Η ασπιρίνη μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες μας

Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο πολυ-μελετημένα φάρμακα και έχει αποδειχθεί ότι πέραν της αναλγητικής της δράσης απονέμει και άλλα οφέλη στην υγεία μας.

Τώρα μια νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά υποστηρίζει ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, μειώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες μας.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν και ειδικούς από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, τα οποία και δημοσίευσαν στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε μια υποομάδα δεδομένων που είχαν συλλεχθεί από μια ομάδα 2.880 ανδρών που είχαν υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και κατοικούσαν στην περιοχή της Βοστόνης. Οι βετεράνοι, κατά μέσο όρο 73 ετών, είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να καθοριστεί η λειτουργικότητα των πνευμόνων τους.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τις ιατρικές εξετάσεις των ανδρών, με την αυτο-αναφερόμενη χρήση ΜΣΑΦ και τα κυκλοφορούντα στην ατμόσφαιρα μικροσωματίδια αλλά και την αιθάλη, τον μήνα που είχε προηγηθεί των πνευμονολογικών εξετάσεων, συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες όπως την συνολικότερη υγεία τους και αν κάπνιζαν ή όχι.

Τελικά, διαπίστωσαν ότι οι χρήση ΜΣΑΦ σχεδόν μείωνε στο μισό την επίδραση των μικροσωματιδίων στην πνευμονική λειτουργία. Αυτό ίσχυε και στις τέσσερις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που γίνονταν τέσσερις φορές την εβδομάδα, κατά τον μήνα πριν από τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας.

Επειδή οι περισσότεροι βετεράνοι δήλωσαν ότι έπαιρναν ασπιρίνη, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η τροποποιητική δράση που κατέγραψαν αφορά κυρίως την ασπιρίνη και έπειτα όλα τα υπόλοιπα ΜΣΑΦ, αλλά συμπληρώνουν πως θα πρέπει ο συσχετισμός να αναλυθεί περαιτέρω. Ως προς τον μηχανισμό δράσης εικάζουν ότι τα ΜΣΑΦ μετριάζουν τη φλεγμονή που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Αν και ευθύς εξ αρχής είναι σημαντικό να περιορίζουμε την έκθεση μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σχετίζεται με διάφορες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα και τον καρκίνο, η μελέτη είναι ενθαρρυντική καθώς δείχνει ότι η ασπιρίνη και τα ΜΣΑΦ συνολικά προστατεύουν τους πνεύμονες», σημειώνει ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Xu Gao, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Pin It on Pinterest