Μίκα Ιατρίδη: «Δώστε άμεση λύση στο ζήτημα του εμβολιασμού των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντιμετωπίζουν το κύμα της παράνομης μετανάστευσης»

Μίκα Ιατρίδη: «Δώστε άμεση λύση στο ζήτημα του εμβολιασμού των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντιμετωπίζουν το κύμα της παράνομης μετανάστευσης».

Ερώτηση με την οποία ζητά να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα του εμβολιασμού των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, κατέθεσε προς τα αρμόδια Υπουργεία η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τον εμβολιασμό, γεγονός που θέτει σε σημαντικό κίνδυνο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας. Για αυτό το λόγο, η Μίκα Ιατρίδη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των Λιμενικών και των Αστυνομικών, ενώ ζητά, ακόμη, να πληροφορηθεί αν έχει υπάρξει εκτίμηση του κόστους του εμβολιασμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:Υγείας

Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη   

Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Εμβολιασμός στελεχών Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα».

Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, η αναλογία των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται προς το σύνολο εκείνων που εισέρχονται παράνομα σε μία χώρα κυμαίνεται από 1 προς 2 με 1 προς 4. Αυτό συνεπάγεται πως, με βάση τα στοιχεία των συλλήψεων κάθε χρόνο, τουλάχιστον 250.000 μετανάστες εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο αυτού του μεγάλου προβλήματος, βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, τα οποία σε καθημερινή βάση και υπό αντίξοες συνθήκες, έρχονται σε επαφή με τους παράνομους μετανάστες που εισρέουν ακατάπαυστα στη χώρα μας.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Ρόδο, στις 5 Ιουλίου 2014, ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος εμβολιασμός των Λιμενικών και των Αστυνομικών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις μολυσματικές ασθένειες. Περαιτέρω, το κόστος των απαραίτητων εμβολιασμών είναι αρκετά υψηλό, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα καταβληθεί στον Λιμενικό ή τον Αστυνομικό το ποσό αυτό, στην περίπτωση που πληρωθεί από το ίδιο το στέλεχος.

Επειδή είναι προφανές ότι η μέριμνα από τα αρμόδια Υπουργεία για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των στελεχών τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Επειδή, η εξεύρεση λύσης στο σημαντικό ζήτημα του εμβολιασμού των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, είναι ζωτικής σημασίας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εμβολιασμός των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας;
  2. Έχει υπάρξει εκτίμηση του κόστους εμβολιασμού των Λιμενικών και Αστυνομικών που εμπλέκονται στις αντίστοιχες επιχειρήσεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This