Μίκα Ιατρίδη: «Δώστε λύση στην καταβολή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Ερώτηση για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το ΤΑΠΙΤ, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας η Μίκα Ιατρίδη. Ανάλογη ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής Δωδεκανήσου και τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά το Υπουργείο απέφυγε να απαντήσει.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επανέρχεται στο θέμα, ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του τονίζει ότι δεν μπορούν να μειωθούν τα εφάπαξ εργαζομένων από Ταμεία που τα χορηγούν με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα και από το γεγονός ότι το ΤΑΠΙΤ Ρόδου ενημερώνει όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, ότι έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία, αλλά έχει εντολή από το Υπουργείο να μην αποστέλλει τα έγγραφα.

Κλείνοντας της ερώτηση της η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τον Υπουργό να εξηγήσει γιατί έχει απαγορεύσει την αποστολή των εγγράφων προκαλώντας την σκόπιμη καθυστέρηση της καταβολής των εφάπαξ και αν θα προχωρήσει στην περικοπή των εφάπαξ αυτών κατά 30%, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και της μείωσης του κατά 30%».

Στις 25/2/2013 κατέθεσα ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην καταβολή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), τον ασφαλιστικό οργανισμό που καταβάλλει εφάπαξ βοήθημα σε αρκετές κατηγορίες ιδιωτικών υπαλλήλων. Μια από τις κατηγορίες αυτές είναι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, των οποίων το βοήθημα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της εικοσαετίας.

Είχε τονιστεί ακόμη ότι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων του ΤΑΠΙΤ σε προσωπικό, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο ξενοδοχοϋπάλληλοι, για λίγες ημέρες διαφορά στην κατάθεση των δικαιολογητικών τους,  να χάνουν, όπως και πολλοί εργαζόμενοι, το 30%, περίπου, του ποσού του εφάπαξ βοηθήματος, λόγω της ψήφισης του ν.4093.

Επειδή το Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στην ερώτηση. Επειδή, ακόμα και σήμερα,  το ΤΑΠΙΤ Ρόδου απαντά σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από τις 26/11/2012, ότι έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία  αλλά έχει λάβει εντολή από το Υπουργείο για την παύση της αποστολής των εγγράφων. Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας  αποφάσισε ότι το ύψος του βοηθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες προς τις εισφορές που καταβλήθηκαν, στην περίπτωση που τα Ταμεία χορηγούν αυτό το εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα προχωρήσει σε ρύθμιση, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ, ώστε όλοι όσοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για το εφάπαξ βοήθημα να λάβουν το βοήθημα αυτό χωρίς να υποστούν τη μείωση του 30% που προβλέπεται στο ν.4093;

  2. Γιατί έχει δώσει την εντολή στα τοπικά γραφεία του ΤΑΠΙΤ, όπως αυτό της Ρόδου, να μην αποστέλλουν τα έγγραφα, ώστε να καθυστερεί σκόπιμα η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος;

  3. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως, βέβαια και των άλλων υπαλλήλων, των οποίων τα Ταμεία τα χορηγούν τα εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ρίξτε μία Ματιά

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest