Πράγματι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι νέο στη ζωή μας. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια πρόταση κατά του καπνίσματος. Πρόκειται για ένα ομοίωμα τσιγάρου με φορτιζόμενη μπαταρία, εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα παραγωγής υδρατμών, οι οποίοι δημιουργούν νέφος κατά την εισπνοή και εκπνοή, σαν τον καπνό του πραγματικού τσιγάρου.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν και νικοτίνη η οποία είναι βασικό συστατικό του πραγματικού τσιγάρου, όμως σε ποσότητες μικρότερες από την ποσότητα της νικοτίνης που περιέχει το πραγματικό τσιγάρο.
Στόχος της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να έχει ο καπνιστής την ψευδαίσθηση ότι καπνίζει πραγματικό τσιγάρο και σιγά σιγά να απευαισθητοποιείται από τη νικοτίνη καθώς θα καπνίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα περιέχουν όλο και μικρότερη ποσότητα νικοτίνης μέχρις εξαφανίσεώς της. Στηρίζεται δηλαδή στην ίδια φιλοσοφία με τα αυτοκόλλητα δέρματος που είναι εμποτισμένα με διαφορετική ποσότητα νικοτίνης.
Συγκριτικά με τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο εγνωσμένου κύρους ιατρικό περιοδικό «Lancet» έδειξαν ότι έπειτα από έξι μήνες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου περισσότεροι διέκοψαν ή ελάττωσαν το κάπνισμα, συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποίησαν αυτοκόλλητα νικοτίνης.
Για ποιο λόγο όμως ακούγονται διάφορες φωνές που στρέφονται κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει και άλλες ουσίες που πειραματικά έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες και κατά συνέπεια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε αποτελέσματα και άλλων μεγάλων επιστημονικών μελετών προτού αποδεχθούμε την ευρεία χρήση τους.
Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι οι νέοι εάν αρχίσουν να καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έστω και εάν δεν περιέχει νικοτίνη, κάποιες στιγμές θα δοκιμάσουν και το πραγματικό τσιγάρο, οπότε θα οδηγηθούμε στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε με τη χρήση του.
Υπάρχουν όμως βρετανοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι εάν όλοι οι καπνιστές σήμερα άρχιζαν να καπνίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τότε θα σώζονταν εκατομμύρια ζωές, δεδομένου ότι μόνο στην Αγγλία χάνονται 100.000 άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε από το 2016 το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Αγγλία θα ενταχθεί στην κατηγορία των θεραπευτικών φαρμάκων.
Η άποψη όμως αυτή δεν γίνεται αποδεκτή ώς τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετα, προτείνεται η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, με ισχυρά επιχειρήματα από κάθε πλευρά.
Τελευταία το FDA, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως οργανισμός αρμόδιος για τα θέματα διατροφής, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, προβληματίζεται για τη χρησιμότητα ορισμένων ηλεκτρονικών συσκευών.
Ειδικότερα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, του οποίου η χρήση από τους νέους διπλασιάσθηκε μέσα σε έναν χρόνο (2011-2012), το FDA μελετά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να είναι χρήσιμο, έτσι ώστε να μην αποτελέσει την πύλη εισόδου στο πραγματικό κάπνισμα.
Τελικά, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει στη διακοπή ή την ελάττωση του καπνίσματος. Οψόμεθα. Το θέμα παραμένει ανοικτό.
Πηγή : tanea.gr