Ιατρίδη: «Σε συνθήκες οικονομικής και φορολογικής ασφυξίας, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει»

Μίκα Ιατρίδη: «Σε συνθήκες οικονομικής και φορολογικής ασφυξίας, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει».

«Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να προσέλθουν στις εφορίες για να πληρώσουν υπέρογκους φόρους» τόνισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, στην ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».

Με αυτήν την τακτική, καμία ουσιαστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει ό,τι της λένε οι δανειστές, αλλά έστω και τώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που να οδηγούν στην ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Στην ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Αργεντινής, σημειώνοντας ότι η χρεωκοπία της το 2001 οφειλόταν και στην εφαρμογή των ίδιων μέτρων που εφαρμόζονται και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, το να χαίρονται κάποιοι, που εκλέγονται από τους πολίτες των κρατών, για την «επιτυχία» των κερδοσκοπικών οργανισμών, έναντι ενός οποιουδήποτε κράτους, είναι τουλάχιστον αδόκιμο και, συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει τις απαραίτητες συμμαχίες για μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Η Μίκα Ιατρίδη σχολίασε και τις ρυθμίσεις για τα ταμεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι, τελικά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της πριν τις ευρωεκλογές και ότι επενδύει πάλι στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Κλείνοντας την ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση του, ώστε να προκύψει μια πιο σαφή εικόνα και να λυθούν όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας από τα πρακτικά της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από πολλές παλινωδίες η συγκυβέρνηση κατέθεσε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο ώστε οι δανειστές μας να εκταμιεύσουν τη δόση του 1 δις ευρώ. Δεν πιστεύω βέβαια ότι η διαδικασία που ακολούθησε η συγκυβέρνηση προκάλεσε έκπληξη στον καθένα και στην καθεμία από εμάς.

Η συνταγή είναι γνωστή, κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και έτσι να προκύψει και το άλλοθι ότι έγινε συζήτηση στη Βουλή.

Βέβαια υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση αυτή τη φορά. Δεν ήρθε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και δεν ήρθε προφανώς γιατί η συγκυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι ακούει τη Βουλή και ίσως να κάνει τη χάρη και στους βουλευτές που τη στηρίζουν να δεχτεί κάποιες τροπολογίες τους, ώστε να μπορέσουν να πάνε με σχετική ηρεμία στις περιφέρειές τους.

Από εχθές έχει φουντώσει η συζήτηση για την Αργεντινή. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης διατείνονται ότι γλύτωσαν τη χώρα μας από τη χρεοκοπία και ότι δεν έχουμε σκηνές στην Ελλάδα, όπως στην Αργεντινή, ενώ παράλληλα θεωρούν και πιστεύουν ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος και πρέπει να κάνουμε ό,τι διατάζουν οι πιστωτές μας.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι αγνοούν ή τουλάχιστον δεν το λένε, ότι η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 οφειλόταν ακριβώς σε ένα πλέγμα πολιτικών όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στη χώρα μας με τις εντολές του ΔΝΤ και της τρόικας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν θα πρέπει να λησμονούμε. Συνεπώς, θα πρέπει η συγκυβέρνηση να σταματήσει να κάνει ό,τι ακριβώς της λένε οι δανειστές και να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που να οδηγούν στην ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Από την άλλη, μου έχει κάνει πάρα πολύ εντύπωση που πολλοί χαίρονται γιατί τα κερδοσκοπικά funds φαίνονται να κερδίζουν, ίσως προσωρινά, ένα κράτος όπως η Αργεντινή. Δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι υπέρ των κερδοσκόπων και όχι υπέρ των κρατών, των ίδιων κρατών εντός των οποίων έχουν εκλεγεί για να υπερασπίζονται. Έχουν εκλεγεί θυμίζω με την ψήφο των συμπολιτών τους και όχι με την ψήφο του κάθε αρπαχτικού κερδοσκόπου.

Συνεπώς, είναι μια ευκαιρία εμείς στην Ελλάδα να δούμε πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε και τις άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους και να προχωρήσουμε σε μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΟΥ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας ένα πολυνομοσχέδιο με 232 άρθρα, αντιλαμβάνεσθε ότι επί της ουσίας είναι η συζήτηση αδύνατον να γίνει και αυτό θα αποδειχθεί τόσο κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια.

Ενδεικτικά θα πω ότι εάν ένας Εισηγητής έχει 15 λεπτά ομιλίας, τότε για κάθε άρθρο έχει 3,9 δευτερόλεπτα για να μπορέσει να το σχολιάσει, δηλαδή 4 μόλις δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό το λόγο και η συγκυβέρνηση φέρνει για ακόμα μια φορά την μεγάλη ευθύνη για την ουσιώδη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτήν την στιγμή που μιλάμε, οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να προσέλθουν στις εφορίες για να πληρώσουν υπέρογκους φόρους. Αυτό θα γίνεται τακτικά, μια και δύο φορές τον μήνα, προκειμένου να πληρωθούν οι φόροι εισοδήματος, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, τα τέλη για τα αυτοκίνητα και όλοι οι φόροι που σκοπεύει να μαζέψει η συγκυβέρνηση.

Λυπάμαι που το λέω αλλά όσο και ευφάνταστος να είναι ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου «Στήριξη και Ανάπτυξη της Οικονομίας» δεν μπορεί να γίνει όταν οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που έχουν δουλειά και πληρώνονται κανονικά, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ασφυξίας, ούτε σοβαρές επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ανθίσουν και ούτε η ανεργία μπορεί να περιοριστεί. Τουλάχιστον είχατε την ευθιξία να γράψετε στην Αιτιολογική Έκθεση ότι η ανεργία αποτελεί προτεραιότητα για εσάς. Βέβαια με την πολιτική που εφαρμόζετε δεν πρόκειται να περιοριστεί ακόμα και με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται.

Περαιτέρω η συγκυβέρνηση ακόμα μια φορά φαίνεται να επιτίθεται στα ταμεία των εργαζομένων. Το ζήτημα των ταμείων των ενστόλων είναι σημαντικό και φαίνεται άλλωστε από την σπουδή που έδειξαν συνάδελφοι, κυβερνητικοί βουλευτές να καταθέσουν τροπολογία.

Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πάλι η συγκυβέρνηση επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφει την μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, τους ένστολους απέναντι στους μη ένστολους. Η ουσία όμως είναι ότι αυτό που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση σε όλους τους συνταξιούχους είναι η περαιτέρω μείωση των συντάξεών τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε πριν τις ευρωεκλογές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιφυλάσσομαι να σχολιάσω κάποιο από τα άρθρα στην αντίστοιχη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ακόμη θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα του αιγιαλού. Αποδείχθηκε ότι προαπαιτούμενο ήταν η διαδικασία οριοθέτησής του και όχι το αρχικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα και αποσύρθηκε. Είναι θετικό ότι προδιαγράφονται οι προϋποθέσεις για την χάραξή του. Είναι σημαντικό να υπάρχει σαφή εικόνα και από εκεί και πέρα να δούμε και τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν και αν αυτά θα μπορέσουν να επιλυθούν.

Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και στην Ολομέλεια.

Pin It on Pinterest