Ιδρώτας κατά την άσκηση – Γράφει ο Τάσος Χαβιαράς

Γράφει ο Τάσος Χαβιαράς απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α,personal trainer
Ο ιδρώτας παράγεται απο τους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος αποτελείται κυρίως απο νερό και σε πολυ μικρές ποσότητες απο άλλα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ουρία, άλατα κ.α.Ιδρώνουμε κυρίως όταν είμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες,όταν έχουμε άγχος,όταν αθλούμαστε και σε καποιες περιπτώσεις ασθενειών.
Ο ιδρώτας είναι άοσμος και άχρωμος η δυσάρεστη οσμή όμως οφείλεται στα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος.Παρόλο που οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες οι άντρες ιδρώνουν περισσότερο γιατί οι αδένες αυτοί  υπερλειτουργούν στους άντρες.
Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού για να μας δροσίσει έτσι ώστε να μην ανεβαίνει στα ύψη η θερμοκρασία του σώματος.Κατά την άσκηση χάνουμε τεράστιες ποσότητες ιδρώτα.Όσο πιο γυμνασμένος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα ο οργανισμός του προσαρμόζεται στην άσκηση και ιδρώνει πιο γρήγορα από τους άλλους.
Όσοι αθλούνται  έντονα πιθανόν να παθαίνουν πιο πολλές κράμπες επειδή στα υγρά που αποβάλλονται απο τον οργανισμό υπάρχουν και ποσότητες καλίου.Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιδρώτας (παρόλο που κάποιες φορές είναι ένδειξη του πόσο πολύ γυμναστήκαμε )δεν έχει να κάνει με το πόσο λίπος ή πόσες θερμίδες κάψαμε γιατί όπως αναφέραμε είναι μόνο υγρά,υπάρχουν μέθοδοι γυμναστικής όπως το pilates που μπορεί να μην υπάρχει έντονη εφιδρωση  και όμως καίμε πολλές θερμίδες.
Τέλος να πούμε οτι οι ζώνες και οι κρέμες εφίδρωσης που αγοράζουμε για την απώλεια λίπους πιο πολύ μας ταλαιπωρούν και τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. 

Pin It on Pinterest

Share This