Η Ρωσία στέλνει δυο Θηρία Il-76 – Ρίχνουν 44 τόνους νερού το ένα – 4 φορες περισσότερο απο τα Beriev

Το συντομότερο δυνατόν θα φτάσουν στη χώρα μας οι ενισχύσεις από τη Ρωσία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Ως γνωστόν, το Κρεμλίνο, μέσω του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχθηκε το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να στείλει ενισχύσεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το ποια θα είναι αυτά, οριστικοποιήθηκαν μετά από συνομιλία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ, για την παροχή επιπλέον βοήθειας από πλευράς Ρωσίας σε αεροπορικά μέσα.

Οπως έγινε γνωστό, θα σταλούν άμεσα δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Τα Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερού. Πρόκειται για τετρακινητήριο τζετ εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Η Ilyushin είναι ρωσική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών. Ιδρύθηκε από τον Σεργκέι Ιλιούσιν και άρχισε τις δραστηριότητές της τον Ιανουάριο του 1933 με εντολή του λαϊκού επιτρόπου Βαριάς Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ και του Κυρίως Τμήματος Αεροπορικής Βιομηχανίας της Σοβιετικής Ενωσης.

Η εταιρεία ίδρυσε την Aviation Industries Ilyushin ως θυγατρική εταιρεία το 1992, με σκοπό την εξυπηρέτηση πελατών ανά τον κόσμο και όχι μόνο για τις ανάγκες της Ρωσίας -πλέον, μετά την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Η Ilyushin σχεδίασε πολλά μοντέλα αεροσκαφών με διάφορους ρόλους στο πέρασμα των χρόνων, με ένα από αυτά να είναι το Ilyushin Il-76, το οποίο θα «συστηθεί» στο ελληνικό κοινό.


Τα Ilyushin Il-76 χρησιμοποιούνται ευρέως στη μεταφορά φορτίων, με τη σοβιετική τεχνολογία που έχουν ως «κληρονομιά» να θεωρείται άκρως αξιόπιστη από πολλές χώρες, καθώς έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας.

Αν και το Antonov An-225 τραβά επάνω του τα βλέμματα ως το μεγαλύτερο αεροσκάφος μεταφορών, το Ilyushin IL-76 αποτελεί ουσιαστικά τον «αφανή ήρωα» της εφοδιαστικής, όντας δημοφιλές σε χώρες όπως η Ρωσία (φυσικά), πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ βρίσκονται και στον στόλο της Κίνας. Η δυνατότητά τους να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες νερού τα καθιστά χρήσιμα και στην πυρόσβεση.

Το Il-76P είναι εξοπλισμένο με ένα εύκολα αφαιρούμενο σύστημα, που αποτελείται από δύο δεξαμενές VAP-2 και μπορεί με ευκολία να μετατραπεί σε «βομβαρδιστικό» νερού. Το φορτίο του μπορεί να αδειάσει σε 4 δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα, ενώ η πλήρωση του συστήματος με νερό κυμαίνεται μεταξύ 10-12 λεπτών.


Πηγή: iefimerida.gr –