενώνει δράσεις σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλες τις ηπείρους του κόσμου την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των πολλών εκατομμυρίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις και στις οικογένειες τους και κοινότητες, καθώς και για την απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: πληρώματα ασθενοφόρων & πυροσβεστικής, τροχαίας και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα τραυματικά επακόλουθα του θάνατου και του τραυματισμού στο δρόμο.

Γιατί υπάρχει μια ανάγκη για αυτήν την ημέρα;

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στο δρόμο είναι αιφνίδια, βίαια, τραυματικά γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων είναι μακροχρόνιες και συχνά μόνιμες. Κάθε χρόνο, εκατομμμύρια νέοι τραυματίες και πενθούντες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου προστίθενται στα αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν μετά από μια τροχαία σύγκρουση.

Το βάρος του πένθους και της απελπισίας που βιώνεται από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων είναι ακόμη μεγαλύτερο,επειδή πολλά από τα θύματα είναι νεαρά, επειδή πολλές από τις συγκρούσεις μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί, και επειδή η μέριμνα για το θάνατο και τον τραυματισμό από τροχαίο στα θύματα και τις οικογένειές είναι συχνά ανεπαρκής, ανάλγητη και ακατάλληλη για την απώλεια της ζωής ή της ποιότητας ζωής.

Αυτή η ειδική Ημέρα Μνημης προορίζεται για να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων για δημόσια αναγνώριση της απώλειας τους και του πόνου τους (δες Messages & Thoughts from victims).

Η ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους όσους εργαζονται για την πρόληψης των συγκρούσεων ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους μια και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για να σταματήσει η ανθρωποθυσία.

Ιστορία της Παγκόσμια Ημέρας

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τα ίδια τα θύματα του δρόμου.

Από το 1995, μια Πρωτοβουλία ΜΚΟ Θυμάτων του Δρόμου υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR, δραστηριοποιείται αυτή την Ημέρα (που ξεκίνησε από την RoadPeace του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993) – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα όταν εντάχθηκαν και ΜΚΟ από την Νότια Αφρική, την Αργεντινή και το Ισραήλ.

Σύνδεσμος για την Παγκόσμια Ημέρα:

http://www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/activities/remembrance_day_handbook/en/index.html

Π.Ο.Υγείας και ΟΗΕ προωθούν την παγκόσμια αναγνώριση

Το 2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φιλοξένησε μια συνάντηση ΜΚΟ που υπερασπίζονταν τα θύματα του δρόμου και συζητήθηκε η αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον ΟΗΕ. Η αυξανόμενη υποστήριξη του Π.Ο.Υ. και το κάλεσμα κατά τη διάρκεια του Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2004 για μια παγκόσμια ημέρα κατά την οποία να επισημαίνετε το κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε στην υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον ΟΗΕμε το ψήφισμα 60/5 που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 2005 ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα ττων συγκρούσεων της κυκλοφορίας και τις οικογένεις τους». Τα κράτη μέλη και η Διεθνής Κοινότητα κλήθηκαν να αναγνωρίσουν αυτή την ημέρα.

Σύνδεση με δικτυακό τόπο WHO:

http://www.who.int/roadsafety/remembrance_day/en/index.html

Τα αρχεία αποδεικνύουν την αύξηση του αριθμού των αντιπροσωπευομένων χωρών κάθε χρόνο, όπως και η σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας στο Facebook (σύνδεσμος από την αρχική σελίδα) και η έρευνα στο Διαδίκτυο.

Επίσημη υποστήριξη

Πολιτικοί σε πολλές χώρες έχουν εκφράσει ήδη υποστήριξη για την Παγκόσμια Ημέρα ποικιλοτρόπως (δείτε Official Recognition – Parliaments & Governments), ενώ σε δύο ηπείρους – Ευρώπη και Αφρική – ψηφίσματα να υιοθετηθεί η παγκόσμια ημέρα εγκρίθηκαν το 2011 τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: σχετικά με το σημείο 12 στο

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+TA+P7-TA-2011-0408+0+DOC+XML+V0%2F%2FEN

όσο και η Διάσκεψη της Αφρικανικής υπουργών μεταφορών: το σημείο 5, σελ. 5 στο

http://au.int/en/dp/ie/sites/default/files/AU-TPT-MIN-Decl-LUANDA-EN.pdf

Η απάντηση των κυβερνήσεων του κόσμου στην πρόσκληση του ΟΗΕ για την επίσημη αναγνώριση της Παγκόσιας Ημέρας Μνήμης θα δώσει σήμα για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα των κινδύνων στο οδικό δίκτυο και του περιορισμού των τροχαίων δυστυχημάτων, και η δέσμευσή τους σ αυτό το σκοπό ελέγχεται συστηματικά από τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων και την προαγωγή της οδικής ασφάλειας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε την Ημέρα Μνήμης στις 23/12/2011

Σύνδεσμος για την αναγνώριση:

http://www.efthita.gr/

http://sostegr.files.wordpress.com/2011/12/thymata-troxaion.pdf

10428423_706045499478728_5967391204018800304_n

Pin It on Pinterest