Οι τροφές που προστατεύουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν αναδείξει την αξία των αντιοξειδωτικών των τροφών που προσφέρουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.
Τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ή σε ροφήματα όπως είναι το τσάι και το κόκκινο κρασί.
Μόνες ή σε συνδυασμό με άλλες τροφές μπορούν να έχουν μια ισχυρή επίδραση στη γενική υγεία και τη μακροζωία εάν καταναλώνονται συστηματικά σε μέτριες ποσότητες.
Οι τροφές αυτές είναι:
Μαύρη σοκολάτα
Οι κόκκοι του κακάο είναι πολύ πλούσιοι σε φλαβανόλες για τις οποίες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν αντικαρκινική δράση, ανάλογη με αυτή του τσαγιού. Οι φλαβανόλες δρουν επίσης ενάντια στη γήρανση του οργανισμού και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη των ηλικιωμένων. Επειδή τα προϊόντα σοκολάτας υφίστανται πολλή επεξεργασία που μειώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του κακάο, προτιμάτε τη μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πέψη και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, τις αντιοξειδωτικές ενώσεις που του δίνουν την πικρή γεύση, το πράσινο τσάι δρα ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
Λιπαρά ψάρια
Οι σολομός, η ρέγκα, ο τόνος, οι σαρδέλες και άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και δρουν ενάντια στη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια μειώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά σε αντίθεση με το κρέας, δεν έχουν κορεσμένα λιπαρά.
Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Κόκκινο κρασί και σταφύλια
Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει την καρδιά και την υγεία γενικότερα. Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού είναι μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών και άλλων φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Έχει επίσης ισχυρή αντιγηραντική δράση, μειώνει τους θρόμβους στο αίμα, μειώνει τη φλεγμονή και προσφέρει προστασία από τον καρκίνο.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Όλα τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για την υγεία, αλλά κάποια είναι περισσότερο. Τέτοια είναι το μπρόκολο, τα καρότα, το σπανάκι, τα σπαράγγια και το λάχανο. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, Κ, C, και Ε, προστατεύουν επίσης από την επικίνδυνη UV ακτινοβολία.
Ελαιόλαδο
Μία από τις γηραιότερες γυναίκες που έχει καταγραφεί ονόματι Ζαν Καλμάν, η οποία έφτασε 122 χρονών, απέδιδε τη μακροζωία της στο μαγείρεμα με ελαιόλαδο αλλά και τη χρήση του στο δέρμα.
Έτρωγε επίσης μαύρη σοκολάτα και έπινε κρασί με μέτρο. Όπως το πράσινο τσάι, το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο βελτιώνει τη μνήμη, αλλά και τη λειτουργία του πεπτικού. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μυστικά ομορφιάς.
Γιαούρτι
Τα καλά βακτήρια του ελληνικού γιαουρτιού, γνωστά ως προβιοτικά που υπάρχουν φυσικά στη μικροχλωρίδα του εντέρου, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την πέψη. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Μούρα
Τα περισσότερα μούρα, ειδικά όσα έχουν σκούρο ή μπλε χρώμα, όπως τα βατόμουρα, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν βατόμουρα ή φράουλες έχουν καλύτερη ψυχική υγεία καθώς μεγαλώνουν.
Πηγή: onmed.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest