«Η κυβέρνηση κάνει το μαύρο-άσπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου»

Να θολώσει τα νερά επιχειρεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, στην απάντησή του προς το Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μονομερείς κινήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Σταθάκης αρνείται ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες!

Όλα αυτά, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προχωρά σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό.

Κατά δεύτερο λόγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλά για την εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας μικρής ισχύος (έως 5 MW), σε απομακρυσμένη τοποθεσία, εκτός Καλντέρας, που θα είναι αθέατη από τους οικισμούς και τον περιφερειακό δρόμο προς Μανδράκι.

Ο κ. Σταθάκης επικαλείται μελέτες του ΙΓΜΕ και του ΕΚΠΑ που πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Νισύρου, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αίτημα το οποίο δεν έχει έως τώρα απαντηθεί.

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, από άλλο φορέα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει:

«Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει το άσπρο-μαύρο.

Δεν δέχεται ότι έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού και ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου.

Στην απάντηση, μάλιστα, αναφέρεται ότι: «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα έργο στη Νίσυρο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας…».

Οι πολίτες της Νισύρου ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό, τι αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας από άλλο φορέα, τα παραπέμπει όλα στο μέλλον…σε νομοσχέδιο που θα…κατατεθεί».

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αθήνα 9-8-2018 Αρ. Πρωτ. 48074/1107

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 119 Ταχ. Κώδικας: 10192 Αθήνα Πληροφορίες: Ν.Μυλωνάς Τηλέφωνα: 213-1513811 FAX:

213-1513512 E-mail: vouli2@prv.ypeka.gr

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: α) Η με αριθμό πρωτ. 222/20-7-2018 Ερώτηση

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα, σας γνωρίζουμε ότι:

Η Ελλάδα, λόγω γεωλογικών συνθηκών, θεωρείται από τις πλέον ευνοημένες χώρες παγκοσμίως, καθώς διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό. Έως σήμερα, έχουν εντοπιστεί 32 γεωθερμικά πεδία σε όλη τη χώρα. Τα 30 από αυτά, τα οποία είναι χαμηλής ενθαλπίας, μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες χρήσεις και να ενισχύσουν σημαντικά παραγωγικούς τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και τη μεταποίηση. Το γεωθερμικό δυναμικό μπορεί ακόμη να καλύψει ανάγκες για θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων. Εντούτοις, παρά τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η ανάπτυξη της Γεωθερμίας, ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου δυναμικού αξιοποιείται, κυρίως για ιαματικό τουρισμό, εξαιτίας των εμποδίων που έθετε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Με το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη γεωθερμία, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια και το εται ο

διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, μετά και την ενσωμάτωση τυχόν σχολίων, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο έρευνας και αξιοποίησης της γεωθερμίας. Τίθενται ακόμη, αυστηροί κανόνες, ικανοί να εγγυηθούν την αναστροφή του κλίματος που δημιούργησαν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών και να καλλιεργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση αυτής της μορφής ΑΠΕ.

 

Pin It on Pinterest