Ημέρα διατροφής και ποιότητας ζωής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου

Με σύνθημα τον γνωστό αφορισμό του Ιπποκράτη  «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» ξεκίνησε η θεματική εβδομάδα στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου την Δευτέρα 1η Απριλίου 2019. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Διατροφή και την σχέση της με την ποιότητα ζωής με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Αγάθη Βαρσαμίδου, Γαρυφαλιά Παπαδοπούλου και Κυριακή Αρμουτίδου.

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την σημασία της υγιεινής διατροφής και για την δυσλειτουργίες που δημιουργούνται όταν δεν προσέχουν πως τρέφονται. Στην συνέχεια, η προσκεκλημένη μας διατροφολόγος και κλινική διαιτολόγος κ. Χρύσα Καραγιάννη συζήτησε με τους μαθητές για την σημασία της ποικιλίας τροφών που πρέπει να περιέχει το κάθε τους γεύμα (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες-μέταλλα) ώστε να καλύπτει της ανάγκες του οργανισμού τους, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά την ανάπτυξη τους. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι δεν φτάνει μόνο να επιλέγουν τις κατάλληλες-υγιεινές τροφές, αλλά πρέπει να εστιάζουν και στην ποσότητα, αλλά και στον ταυτόχρονη συνύπαρξη τους σε κάθε γεύμα. Η κυρία Καραγιάννη χαρισματική στην παρουσίαση της κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών και εστίασε και κατάλληλη επιλογή κολατσιού ή δεκατιανού, ένα γεύμα που καταναλώνεται συνήθως στο σχολείο και τους έδωσε πρωτότυπες ιδέες για την επιλογή του. Οι μαθητές μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να μας ξαναεπισκεφθεί.

Στην συνέχεια, ήρθε στο σχολείο η Τουριστική Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ι.Ε.Κ. Ρόδου, τμήμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και έστησαν έναν καταπληκτικό μπουφέ με λιχουδιές υγιεινής διατροφής οπότε η κ. Καραγιάννη εξήγησε πλέον για κάθε μια την διατροφική της αξία. Οι μαθητές του σχολείου συζήτησαν με τους μαθητές και εκπαιδευτές της σχολής για την φύση της δουλειάς τους, τα χρόνια σπουδών, τις προοπτικές και τα προσόντα εισαγωγής τους. Φούρνισαν μαζί τους στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς ατομικά πολύσπορα ψωμάκια και κουλούρια. Στην συνέχεια, απόλαυσαν τις γευστικές δημιουργίες των μαθητών της σχολής (παραδοσιακές πίτες, σαλάτες, τυριά, γλυκίσματα, φρούτα γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς, αλλά και κρύα πιάτα) και συνειδητοποίησαν και στην πράξη ότι και οι υγιεινές τροφές μπορεί να είναι πολύ νόστιμες. Στο τέλος, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και πολύτιμα μηνύματα για θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής.

Για την επιτυχία της πρώτης μέρας της θεματικής εβδομάδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, αρχικά, την κ. Χρύσα Καραγιάννη και τον κ. Παναγιώτη Κουντούρη, διευθυντή της Τουριστικές Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ι.Ε.Κ. Ρόδου, τμήμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, για την άμεση ανταπόκριση τους στην πρόσκληση μας να επισκεφτούν το σχολείο μας, καθώς και όλους τους εκπαιδευτές και μαθητές του Ι.Ε.Κ. που με αμέριστη προθυμία βοήθησαν τους μαθητές μας και βιωματικά να κατανοήσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στην υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Επίσης, ευχαριστούμε τους δωροθέτες για την προσφορά υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματοποίηση του εντυπωσιακού μπουφέ:

  • Σωτηράκης Εμμανουήλ Ν. & ΣΙΑ Ε.Ε. (εμπόριο οπωροκηπευτικών) για την διάθεση των λαχανικών και φρούτων.
  • LIEBER A.E.B.E για την προσφορά των ατομικών συσκευασιών γιαουρτιών ΑΠΛΩΣ.
  • Βαρέλης Εμμανουήλ Τ. για το ψήσιμο των ψωμιών και των κουλουριών στον ξηλόφουρνο του στην Μητρόπολη.
  • Τροφοσύνθεση-Διμέλλης Απόστολος και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε. για την προσφορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Λαδόμυλος»
  • Υπουργείο Τουρισμού, Τουριστικές Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ι.Ε.Κ. Ρόδου, τμήμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για την προσφορά όλων των υπόλοιπων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαιρετική παρουσία του μπουφέ στο σχολείο μας.