Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για στατιωτική ανάμιξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Για στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πιο συγκεκριμένα στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο η γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα, εκφράστηκε με επίσημο τρόπο η επαναλαμβανόμενη ανησυχία διεθνοποίηση αυτής της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ ΛεΝτριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, στις 8 Οκτωβρίου θα συναντηθεί στη Γενεύη με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ. «Σκοπός της επίσκεψης, να συναντηθεί με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να μεταφέρει στην αντίπαλη πλευρά τη θέση του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Πρόσφατα, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest